آب نارگیل، مایع شفاف داخل نارگیلهای سبز و جوان، در سالهای اخیر بهعنوان جایگزینی طبیعی برای نوشیدنیهای ورزشی شیرین و نوشیدنیهای مصنوعی، محبوب شده است و به دلیل خواص آبرسانی و محتوای الکترولیتی آن، اغلب بهعنوان «اکسیر سلامتی» تبلیغ میشود. اما برای افرادی که نگران سطح قند خونشاناند، این پرسش مهم مطرح است که نوشیدن آب نارگیل بر قند خون چه تاثیری میگذارد.
اونلیمایهلت در گزارشی به پاسخ این سوال میپردازد.
آب نارگیل برخلاف شیر نارگیل یا روغن نارگیل که سرشار از چربیاند، عمدتا از آب، کربوهیدراتها (قندهای طبیعی) و الکترولیتها تشکیل شده است. یک وعده معمولی آن (حدود ۲۴۰ میلیلیتر) معمولا بین ۴۵ تا ۶۰ کالری دارد و حاوی ۱۰ تا ۱۵ گرم کربوهیدرات (شامل گلوکز، فروکتوز و ساکاروز طبیعی)، ۸ تا ۱۲ گرم قند، ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیگرم (بیشتر از یک موز) پتاسیم، ۲۵ تا ۶۰ میلیگرم سدیم و کمی منیزیم، کلسیم و فسفر است.
آنچه آب نارگیل را به یک نوشیدنی آبرسان موثر، بهویژه پس از ورزش، تبدیل میکند، محتوای الکترولیتی منحصربهفرد آن است، بهویژه میزان بالای پتاسیم آن که به حفظ تعادل مایعات و عملکرد عضلات کمک میکند.
ارتباط با قند خون
آب نارگیل اگرچه حاوی قند طبیعی است، شاخص گلیسمی (GI) آن در محدوده پایین تا متوسط در نظر گرفته میشود. شاخص گلیسمی معیاری است که نشان میدهد یک ماده غذایی با چه سرعتی باعث افزایش قند خون میشود.
از طرفی باید توجه داشت که قند موجود در آب نارگیل طبیعی است نه افزودنی و این یک تفاوت مهم است. قندهای افزودنی در نوشیدنیهای فراوریشده قند خون را بهسرعت بالا میبرند و ارزش تغذیهای کمی دارند.
وجود الکترولیتهایی چون پتاسیم و منیزیم در آب نارگیل هم میتواند بر نحوه سوختوساز قندها در بدن تاثیر بگذارد. برخی پژوهشها نشان دادهاند که دریافت پتاسیم کافی میتواند به افزایش حساسیت به انسولین (واکنش بهتر و موثرتر سلولهای بدن به انسولین) که یکی از عوامل کلیدی در تنظیم قند خون است، کمک کند. نقش منیزیم نیز در سوختوساز گلوکز شناختهشده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حفظ وضعیت مناسب آب بدن هم برای سلامت عمومی و هم برای کنترل قند خون ضروری است، زیرا کمآبی گاه میتواند به افزایش غلظت قند در خون منجر شود و آب نارگیل به دلیل ویژگی آبرسانی عالی خود میتواند از این جهت نیز در کنترل قند خون نقش مثبتی ایفا کند.
به این ترتیب در حالی که تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد، مطالعات و مشاهدات نشان میدهند که آب نارگیل در شرایط خاص حتی میتواند به کنترل قند خون هم کمک کند. البته پزشکان بهویژه به افرادی که دیابت دارند یا کنترل سطح قند خون برایشان مهم است، تاکید میکنند که نوشیدن آب نارگیل باید کنترلشده و آگاهانه باشد. زیرا این نوشیدنی حتی اگر قند آن طبیعی باشد، به هر حال حاوی قند است و در صورت مصرف زیاد باعث افزایش قند خون شود.
از طرفی واکنش هر بدن متفاوت است. بنابراین اگر دیابت دارید، بهتر است پس از مصرف آب نارگیل، قند خونتان را اندازهگیری کنید تا از تاثیر آن بر بدن خود دقیقتر مطلع شوید.
توصیه میشود آب نارگیل خالص و بدون شیرینکننده یا طعمدهندههای مصنوعی تهیه کنید، زیرا بسیاری از محصولات تجاری شکر افزوده یا مواد افزودنی دارند که میتوانند خواص مثبت آنها را خنثی کنند. بنابراین برچسب محصول را با دقت بخوانید.
همچنین توجه داشته باشید که آب نارگیل درمانی برای دیابت نیست و جایگزین دارو نمیشود و باید در چارچوب یک رژیم غذایی متعادل و سبک زندگی سالم مصرف شود. افرادی هم که مشکلات کلیوی دارند، باید پیش از افزایش مصرف نوشیدنیها یا خوراکیهای سرشار از پتاسیم، مانند آب نارگیل، با پزشک مشورت کنند.