ویتامین دی پیری را به تاخیر می‌اندازد

دانشمندان می‌گویند ویتامین دی می‌تواند پیری بیولوژیکی را تا سه سال به تاخیر بیاندازد اما باید در مورد مصرف بیش‌از اندازه این مکمل محتاط بود

عکس تزیینی‌ــ طرح مکمل ویتامین دی و تصویر صورت یک زن‌ــ Canva

محققانی که یک آزمایش به نام «وایتال»‌‌‌‌‌ (VITAL) را به مدت پنج سال روی زنان و مردان بالای ۵۰ سال انجام دادند، دریافتند که مکمل‌های ویتامین دی ممکن است روند پیری بیولوژیکی را سه سال به تاخیر بیندازند.

به گزارش نیویورک‌پست، طبق نتایج این مطالعه که روز چهارشنبه در مجله تغذیه بالینی آمریکا (The American Journal of Clinical Nutrition) منتشر شد، ویتامین دی می‌تواند از تلومرها محافظت کند. تلومرها کلاهک‌هایی کوچک در انتهای کروموزوم‌اند که با افزایش سن کوتاه می‌شوند و با بیماری‌هایی مانند سرطان، مشکلات قلبی و دیگر بیماری‌های مزمن در اتباط‌‌ند.

تلومرها را به سری بند کفش‌ها تشبیه می‌کنند که وقتی‌ فرسوده می‌شوند، شیرازه همه‌چیز شروع به از هم‌ باز می‌شود.

دکتر جوآن منسون، پژوهشگر اصلی مطالعه و رئیس بخش پزشکی پیشگیرانه در بیمارستان بریگام و زنان» (‌Brigham and Women’s)، گفت که نتیجه مطالعه وایتال تاثیر مصرف ویتامین دی را بر حفظ طول تلومر‌ها تایید می‌کند و نشان‌دهنده نقش مهم ویتامین دی در کند کردن روند پیری بیولوژیک و بیماری‌های مزمن مرتبط با سن است.

البته او تاکید کرد که پیش از تغییر دستورالعمل‌های عمومی در مورد مصرف ویتامین دی، باید آزمایش‌های بیشتری انجام شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

علاوه بر این، در حالی که بسیاری از سازمان‌های معتبر مصرف روزانه ویتامین دی را برای همه افراد توصیه نمی‌کنند، دستورالعمل‌های جدید انجمن غدد درون‌ریز مصرف این مکمل‌ها را به گروه‌های خاصی مانند بزرگسالان ۷۵ سال و بالاتر، نوزادان و کودکان، زنان باردار و مبتلایان به پیش‌دیابت پیشنهاد می‌کنند.

منسون همچنین از گروه‌هایی نام برد که ممکن است بیشتر در معرض کمبود ویتامین دی باشند. مانند افرادی که در خانه‌های سالمندان بستری‌اند و به نور خورشید دسترسی محدودی دارند، افرادی که مشکل جذب ویتامین دی دارد، مانند مبتلایان به بیماری کرون یا سلیاک، افرادی‌ که تحت درمان پوکی استخوان یا بیماری‌های استخوانی دیگرند و همچنین افرادی که مشکلاتی مانند تحمل نکردن لاکتوز دارند.

او خاطرنشان کرد که شرکت‌کنندگان این مطالعه روزانه دو هزار واحد ویتامین دی مصرف کردند و هیچ عارضه منفی در آن‌ها مشاهده نشد، به‌همین دلیل این میزان مصرف ایمن است.

ماهی‌های چرب مانند سالمون، ساردین و تُن، قارچ‌های وحشی، برخی غلات، لبنیات، آب پرتقال و نور خورشید نیز منبع خوبی برای ویتامین دی به شمار می‌روند. پیاده‌روی ۱۵ دقیقه‌ای چند نوبت در هفته در اوسط روز معمولا در تامین ویتامین دی برای بدن موثر است. ورزش در فضای باز مانند پیاده‌روی تند، دویدن یا ورزش‌های گروهی هم از آفتاب‌ گرفتن صرف موثرترند.

منسون همچنین هشدار داد که ایده «هرچه بیشتر، بهتر» در مورد مکمل‌‌ها صدق نمی‌کند، زیرا بدن ما به مقدار کم تا متوسط ویتامین دی نیاز دارد و سوخت‌وساز این ویتامین را به‌شدت کنترل می‌کند. دوزهای بسیار بالا مثل بیش از ۱۰ هزار واحد در روز می‌تواند سطح کلسیم خون یا ادرار را افزایش دهد یا مسمومیت ایجاد کند.

البته مکمل‌ها فقط تکمیل‌کننده‌اند و نمی‌توانند جایگزین سبک زندگی سالم شوند. منسون هم تاکید می‌کند هرچند بلعیدن یک قرص آسان‌تر از ورزش کردن در فضای باز یا تغذیه سالم است، این سبک زندگی سالم است که در حفظ سلامتی و کاهش انواع خطرها شامل بیماری‌های قلبی، سرطان، دیابت نوع ۲ و دیگر بیماری‌های مزمن ناشی از پیری تاثیر بسیاری بیشتری دارد.

بیشتر از بهداشت و درمان