یک مطالعه جدید نشان میدهد که پیروی از رژیمی سرشار از زردچوبه، سیر و چای سبز، همراه با ورزش، خواب کافی، میتواند «سن بیولوژیکی» بدن را به طور میانگین دو سال و در برخی موارد تا ۹ سال کاهش دهد. این برنامه هشتهفتهای که با هدف بهبود سلامت روده و فرایند متیلاسیون دیانای طراحی شد، مصرف الکل، غلات، حبوبات و لبنیات را بهطور کامل حذف کرد. پژوهشگران معتقدند که این تغییرات سبک زندگی با ارتقای متیلاسیون دیانای، کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو و حتی محافظت از تلومرها، میتواند روند پیری را معکوس و به بهبود کیفیت و طول عمر انسان کمک کند.
متیلاسیون (Methylation) یک فرایند شیمیایی در بدن است که طی آن گروههای متیل (یک اتم کربن و سه اتم هیدروژن) به مولکولهای دیگرــ از جمله دیانایــ اضافه میشوند. این فرایند در سطح ژنتیکی اهمیت زیادی دارد، چون میتواند فعالیت ژنها را روشن یا خاموش کند، بدون اینکه توالی ژنتیکی تغییر کند. به همین دلیل در فرایندهایی مانند رشد، عملکرد سیستم ایمنی، سمزدایی، سلامتی مغز و همچنین روند پیری نقش مهمی ایفا میکند.
در آوریل گذشته، پژوهشگران دانشگاه واشینگتن و دانشگاه ملی پزشکی طبیعی نتایج یک مطالعه بالینی کوچک را درباره رژیم مبتنی بر تقویت متیلاسیون در مردان منتشر کردند.
به گزارش فوداندواین، پژوهشگران این مطالعه دریافتند مصرف مجموعه خاصی از مواد غذایی از جمله زردچوبه، رزماری، سیر، توتها، چای سبز و چای اولانگ، با کاهش سن اپیژنتیک ارتباط قوی دارد. سن اپیژنتیک یک شاخص زیستی است که نشان میدهد بدن در سطح سلولی با چه سرعتی در حال پیر شدن است.
مطالعه چگونه انجام شد؟
برای رسیدن به این نتیجه، گروه پژوهشی ۳۸ مرد سالم بین ۵۰ تا ۷۲ سال را در پورتلند آمریکا بررسی کرد. نیمی از آنها به مدت هشت هفته از برنامهای پیروی کردند که شامل یک رژیم غذایی کامل و غنی از مواد غذایی تقویتکننده متیلاسیون، مراقبه روزانه، خواب منظم و ورزش متوسط بود. این رژیم گیاهمحور بود، اما کاملا گیاهخواری یا وگان نبود و گوشتهای کمچرب هم در آن گنجانده شده بود. همچنین مصرف الکل، لبنیات، غلات و حبوبات را که ممکن است در کوتاهمدت به سلامتی روده و مسیرهای متیلاسیون آسیب بزنند، حذف کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در پایان این دوره، پژوهشگران دریافتند سن اپیژنتیک افرادی که در گروه مداخله بودند، بهطور متوسط دو سال کاهش یافت و در برخی حتی کاهش تا ۹ سال هم مشاهده شد. البته نتایج متنوع بود و در یک مورد، سن زیستی یک نفر افزایش یافت.
این مواد غذایی چگونه تاثیر میگذارند
پژوهشگران معتقدند این مواد غذایی ضدپیری از چند راه کلیدی عمل میکنند. نخست آنکه بسیاری از آنها ترکیبات طبیعی دارند که به نظر میرسد آنزیمهای مسئول خاموش و روشن کردن ژنها را تنظیم میکنند، مانند «ئیجیسیجی» (EGCG) در چای سبز و کورکومین در زردچوبه.
مطالعات آزمایشگاهی از جمله مطالعهای در سال ۲۰۱۰ هم نشان دادهاند که این ترکیبات میتوانند التهاب و استرس اکسیداتیو را که دو عامل کلیدی در پیری و بیماریاند، کاهش دهند. همچنین شواهد روبهافزایشی وجود دارد که این مواد میتوانند در محافظت از تلومرهاــ کلاهکهای محافظ روی کروموزومها که با افزایش سن کوتاه میشوند- نقش داشته باشند.