چرا برخی فقط با چهار ساعت خواب شبانه سرحال هستند؟

محققان امیدوارند که با درک ژنتیک الگوهای خواب کوتاه طبیعی بتوانند به درمان‌های موثرتری برای اختلال خواب دست یابند

عکس تزئینی - زنی در تخت خوابیده است - Canva

محققان یک جهش ژنی جدید را شناسایی کرده‌اند که سبب می‌شود چهار تا شش ساعت خواب شبانه برای برخی از افراد کافی باشد، در حالی که برخی دیگر باید حدود هشت ساعت بخوابند. 

اکنون محققان یکی از این جهش‌‌های ژنی را، که «سیک۳-ان‌۷۸۳‌وای»‌ (SIK3-N783Y‌) نام دارد، در یک فرد کم‌خواب شناسایی کرده‌اند، سپس این جهش را روی موش‌های آزمایشگاه بررسی کردند و متوجه شدند که موش‌هایی که این جهش را داشتند نیز کمتر می‌خوابند. 

به‌گزارش لایوساینس، این جهش جدید یکی از چندین جهش ژنی شناسایی‌شده است و محققان آن را به الگوهای خواب کوتاه‌تر مربوط می‌دانند. محققان امیدوارند که با درک ژنتیک الگوهای خواب کوتاه طبیعی بتوانند به درمان‌های موثرتری برای اختلال خواب دست یابند. 

به گفته یینگ-هوی فو، نویسنده این مطالعه و عصب‌شناس متخصص ژنتیک در دانشگاه کالیفرنیا: «وقتی به خواب می‌رویم بدن ما به کارش ادامه می‌دهد، آسیب‌ها را ترمیم و سم‌زدایی می‌کند.» او می‌گوید: « عملکرد بدن افرادی که به طور طبیعی خواب کوتاه‌تری دارند همانند عملکرد بدن ما در هنگام خواب است، بدن آن‌ها صرفا کارها را در سطحی بالاتر از بدن ما انجام می‌دهد.» محققان نتایج به‌دست‌آمده را روز دوشنبه ۵ مه در مجله علمی «پناس» (PNAS، مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم ایالات متحده آمریکا) منتشر کردند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

کم‌خوابی عوارض منفی متعددی به همراه دارد، مانند احساس کسالت، فراموشی و افزایش خطر مشکلات قلبی. مقدار خواب مورد نیاز بدن با افزایش سن تغییر می‌کند و بسیاری از بزرگسالان به هفت تا ۹ ساعت خواب نیاز دارند تا بهترین عملکرد را داشته باشند. با این حال ظاهرا افرادی که خوابشان به طور طبیعی کوتاه است عملکردشان هم خوب است. 

فردی که به طور طبیعی خواب کوتاهی دارد هنگام شب چهار تا شش ساعت می‌خوابد. طبق این مطالعه، این افراد نه‌تنها به اندازه افرادی که بیشتر می‌خوابند عملکردشان خوب است، بلکه اگر بیش از نیاز طبیعی و معمولشان بخوابند احساس ناخوشایندی خواهند داشت.

مطالعات قبلی چهار ژن مرتبط با خواب کوتاه و پنج جهش مرتبط را در درون این ژن‌ها شناسایی کرده‌اند. اکنون محققان جهشی را شناسایی کرده‌‌اند که بر ژن پنجم «سیک۳»، که با بی‌خو‌ابی مرتبط است، تاثیر می‌گذارد. محققان این جهش را روی موش‌های آزمایشگاهی نیز آزموده‌اند. 

طبق نتایج به‌دست‌آمده، موش‌های جهش‌دار حدود ۳۱ دقیقه کمتر از موش‌های بدون جهش خوابیدند و پس از یک دوره محرومیت از خواب، خوابشان ۵۴ دقیقه کمتر شد. موش‌ها معمولا ۱۲ ساعت در روز می‌خوابند، که بسیار بیش از خواب انسان‌ها است، بنابراین این کاهش خواب جدید کمتر از آن چیزی است که در انسان مشاهده می‌شود.

محققان می‌گویند شاید به این دلیل است که خواب موش‌ها مانند خواب انسان منسجم نیست و پراکنده است، یا اینکه شاید جزو خصلت‌های ذاتی موش‌ها است. البته محققان هنوز نیازمند پژوهش‌های بیشتر در این زمینه‌‌اند و یافته جدید به آن‌ها تنها نوید درمان اختلالات خواب را می‌دهد. 

بیشتر از علوم