تیم فوتبال ایران همچنان برای جام جهانی به آمریکا می‌رود؟

در صورت انصراف ایران، احتمالا کشور دیگری جایگزین خواهد شد تا روند برگزاری مسابقات مختل نشود

حملات ایالات متحده و اسرائیل به جمهوری اسلامی، درباره شرکت تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی پیش رو تردیدهایی ایجاد کرده است.

جام جهانی ۲۰۲۶ به میزبانی مشترک کانادا، مکزیک و ایالات متحده برگزار خواهد شد و تیم فوتبال ایران که به این جام راه یافته، قرار است تمامی دیدارهای مرحله گروهی خود را در آمریکا انجام دهد، اما ادامه درگیری‌ها و مسائل لجستیکی (چالش‌های تدارکاتی و اجرایی) حضور ایران را در این رقابت‌ها زیر سوال برده است.

جام جهانی از ۱۱ ژوئن (۲۱ خرداد) در مکزیک آغاز می‌شود. کانادا و آمریکا نخستین دیدارهای خود را روز بعد از این تاریخ برگزار خواهند کرد. دیدار نهایی یا بازی فینال در ۱۹ ژوییه (۲۸ تیر) در ایست رادرفورد، نیوجرسی، در نزدیکی نیویورک برگزار می‌شود.

ایران در گروه جی (G) با بلژیک، مصر و نیوزیلند هم‌گروه است و قرار است تمامی بازی‌های خود را در ایالت‌های غربی آمریکا انجام دهد.

برنامه مرحله گروهی ایران به این شرح است:

۱۵ ژوئن (۲۵ خرداد): ایران‌ــ‌نیوزیلند، ساعت ۲۱ (۵:۰۰ به وقت گرینویچ ۱۶ ژوئن) در ورزشگاه لس‌آنجلس

۲۱ ژوئن (۳۱ خرداد): بلژیک‌ــ‌ایران، ساعت ۱۵ (۲۳:۰۰ به وقت گرینویچ) در ورزشگاه لس‌آنجلس

۲۶ ژوئن (۵ تیر): مصر – ایران، ساعت ۲۳ (۷:۰۰ به وقت گرینویچ ۲۷ ژوئن) در ورزشگاه سیاتل

آیا ایران از مسابقات کنار می‌کشد؟

جمهوری اسلامی تاکنون به‌طور رسمی از مسابقات انصراف نداده، اما مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران، اذعان کرده که حضور تیم در ابهام قرار گرفته است. او روز یکشنبه به وب‌سایت «ورزش۳» گفت: «آنچه مسلم است این است که پس از این حمله، نمی‌توان از ما انتظار داشت که به جام جهانی با امید نگاه کنیم.»

تاج در پاسخ به این پرسش که آیا فدراسیون یا دولت جمهوری اسلامی در حال بازنگری درباره شرکت در مسابقات‌اند، افزود: «نمی‌توان دقیق گفت، اما قطعا پاسخی وجود خواهد داشت. این موضوع را مسئولان عالی‌رتبه ورزشی کشور بررسی خواهند کرد و درباره آن تصمیم‌گیری می‌شود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

آیا فیفا واکنشی نشان داده است؟

ماتیاس گرافستروم، دبیرکل فیفا، اعلام کرد که این نهاد تحولات جاری را زیر نظر دارد. او در نشست سالانه هیئت بین‌المللی فوتبال در ولز گفت: «من هم اخبار مربوط به ایران را امروز صبح مانند شما خواندم. امروز جلسه داشتیم. برای اظهارنظر هنوز زود است، اما تحولات را در سراسر جهان رصد خواهیم کرد.»

فیفا همچنین اعلام کرده با توجه به اینکه کمتر از سه ماه تا آغاز مسابقات باقی مانده است، به هماهنگی‌ها با دولت‌های میزبان ادامه خواهد داد.

از طرفی، اگرچه بازی‌های ایران در ایالت‌های غربی آمریکا برگزار می‌شود که جمعیت قابل‌توجهی از ایرانیان مهاجر آنجا زندگی می‌کنند، هوادارانی که قصد دارند از ایران به آمریکا سفر کنند، با مشکل مواجه خواهند شد.

ایران در میان ۱۲ کشوری بود که در ماه ژوئن در فهرست ممنوعیت سفر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، قرار گرفت. 

اگر ایران کنار بکشد چه خواهد شد؟

در تاریخ جام جهانی تاکنون مورد انصراف یک تیم پس از صعود وجود نداشته و تنها برخی تیم‌ها که نهادهای فوتبال جهانی یا منطقه‌ای آن‌ها را تحریم کرده بودند، از حضور محروم شده‌اند که آخرین نمونه آن روسیه است.

در صورت انصراف ایران، احتمالا کشور دیگری جایگزین خواهد شد تا روند برگزاری مسابقات مختل نشود. از آنجا که ایران سهمیه خود را از کنفدراسیون فوتبال آسیا کسب کرده است، به احتمال زیاد، تیم جایگزین نیز از آسیا خواهد بود. هرچند برگزارکنندگان هنوز این موضوع را تایید نکرده‌اند.

بر اساس جایگاه تیم‌ها در پایان مرحله مقدماتی، گزینه بعدی می‌تواند امارات متحده عربی باشد. عراق هم که در تلاش برای صعود از طریق پلی‌آف بین‌قاره‌ای است، اگر موفق نشود سهمیه بگیرد، ممکن است جایگزین ایران شود.

کارنامه ایران در جام جهانی

ایران در حال حاضر در رتبه بیستم جهان و دوم آسیا قرار دارد. این تیم تاکنون هفت بار در جام جهانی حضور داشته و در سه دوره اخیر نیز به‌طور متوالی به جام جهانی راه یافته، اما هرگز نتوانسته است از مرحله گروهی فراتر رود.

بیشتر از فوتبال