نگرانی از عواقب سفر: رئیسی به اسکاتلند نمی‌رود

نماینده سابق اسکاتلند در پارلمان اروپا، به‌طور رسمی از پلیس اسکاتلند خواسته است که در صورت سفر ابراهیم رئیسی به گلاسکو، او را به اتهام «جنایت علیه بشریت و نسل‌کشی» دستگیر کند

در پی درخواست جمعی از فعالان حقوق بشر و دیپلمات سابق اسکاتلند برای دستگیری ابراهیم رئیسی در صورت سفر به گلاسکو، سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد رئیس جمهور اسلامی ایران به این سفر نمی‌رود.

سعید خطیب‌زاده در کنفرانس خبری امروز با بیان اینکه «ایران عضو معاهده اقلیمی سازمان ملل نیست» گفت که از ابتدا هم قرار نبود رئیس جمهور به این سفر برود.

این سخنان در حالی مطرح می شود که پیشتر فعالان حقوق بشر و بستگان قربانیان اعدام‌های ایران، با ارسال یک درخواست رسمی به پلیس اسکاتلند، خواهان دستگیری ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به جرم جنایت علیه بشریت شدند.

تا پیش از ارسال این درخواست، گزارش‌ها از تهران نشان می‌دهد که رئیسی قصد دارد در کنفرانس اقلیمی گلاسکو شرکت کند.

روزنامه تایمز نیز هفته گذشته گزارش داده بود که استران استیونسون، نماینده سابق اسکاتلند در پارلمان اروپا، به‌طور رسمی از پلیس اسکاتلند خواسته است که در صورت سفر ابراهیم رئیسی به گلاسکو، او را به اتهام «جنایت علیه بشریت و نسل‌کشی» دستگیر کند.

آقای استیونسون گفته که این درخواست را پنج نفر از اعضای خانواده زندانیان سابق که تحت شکنجه بوده و اعدام شده‌اند، مطرح و او آن را به طور رسمی به پلیس ارائه کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پیش از این و در زمان برگزاری نشست سالانه ملل هم موضوع امکان سفر رئیسی به نیویورک مطرح شده بود. در آن زمان شماری از نهادهای مدنی و سازمان‌های حقوق بشری با استناد به سوابق ابراهیم رئیسی، و عضویت او در هیئت مرگ در اعدام‌های تابستان ۶۷، خواستار جلوگیری از ورود او به نیویورک برای سخنرانی در مجمع عمومی، بازداشت و محکومیت او شده‌ بودند. 

در حالی که جمهوری اسلامی به موفقیت در مذاکرات وین نیازمند است و مسائل اقتصادی ایران نیز با نتیجه آن مذاکرات پیوند خورده، نام ابراهیم رئیسی، که پیروز انتخابات تحریم شده ریاست‌جمهوری در ایران معرفی شد، در فهرستی از تحریم‌های بین‌المللی قرار دارد. موضوعی که برای رئیس‌جمهوری یک کشور در مذاکرات بین‌المللی و دیدار با سران سایر کشورها، مشکلات فراوانی ایجاد می‌کند.

ابراهیم رئیسی به دلایل گوناگون از سوی اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا تحریم شده است.

او که سابقه حضور در کمیته چهار نفره اعدام‌های سال ۶۷ را دارد، در کشتار آبان ۹۸ نیز عضو شورای عالی هماهنگی اقتصادی بود که تصمیم افزایش قیمت و بعد سرکوب را صادر کرد.

فارغ از اینها ابراهیم رئیسی طی چهار دهه گذشته، همواره در قوه قضائیه ایران فعال بوده و در نهایت نیز به ریاست این قوه رسید. این موضوع نیز مزید بر علت شده تا شرایط برای ابراهیم رئیسی سخت شود. قوه قضائیه ایران به دلیل صدور احکام متعدد و اعدام‌های زیاد، بارها مورد انتقاد نهادهای حقوق بشری بین‌المللی و حتی سازمان ملل متحد قرار گرفته است.