موساد در عملیات اخیر جمهوری اسلامی را دور زد؛ این سازمان چه نقشه‌های دیگری در آستین دارد؟

حتی اگر جمهوری اسلامی موفق به سرکوب گسترده شود و مسیر نفوذ اسرائیل در جریان عملیات اخیر را شناسایی کند، باز هم شاید قادر نباشد همه رخنه‌های فیزیکی و فناوری را که موساد می‌تواند برای اجرای ماموریت‌هایش استفاده کند، کامل ببندد

موساد در خط مقدم عملیات ترور شماری از فرماندهان بلندپایه نظامی و متخصصان هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در ماه ژوئن قرار داشت. علاوه بر این، موساد در بخش‌هایی از عملیات ارتش اسرائیل در حمله به تاسیسات هسته‌ای و موشکی جمهوری اسلامی نیز نقش عمده‌ای داشت.

یونا جرمی باب در مطلبی در اورشلیم پست به این موضوع می‌پردازد و می‌نویسد با توجه به اینکه موساد در عملیات ماه ژوئن بسیاری از شگردهایش را فاش کرده و صدها مامور را به کار گرفته است، این سوال مطرح می‌شود که چه ابزارهایی برای مهار برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی و دیگر تهدیدها در آینده، برای موساد باقی مانده است؟

در هفته‌های اخیر، تحولات متعددی رخ داده و جزئیات بیشتری درباره عملیات موساد در ماه ژوئن منتشر شده است که می‌توانند فهرستی از گزینه‌های آتی این سازمان در ماموریت‌های آتی باشند.

در دو هفته اخیر، شماری انفجار و آتش‌سوزی‌ مرموز در سراسر ایران رخ داده و موجی در رسانه‌های داخلی ایران راه افتاده است که ادعا می‌شود اقدام‌های خرابکارانه موساد بوده‌اند. بر اساس گزارش نیویورک پست، سپاه پاسداران و مقام‌های دولتی جمهوری اسلامی معتقدند این خرابکاری‌ها را موساد طراحی کرده است، اما مجاز به صحبت علنی نیستند و مسئولان این وقایع را به تصادف یا فرسودگی زیرساخت‌ها نسبت می‌دهند.

با این حال، دیوید بارنیا، رئیس موساد، در ۲۵ ژوئن در اقدامی نامعمول، بخشی از سخنرانی‌اش خطاب به ماموران درگیر در عملیات اخیر علیه جمهوری اسلامی را منتشر کرد و با لحنی طعنه‌آمیز به تهران، گفت: «ما آن‌جا خواهیم بود، همان‌طور که همیشه بوده‌ایم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مفهوم سخنان بارنیا این بود که به‌رغم تلاش‌های جمهوری اسلامی برای شناسایی ماموران موساد پس از جنگ ۱۲ روزه و افزایش خطر بازداشت در این دوره پاکسازی در تهران، سازمان اطلاعات اسرائیل همچنان مامورانی در داخل جمهوری اسلامی دارد و خواهد داشت.

به‌ بیان دیگر، صرف‌نظر از اینکه انفجارهای اخیر در ایران کار موساد بوده‌ باشند یا خیر، بی‌تردید می‌توانسته کار این سازمان باشند.

هرچند مقام‌های جمهوری اسلامی هیچ مدرکی درباره دخالت موساد در انفجارهای اخیر به رسانه‌ها ارائه نکرده‌اند، در تابستان ۲۰۲۰ نیز مجموعه‌ای از نشت‌های گاز و انفجار در زیرساخت‌های فرسوده رخ داده بود. اگرچه موساد هرگز مسئولیت علنی آن انفجارها را نپذیرفت، جمهوری اسلامی پس از هدف قرار گرفتن برخی تاسیسات هسته‌ای، موساد را مسئول دانست.

در حال حاضر، مقام‌های جمهوری اسلامی ممکن است در اتهام‌زنی علنی به موساد تردید داشته باشند، زیرا از گرفتاری در موقعیتی که مجبور به تلافی شوند هراس دارند و تلافی‌جویی می‌تواند به حمله‌ هوایی گسترده اسرائیل منجر شود.

ستار هاشمی، معاون وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی، اعلام کرد که ایران در جریان جنگ هدف بیش از ۲۰ هزار حمله سایبری خارجی قرار گرفته است. 

بر اساس برخی گزارش‌ها، موساد به‌عمد تاریخ حمله‌ اسرائیل را از طریق یکی از مامورانش که به حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، نزدیک بود افشا کرد تا سلامی را به مکانی خاص بکشاند و ترور کند.

همچنین، موساد امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران موساد را فریب داده بود تا در جلسه‌ای با معاونانش شرکت کند، جلسه‌ای که در آن کشته شدند. بعدا مشخص شد تماس تلفنی که آن‌ها را به محل جلسه دعوت کرده بود، از منبعی جعلی بوده است اما ظاهرا به‌قدری حرفه‌ای مدیریت شده بود که حاجی‌زاده و همراهانش بدون هیچ سوءظنی وارد دام شدند.

در ادامه گزارش آمده است در دوربین‌های امنیتی شهر تهران بدافزاری نصب شده بود که محل حضور علی شادمانی، جانشین فرمانده کشته‌شده قرارگاه خاتم‌الانبیا، را در منطقه زعفرانیه شناسایی کرد و سپس، او در حمله‌ پهپادی کشته شد.

گزارش‌ها حاکی از آن است که موساد ابتدا از طریق ابزارهای دیجیتال نمونه دی‌ان‌ای او را به دست آورده و سپس، با استفاده از هوش مصنوعی چهره و پروفایل ژنتیکی او را شناسایی کرده بود.

موساد همچنین اعتراف کرده که در جریان جنگ ۱۲ روزه مجموعه‌ای از جاسوسان میدانی، سلاح‌های کنترل از راه دور نصب‌شده روی خودروهای عادی، و پهپادهای هدایت‌شونده را به کار گرفته بود.

با وجود ده‌ها میلیون ایرانی ناراضی از رژیم، حتی اگر اسرائیل برخی مامورانش را از دست داده باشد، موساد همچنان می‌تواند شماری از ایرانیان مخالف جمهوری اسلامی را جذب کند. حتی اگر جمهوری اسلامی موفق به سرکوب گسترده شود و مسیر نفوذ اسرائیل در جریان عملیات اخیر را شناسایی کند، باز هم شاید قادر نباشد همه رخنه‌های فیزیکی و فناوری را که موساد می‌تواند برای اجرای ماموریت‌هایش استفاده کند، کامل ببندد.