ساکنان مناطق مرفه به رغم چاقی کمتر، بیشتر از داروهای لاغری استفاده می‌کنند

تزریق‌های کاهش وزن، که با نام آگونیست‌های گیرنده جی‌ال‌پی۱ نیز شناخته می‌شوند، با تقلید از آن هورمون طبیعی‌ عمل می‌کنند که قند خون، اشتها و گوارش را تنظیم می‌کند

عکس تزئینی - زنی به شکمش داروی لاغری تزریق می‌کند - canva

یک پژوهش نشان می‌دهد افراد بیشتری در مناطق مرفه از تزریق‌های کاهش وزن استفاده می‌کنند، به‌رغم آنکه سطوح چاقی در این مناطق پایین‌تر است.

تحلیل نسخه‌های خصوصی برای داروهای «جی‌ال‌پی۱» مانند مانجارو و ویگووی نشان می‌دهد بیشترین احتمال استفاده از این داروها در میان زنان و طبقات متوسط است.

«بنیاد سلامت» (The Health Foundation)، در همکاری با ارائه‌دهنده آنلاین مدیریت وزن «ووی» (Voy)، ۱۱۳هزار و ۶۳۰ بیمار را که بین نوامبر ۲۰۲۴ و اکتبر ۲۰۲۵ نسخه خصوصی دریافت کرده بودند بررسی کرد و سن، جنس، شاخص توده بدنی و پیشینه اجتماعی اقتصادی آنها را مدنظر قرار داد.

این پژوهش آشکار کرد که تقریبا ۸۰ درصد نسخه‌ها برای زنان صادر شده است، در عین حال، بیشترین میزان استفاده در میان مردان و زنان ۳۰ تا ۴۹ ساله دیده می‌شود و پس از سن ۶۰ سال به‌شدت کاهش می‌یابد.

به‌رغم آنکه چاقی در محروم‌ترین مناطق دو برابر شایع‌تر است، افراد [در آن مناطق] حدود یک سوم کمتر از افراد در مناطق با کمترین سطح محرومیت احتمال داشت این تزریق‌ها را دریافت کنند.

در میان افراد ۳۰ تا ۴۹ ساله در محروم‌ترین مناطق، حدود ۴۵ درصد درمان را با شاخص توده بدنی ۳۵ یا بالاتر آغاز کردند، در مقایسه، در مناطق دارای کمترین محرومیت این میزان حدود ۳۰ درصد بود.

بنیاد سلامت گفت که این موضوع نشان می‌دهد افراد، داروها را دیرتر [و با شاخص‌ توده‌ بدنی بیشتر] دریافت می‌کنند و در این فاصله سلامت خود را در معرض خطر قرار می‌دهند.

سامانتا فیلد، پژوهشگر ارشد پیشگیری در بنیاد سلامت و نویسنده همکار این پژوهش جدید، گفت: «گروه‌هایی که بیشترین بار چاقی را تحمل می‌کنند، با دفعات کمتر و اغلب با شاخص‌های توده بدنی بالاتری به دنبال درمان‌های جی‌ال‌پی۱ می‌روند.»

او افزود: «سازمان ملی خدمات سلامت بریتانیا (NHS) باید همزمان با گسترش عرضه این داروها، این یافته‌ها را مدنظر قرار دهد تا اطمینان حاصل شود این داروها به افرادی می‌رسند که بیشترین نیاز را به آنها دارند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

«تضمین دسترسی عادلانه عمومی ضروری است، اما این داروها به مشکلی می‌پردازند که قابل پیشگیری است.»

«اکنون بیش از هر زمان دیگری مهم است که دولت تمرکز خود را بر ایجاد تغییرات در محیط تغذیه‌ای ما حفظ کند؛ تغییراتی که از ابتدا، از بروز چاقی جلوگیری می‌کند.»

با این حال، یکی از محدودیت‌های این بررسی آن است که این تحلیل، فقط از داده‌های یک ارائه‌دهنده واحد، یعنی «ووی»، استفاده می‌کند، در صورتی که هر ارائه‌دهنده، ساختارهای قیمتی و سطوح پشتیبانی متفاوتی دارد که همراه با تجویز دارو ارائه می‌شود. این ارائه‌دهنده، بسته به نوع دارو و دوز، ماهانه ۱۴۴ تا ۳۲۴ پوند دریافت می‌کند.

نویسندگان مقاله می‌گویند که به دلیل هزینه ماهانه بالا، افراد در مناطق کم‌برخوردار نیز ممکن است احتمال بیشتری داشته باشد که مصرف داروهای کاهش وزن را متوقف کنند.

تزریق‌های کاهش وزن، که با نام آگونیست‌های گیرنده جی‌ال‌پی۱ نیز شناخته می‌شوند، با تقلید از آن هورمون طبیعی‌ عمل می‌کنند که قند خون، اشتها و گوارش را تنظیم می‌کند.

این داروها تجویزی هستند و برای دسترسی به آنها در سازمان ملی خدمات سلامت بریتانیا، بیمار باید شاخص توده بدنی ۴۰ یا بیشتر داشته باشد، اما ارائه‌دهندگان خصوصی آنها را به افراد با شاخص توده بدنی بالای ۳۰ ارائه می‌دهند.

سازمان ملی خدمات سلامت بریتانیا در انگلستان گسترش دسترسی به مانجارو را به‌صورت مرحله‌ای و در بازه‌ای حداکثر ۱۲ ساله برنامه‌ریزی کرده است، اما داده‌های فعلی نشان می‌دهند حتی بیمارانی که اکنون واجد شرایط هستند نیز نمی‌توانند این دارو را دریافت کنند.

در سازمان ملی خدمات سلامت بریتانیا، حدود ۲۲۰ هزار بیمار در سه سال نخست یک برنامه ۱۲ ساله در اولویت قرار گرفته‌اند. این بدان معناست که اکثریت قریب به اتفاق بیماران مانجارو، هزینه آن را به شکل خصوصی پرداخت می‌کنند.

سازمان ملی خدمات سلامت بریتانیا در انگلستان پیش‌تر اعلام کرده بود اگر همه بیماران واجد شرایط، که تعداد آنها بیش از سه میلیون نفر برآورد می‌شود، در سال نخست برای دریافت این دارو مراجعه کنند و ۷۰ درصد آنها درمان را آغاز کنند، تاثیر بر مراقبت‌های اولیه و خدمات پزشکان عمومی بسیار گسترده خواهد بود و ۱۸ درصد از وقت ملاقات‌های پزشکان عمومی را به خود اختصاص خواهد داد.

ویگووی، داروی جی‌ال‌پی۱ سماگلوتاید نیز در سازمان ملی خدمات سلامت بریتانیا برای افرادی با مشکلات سلامت ناشی از وزن و شاخص توده بدنی بالا در دسترس است.

سخنگوی سازمان ملی خدمات سلامت بریتانیا گفت: «ان‌اچ‌اس به‌درستی عرضه داروهای کاهش وزن را برای افرادی با بیشترین نیاز بالینی در اولویت قرار می‌دهد و در حال بررسی راه‌هایی برای تسریع ارائه آن است تا افراد واجد شرایط، صرف نظر از محل سکونت در انگلستان، از درمان ایمن و موثر بهره‌مند شوند.»

«سازمان ملی خدمات سلامت بریتانیا همچنین طیف گسترده‌ای از حمایت‌های دیگر برای کاهش وزن ارائه می‌دهد که به ده‌ها هزار نفر کمک کرده است به وزن سالم‌تر و مزایای گسترده‌تر در سبک زندگی دست یابند.»

© The Independent

بیشتر از بهداشت و درمان