سرمست برنده عنوان «قهرمان حقوق موسیقی» شد

دکتر سرمست در سال ۲۰۱۰ انستیتوی ملی موسیقی افغانستان را تاسیس کرد

سرمست در افغانستان متولد شد و در اتحاد جماهیر شوروی سابق و روسیه تحصیل کرد-WILLIAM WEST / AFP

شورای جهانی موسیقی عنوان «قهرمان حقوق موسیقی» سال ۲۰۲۲ را به دکتر احمد ناصر سرمست، بنیانگذار و رئیس انستیتوی موسیقی افغانستان اهدا کرد.

احمد ناصر سرمست روز دوشنبه، ۱۴ آذر (۵ دسامبر) در کساب کاربری خود در فیس‌بوک نوشت: «این‌شورا بزرگ‌ترین شبکه نهاد‌ها و‌ سازمان‌های موسیقی با بیش از هزار نهاد عضو از ۱۵۰ کشور است و این عنوان را به هنرمندان و موسیقیدان‌هایی اعطا می‌کند که در راستای مبارزه برای تضمین پنج حق موسیقی اعلام‌شده این شورا، تلاش و مبارزه می‌کنند.»

در بیانیه شورای جهانی موسیقی آمده است که ناصر سرمست با تسلط دوباره طالبان بر افغانستان در اوت ۲۰۲۱، توانسته است ۲۷۳ تن از اعضای انستیتوی ملی موسیقی این کشور را، شامل دانشجویان، کارکنان و آموزگاران، از افغانستان خارج، و کمک کند تا در شهر لیسبون در پرتغال مستقر شوند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در این بیانیه ذکر شده است: «او موسیقی کشور زادگاهش را از خطر انقراض حفظ کرده است، جان بسیاری از استادان موسیقی را نجات داده، و آینده نوازندگان زن و مرد جوان افغان در خطر را تضمین کرده است.»

دکتر سرمست در افغانستان متولد شد و در دهه‌های ۱۹۸۰ و ۹۰ میلادی در روسیه در اتحاد جماهیر شوروی سابق تحصیل کرد، اما در دوران جنگ‌های داخلی و ممنوعیت اجرای موسیقی، به استرالیا پنانده شد. 

او پس از سقوط رژیم طالبان در سال ۲۰۰۱ با حمله نظامی ایالات متحده آمریکا و متحدان آن، در سال ۲۰۰۶ به افغانستان برگشت است. دکتر سرمست در سال ۲۰۱۰ انستیتوی ملی موسیقی افغانستان را تاسیس کرد. به‌رغم تهدیدهای امنیتی طالبان، دختران و پسران أفغان در کنار یکدیگر نواختن سازهای کلاسیک افغان و غربی را در این انستیتو آموزش می‌دیدند.

سرمست همچنین توانست نخستین ارکستر زنان افغانستان را به نام «زهره» تشکیل دهد و این ارکستر با اجرای کنسرت در خارج از افغانستان، خوش درخشید. 

در نظام جمهوریت افغانستان که از حمایت کشورهای غربی برخوردار بود، هنر موسیقی رشد کرده بود و محدودیتی بر فعالیت هنرمندان وضع نشده بود. اما با سلطه‌ مجدد طالبان بر افغانستان در اوت ۲۰۲۱، موسیقی نیز ممنوع اعلام شد. به احتمال زیاد، افغانستان تنها کشور در سطح جهان باشد که آوازخوانان و نوازندگان اجازه اجرا ندارند و شهروندان آن نیز پنهانی موسیقی گوش می‌دهند.

طالبان در نخستین ماه‌های حاکمیت‌ خود بر أفغانستان، به تمامی رسانه‌ها دستور دادند که از پخش موسیقی جلوگیری کنند. 

با روی کار آمدن طالبان، بسیاری از آوازخوانان و نوزاندگان افغان کشورشان را ترک کردند و اینک در مهاجرت به سر می‌برند. آوازخوانان، موسیقیدانان و نوازندگان افغان هشدار می‌دهند که با تداوم محدودیت‌های طالبان، موسیقی فولکور این کشور در معرض نابودی قرار خواهد گرفت.

بیشتر از فرهنگ و هنر