این شیرین‌کننده مصنوعی قدرت باروری مردان را کاهش می‌دهد

شیرین‌کننده سوکرالوز تحرک اسپرم را کاهش می‌دهد، به بافت بیضه آسیب می‌رساند و تعادل هورمونی را مختل می‌کند

عکس تزئینی - تصویر شکر و شیرین‌کننده‌های مصنوعی - Canva

نتایج پژوهشی جدید نشان می‌دهد که یک شرین‌کننده مصنوعی رایج قدرت باروری مردان را کاهش می‌دهد. 

طبق نتایج این پژوهش که در مجله «دیدگاه‌های بهداشت محیط»‌‌ (‌Environmental Health Perspectives) منتشر شد، شیرین‌کننده «سوکرالوز» یا «اسپلندا» بر قدرت باروری مردان تاثیر می‌گذارد و آن را کاهش دهد. 

محققان در این مطالعه به موش‌های نر به‌مدت دو هفته سوکرالوز دادند و نتیجه بسیار نگران‌کننده بود: کاهش تحرک اسپرم، آسیب به بافت بیضه و اختلال در تعادل هورمونی. به بیان‌ ساده‌تر، اسپلندا به اسپرم‌های موثر در فرزندآوری آسیب می‌زند. 

تحقیقات قبلی هم ارتباط میان‌ شیرین‌کننده‌های مصنوعی و سلامت باروری را بررسی کرده بودند، اما نتایج به‌دست‌آمده اغلب متناقض و غیرمنطقی بود. البته این مطالعه هم محدودیت‌هایی دارد؛ نخست آنکه مطالعه روی موش‌ها انجام شده است، بنابراین نتایج آن الزاما قابل تعمیم به انسان نیست. دوم اینکه دوز مصرفی سوکرالوز در این آزمایش از مقدار مصرف معمول انسانی بیشتر بوده است. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با این حال، یافته‌ها قابل‌توجه‌اند و نیاز به بررسی بیشتر دارند، به‌ویژه در شرایطی که ناباروری به مشکلی فراگیر بدل شده است. در آمریکا حدود ۱۲ تا ۱۵ درصد زوج‌ها با مشکل باروری مواجه‌اند. شاید عجیب باشد، اما برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهند که در نیمی از موارد مشکل از مردان است. حتی برخی مطالعات گزارش داده‌اند که در کشورهای غربی، از دهه ۱۹۷۰ تاکنون، تعداد اسپرم بیش از ۵۰ درصد کاهش داشته است.

با این حال، دکتر دن نایوت، متخصص غدد و ناباروری، می‌گوید این آمار کمی اغراق‌آمیز است و کاهش واقعی نزدیک به ۲۰ تا ۲۵ درصد است، اما بازهم نگران‌کننده است.

او توضیح می‌دهد: «تستوسترون نقش کلیدی در تولید اسپرم دارد، بنابراین کاهش آن به کاهش کیفیت اسپرم و باروری منجر می‌شود.» دلایل این کاهش مشخص نیست، اما بسیاری از عوامل مانند چاقی، مصرف زیاد دخانیات و الکل و سبک زندگی ناسالم در این روند نقش دارند. نایوت می‌گوید: «تولید اسپرم فرایندی است که حدود دو تا سه ماه طول می‌کشد و به‌شدت تحت تاثیر سبک زندگی است.»

به گفته نایوت، برای حفظ سلامت باروری بهتر است:

 • خواب کافی داشته باشید

 • فعالیت بدنی را افزایش دهید

 • سیگار را ترک کنید

 • تغذیه سالم داشته باشید

بیشتر از بهداشت و درمان