عربستان سعودی وارد بازار خودروهای برقی می‌شود

شرکت سیر قصد دارد تا سال ۲۰۲۶ نخستین خودروی برقی تولید عربستان سعودی را روانه بازار کند

خودرو لوسید که عربستان سعودی بزرگ‌ترین سهامدار این شرکت خودروهای برقی لوکس است‌ــ Twitter/LucidMotors

عربستان سعودی، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نفت جهان، گام‌های جدی برای استفاده از خودروهای برقی برداشته است. 

بر اساس گزارش «چشم‌انداز حمل‌ونقل برقی ۲۰۲۴: نسخه عربستان» شرکت پرایس واترهاوس کوپرز (PwC)، در سال ۲۰۲۴ سهم خودروهای برقی از فروش خودرو در عربستان سعودی اندکی بیش از ۱ درصد بوده، در حالی که این رقم در سطح جهانی در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۸ درصد بوده است. این شروع کند به‌دلیل موانع ساختاری، اقتصادی و جغرافیایی مختلف است، اما روند پیشرفت به‌سرعت در حال شکل‌گیری است.

به گزارش سی‌ان‌ان، پیشبرد این تحول بر عهده شرکت «زیرساخت خودروهای برقی» (EVIQ) است، سرمایه‌گذاری مشترک بین صندوق سرمایه‌گذاری عمومی و شرکت برق عربستان سعودی. این شرکت که در اواخر سال ۲۰۲۳ تاسیس شد، تاکنون گام‌های مهمی برداشته است از جمله افتتاح نخستین ایستگاه شارژ سریع خودروهای برقی در ریاض در ژانویه ۲۰۲۴. این شرکت در نظر دارد تا سال ۲۰۳۰، تعداد ۵۰۰۰ شارژر سریع در ۱۰۰۰ نقطه مختلف کشور نصب کند تا نگرانی شایع میان مصرف‌کنندگان در مورد نبود زیرساخت شارژ‌ــ معروف به «اضطراب بُرد»‌ــ را کاهش دهد.

در حال حاضر، اکثر خریداران خودروهای برقی در عربستان سعودی کسانی‌اند که می‌توانند خودروهایشان را در خانه شارژ کنند. اما نبود ایستگاه‌های شارژ عمومی تنها یکی از مشکلات است. قیمت نیز یکی از عوامل اصلی است. در سال ۲۰۲۴، بیش از ۶۰ درصد مدل‌های موجود در بازار عربستان سعودی بیش از ۶۵ هزار دلار قیمت داشتند، در حالی که بیشتر خودروهای بنزینی ارزان‌ترند. همچنین، یارانه‌های سخاوتمندانه سوخت باعث شده است که هر لیتر بنزین حدود ۶۰ سنت برای رانندگان سعودی هزینه داشته باشد و در نتیجه، خودروهای بنزینی از نظر اقتصادی مقرون‌به‌صرفه‌تر باشند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

چالش‌های دیگر شرایط اقلیمی سخت است که بر عملکرد باتری خودروهای برقی تاثیر می‌گذارد. وسعت کشور نیز عاملی دیگر است؛ برای مثال، فاصله بیش از ۹۵۰ کیلومتری بین دو شهر بزرگ ریاض و جده محدودیت‌های عملیاتی برای خودروهای برقی با برد کم ایجاد می‌کند. گرمای تابستان نیز کارایی باتری را کاهش می‌دهد و مصرف انرژی برای خنک‌سازی را افزایش می‌دهد.

با وجود این موانع، عربستان اهداف بلندپروازانه‌ای دارد. دولت قصد دارد تا سال ۲۰۳۰، حدود ۳۰ درصد از خودروهای پایتخت را برقی کند. اما چشم‌انداز کشور فراتر از بخش مصرف‌کننده است‌ــ عربستان سعودی در حال تبدیل‌ شدن به یک قطب منطقه‌ای برای تولید و نوآوری در صنعت خودروهای برقی است. صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان سعودی سرمایه‌گذار اصلی شرکت آمریکایی لوسید است، که در سال ۲۰۲۳ نخستین کارخانه تولید خودرو برقی را در عربستان سعودی افتتاح کرد. شرکت سیر (CEER)، سرمایه‌گذاری مشترک صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان سعودی و شرکت تایوانی فاکس کان، قصد دارد تا سال ۲۰۲۶ نخستین خودروی برقی تولید عربستان سعودی را روانه بازار کند. همچنین، مشارکت صندوق سرمایه‌گذاری عمومی با هیوندای به آغاز ساخت کارخانه‌ای دیگر در عربستان سعودی منجر شده است.

بازار خودروهای برقی در عربستان سعودی در حال رقابتی‌تر شدن است. شرکت چینی بی‌وای‌دی در مه ۲۰۲۴ نمایشگاه فروش محصولاتش را در این کشور افتتاح کرد و مدل‌هایی را با قیمت پایه حدود ۲۷ هزار دلار عرضه کرده است که می‌تواند قیمت‌ها را کاهش دهد. تسلا نیز در آوریل ۲۰۲۴ وارد بازار عربستان سعودی شد.

علاقه مصرف‌کنندگان نیز در حال افزایش است. بر اساس گزارش پی‌دبلیو‌سی، بیش از ۴۰ درصد از مصرف‌کنندگان سعودی در سه سال آینده قصد خرید خودروی برقی دارند. شرکت «زیرساخت خودروهای برقی» شبکه‌اش را به‌سرعت گسترش می‌دهد؛ در حال حاضر در ریاض و جده ایستگاه دارد و ایستگاه‌های بزرگراهی نیز فعال شده‌اند. برنامه‌های سال جاری افتتاح ۵۰ تا ۶۰ نقطه جدید، از جمله در شهرهای مکه و مدینه و بزرگراه‌های اصلی را شامل می‌شود که تا سال ۲۰۲۶، حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد نیازهای سفر را پوشش دهد.

در نهایت، انقلاب خودروهای برقی در عربستان سعودی‌ــ با پشتوانه سرمایه‌گذاری دولتی، بلندپروازی صنعتی، و علاقه روزافزون مردم‌ــ آغاز شده است. با این حال، برای فراگیر شدن واقعی این خودروها، باید بر مشکلات زیرساختی و موانع اقتصادی غلبه شود، چالشی که به نظر می‌رسد عربستان سعودی با جدیت در پی رفع آن است.

بیشتر از اقتصاد