حمله شبانه روسیه به اوکراین؛ پوتین: امیدوارم نیازی به استفاده از سلاح هسته‌ای نباشد

رئیس‌جمهوری اوکراین خواستار «آتش‌بس واقعی» به مدت یک ماه شد

مقام‌های اوکراین اعلام کردند که حمله شبانه پهپادی روسیه به کی‌یف دست‌کم ۱۱ نفر ازجمله دو کودک را زخمی کرده است. هم‌زمان با این حمله، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، روز یکشنبه خواستار «آتش‌بس واقعی» حداقل به مدت یک ماه شد.

به گزارش رویترز، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، هفته گذشته به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی اتحاد جماهیر شوروی و متحدانش در جنگ جهانی دوم آتش‌بسی سه روزه را از هشتم تا دهم ماه مه اعلام کرد، اقدامی که با هدف نشان دادن علاقه روسیه به صلح معرفی شد اما زلنسکی با آن مخالفت کرد.

رئیس‌جمهوری اوکراین روز یکشنبه درخواستش برای توقف طولانی‌ جنگ را تکرار کرد. او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «روس‌ها خواستار آتش‌بس شده‌اند، در حالی که هر روز به اوکراین حمله می‌کنند. فقط در این هفته روسیه بیش از یک هزار و ۱۸۰ پهپاد تهاجمی، یک هزار و ۳۶۰ بمب هوایی هدایت‌شونده و ۱۰ موشک از انواع مختلف را علیه اوکراین استفاده کرده است.»

او افزود: «اگر قرار شود آتش‌بسی وجود داشته باشد، نباید فقط برای تعطیلات آن‌ها در نظر گرفته شود بلکه باید هر روز برقرار باشد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مقام‌های دفاعی اوکراین اعلام کردند که علاوه بر کی‌یف، پهپادها به چرکاسی در مرکز اوکراین نیز حمله کرده‌اند. مطابق گزارش تلویزیون ملی این کشور، ۱۵ پهپاد از ۲۲ پهپادی که چرکاسی را هدف قرار داده بودند سرنگون شده‌اند. مقام‌های امدادی نیز اعلام کردند که یک نفر زخمی شده و به ساختمان‌های مسکونی و زیرساخت‌های غیرنظامی خسارت وارد شده است.

این در حالی است که روسیه بارها هدف قرار دادن غیرنظامیان را انکار می‌کنند.

ولادیمیر پوتین روز یکشنبه نیز گفت که روسیه برای خاتمه جنگ، قدرت و منابع کافی در اختیار دارد، هرچند امیدوار است که نیازی به استفاده از سلاح هسته‌ای نباشد.

در ویدیویی که تلویزیون دولتی روسیه درباره ربع قرن رهبری پوتین پخش کرد، خبرنگاری از او درمورد احتمال استفاده از سلاح هسته‌ای در جنگ اوکراین پرسید و پوتین در پاسخ گفت: «آن‌ها می‌خواستند ما را تحریک کنند تا اشتباه کنیم. هیچ نیازی به استفاده از آن سلاح‌ها نبوده است... و امیدوارم که نیازی به استفاده از آن‌ها نباشد.»

رئيس‌جمهوری روسیه تاکید کرد: «ما قدرت و ابزار کافی داریم تا آنچه را در سال ۲۰۲۲ آغاز شد، به نتیجه‌ای مطابق نظرمان و به سرانجامی منطقی برسانیم.»

در سوی دیگر نیز اوکراین مدعی شد که با استفاده از یک شهپاد (شناور هدایت‌ونده از راه دور) دریایی، جنگنده روسی از نوع «سوخو-۳۰» را در نزدیکی بندر نووراسییسک در دریای سیاه سرنگون کرده است. این عملیات که سازمان اطلاعات نظامی اوکراین و یگان ویژه «گروه ۱۳» آن را انجام داده‌اند، اولین مورد جهانی سرنگونی هواپیمای جنگی با شهپاد است.

اوکراین با تکیه بر شهپادهای کم‌هزینه و کوچک، تلاش کرده است که توازن قوا را در مقابل نیروی نظامی روسیه تغییر دهد. این شهپادها پیش‌تر نیز به ناوگان روسیه در دریای سیاه آسیب زده‌اند.

جنگ روسیه و اوکراین در حالی ادامه دارد که به نظر می‌رسد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، هفته‌ها است که از رسیدن به توافق برای پایان دادن به این جنگ ناامید شده است. کرملین نیز در این زمینه گفته که جنگ با اوکراین به قدری پیچیده است که پیشرفت سریع برای رسیدن به توافق مورد نظر واشینگتن دشوار است.

هم‌زمان با این تحولات، دفتر ریاست‌جمهوری چک اعلام کرد که ولودیمیر زلنسکی روز یکشنبه به جمهوری چک سفر خواهد کرد و با پتر پاول، رئیس‌جمهوری این کشور، دیدار خواهد کرد.

دولت چک از زمان حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، حامی قوی کی‌یف بوده و طرح تامین مهمات مورد نیاز این کشور را رهبری کرده است.

زلنسکی آخرین بار در ژوئیه ۲۰۲۳ به پراگ سفر کرد. رهبر اوکراین روز شنبه اعلام کرد که در حال آماده شدن برای جلسات آینده سیاست خارجی است، زیرا «برای رسیدن به آتش‌بس به دنبال متحد» می‌گردد.

او همچنین گفت که در حاشیه مراسم تشییع جنازه پاپ فرانسیس در واتیکان، با دونالد ترامپ درمورد سیستم‌های دفاع هوایی و تحریم‌های روسیه گفت‌وگو کرده است. به گفته زلنسکی، رهبران اوکراین و آمریکا توافق کرده‌اند که آتش‌بس ۳۰روزه اولین گام برای پایان دادن به این جنگ است.

در ادامه حمایت‌های نظامی ایالات متحده از اوکراین، دولت آمریکا، روز جمعه ۱۲ اردیبهشت، با فروش تجهیزات و ارائه خدمات آموزشی مرتبط با جنگنده‌های اف۱۶ به اوکراین موافقت کرد.

وزارت امور خارجه آمریکا با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که کنگره را از تصویب این قرارداد ۳۱۰.۵ میلیون دلاری مطلع کرده است. این قرارداد شامل تجهیزات، قطعات یدکی و خدمات لازم برای نگهداری و بهره‌برداری از جنگنده‌های اف۱۶ است.

پیش‌تر، جو بایدن، رئیس‌جمهوری سابق ایالات متحده، در پی تهاجم نظامی روسیه، با تحویل این جنگنده‌ها به اوکراین موافقت کرده بود. هدف از این توافق تقویت توان دفاعی اوکراین در برابر تجاوز نظامی روسیه عنوان شده است.

بیشتر از جهان