پنجمین روز اعتراض‌های دانشجویی؛ پیوستن مدارس به موج «جاوید شاه»

گسترش این اعتراض‌ها به مدارس و تداوم آن با وجود تهدید، بازداشت و استقرار گسترده نیروهای امنیتی، نشانه‌ای از ورود جنبش اعتراضی و انقلاب ملی به مرحله‌ای پایدارتر است

چهارشنبه ششم اسفند ۱۴۰۴، در پنجمین روز پیاپی از شروع اعتراض‌های دانشجویی، دانشگاه‌ها و حالا شماری از مدارس در ایران نیز صحنه تجمع‌هایی در حمایت از شاهزاده رضا پهلوی و انقلاب ملی ایرانیان و اعتراض به جمهوری اسلامی شده‌اند. گزارش‌ها و ویدیوهای رسیده به ایندیپندنت فارسی نشان می‌دهد با وجود استقرار گسترده نیروهای امنیتی، فضای دانشگاه‌ها ایران همچنان ملتهب و اعتراضی است.

در دانشگاه خوارزمی (تربیت معلم) تهران، دانشجویان با سر دادن شعارهای «قسم به خون یاران، ایستاده‌ایم تا پایان» و «آزادی، آزادی»، به جمع معترضان پیوستند. هم‌زمان گزارش‌هایی منتشر شد مبنی بر اینکه حراست دانشگاه از ورود شماری از دانشجویان جلوگیری کرده و محدوده خیابان‌های اطراف با تجمع تعداد زیادی از ماموران امنیتی و لباس‌شخصی‌ها، به‌شدت امنیتی شده است.

دانشجویان روز چهارشنبه در پردیس مرکزی دانشگاه تهران، شعار «کشته ندادیم که سازش کنیم، رهبر قاتل رو ستایش کنیم» سر دادند. در دانشگاه بهشتی (ملی) ایران نیز تجمع‌کنندگان با تکرار شعار «جاوید شاه» و «بهشتی بسشه، ملی دیگه اسمشه»، بار دیگر بر استفاده از نام پیش از انقلاب این دانشگاه تاکید کردند. در دانشکده داروسازی همین دانشگاه نیز دانشجویان با در دست داشتن پرچم شیروخورشید و شعار علیه علی خامنه‌ای، تجمع کردند.

دانشگاه هنر تهران هم یکی از کانون‌های اصلی اعتراض‌های روز چهارشنبه بود و دانشجویان با برافراشتن پرچم ملی شیروخورشیدنشان و در دست داشتن پلاکاردهایی با عبارات «زن، زندگی، آزادی» و «این آخرین نبرده، پهلوی برمی‌گرده»، شعارهایی چون «جاوید شاه»، «ضجه بزن موشعلی، داره می‌یاد پهلوی» و «می‌جنگیم، می‌میریم، ایران رو پس می‌گیریم» سر دادند. شعار معروف «داس، چکش، عمامه، ۵۷ تمامه» نیز در این دانشگاه طنین‌انداز شد.

در دانشگاه معماری و هنر پارس تهران، دانشجویان با شعار «جاوید شاه، جاوید شاه» تجمع کردند. در دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه خوارزمی کرج نیز دانشجویان با در دست داشتن پرچم شیر و خورشید، علیه رهبر جمهوری اسلامی شعار دادند.

هم‌زمان از استقرار گسترده نیروهای امنیتی در اطراف دانشگاه شیراز از صبح چهارشنبه گزارش‌هایی منتشر شد و به گفته منابع محلی، ماموران مانع از تردد عادی دانشجویان شده‌اند. از حضور تعداد زیادی از نیروهای سپاه، بسیج و لباس‌شخصی‌ها در دانشگاه‌های تهران، امیرکبیر، صنعتی اصفهان، فردوسی مشهد، اهواز، تبریز، مازندران و چند مرکز دانشگاهی دیگر هم گزارش‌هایی منتشر شده که به گفته دانشجویان، با هدف جلوگیری از شکل‌گیری تجمع‌ها صورت گرفته است.

در دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشجویان با وجود فضای امنیتی، تجمع کردند. در روزهای گذشته، تصاویری از پرواز پهپاد برای شناسایی معترضان در این دانشگاه منتشر شده بود. روز چهارشنبه هم از حضور نیروهای بسیجی در محوطه دانشگاه و تلاش برای مهار تجمع‌ها، گزارش‌هایی منتشر شد.

از دانشگاه علم و فرهنگ تهران که از روزهای گذشته کلاس‌هایش مجازی شده بود، خبر می‌رسد که نیروهای امنیتی بار دیگر مقابل دانشگاه مستقر شده‌اند. بر اساس گزارش‌های منتشرشده درباره تجمع سه‌شنبه پنجم اسفند، دست‌کم یک دانشجو بازداشت شده است و چند نفر را ضرب‌وشتم کرده‌اند. یک شاهد عینی می‌گوید دانشجویان در حال گفتگویی مسالمت‌آمیز با مسئولان بودند که نیروهای امنیتی با تهدید و استفاده از شوکر و سپس حمله موتورسواران ضدشورش، فضا را متشنج کردند. مقام‌های رسمی تاکنون درباره این رویداد توضیحی نداده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در کنار دانشگاه‌ها، شماری از مدارس ایران نیز روز چهارشنبه به موج اعتراض‌ها پیوستند.

در اراک، ویدیویی نشان می‌دهد گروهی از دختران دانش‌آموز سرود «ایران جوان» را به یاد «جاویدنامان راه وطن» خواندند و در پایان، تصویر روح‌الله خمینی را از کتاب‌های درسی خود کندند و پاره کردند.

در شیراز، نیز دانش‌آموزان یک مدرسه دخترانه سرود «وطن ای هستی من» را همخوانی کردند. این سرود هفته‌های اخیر در مدارس مختلف ایران طنین‌انداز شده است. ویدیوهایی هم از شعارهای اعتراضی دانش‌آموزان دختر و پسر در تهران علیه جمهوری اسلامی و در حمایت از شاهزاده رضا پهلوی، برای ایندیپندنت فارسی ارسال شده است.

در واکنش به این تحولات، حسین سیمایی صراف، وزیر علوم دولت پزشکیان، ادعا کرد که «بر خلاف تصویر القاشده، دانشگاه بحرانی نیست» و تاکید کرد دانشگاه‌ها باید حضوری بمانند، اما هشدار داد اگر «آشوب» ادامه یابد، اختیار از دست مدیریت خارج خواهد شد. این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که گزارش‌های میدانی از گسترش فضای امنیتی و برخوردهای شدید با دانشجویان حکایت دارد.

ادامه اعتراض‌های دانشگاهی در پنجمین روز پیاپی، آن هم در شرایطی که طی ماه‌های گذشته ده‌ها هزار ایرانی در جریان سرکوب‌های مرتبط با انقلاب ملی جانشان را از دست داده‌اند، نشان می‌دهد موج نارضایتی نه‌تنها فروکش نکرده، بلکه به محیط‌های آموزشی تسری یافته است. طی این روزها، نام شاهزاده رضا پهلوی بارها در شعارهای دانشجویی تکرار و پرچم شیروخورشیدنشان به نمادی مشترک در بسیاری از دانشگاه‌ها بدل شده است.

گسترش این اعتراض‌ها به مدارس و تداوم آن با وجود تهدید، بازداشت و استقرار گسترده نیروهای امنیتی، از دید ناظران، نشانه‌ای از ورود جنبش اعتراضی به مرحله‌ای پایدارتر است؛ مرحله‌ای که در آن دانشگاه‌ها بار دیگر به یکی از کانون‌های اصلی تحولات سیاسی ایران تبدیل می‌شوند.