درمان بیماری اقتصاد ایران با آمارسازی و بوسیدن پیشانی رئیسی

همزمان با تمجید ائمه‌جمعه از دستاوردهای ابراهیم رئیسی، انتشار نامه سرگشاده محمدباقر نوبخت خطاب به رئیس دولت سیزدهم و ادعای آمارسازی حامیان رئیس جمهوری بحث‌برانگیز شد

بوسیدن پیشانی ابراهیم رئیسی- عکس  فارس

جمعه، سوم شهریور ۱۴۰۲، سخنرانی ائمه جمعه در اکثر شهرهای بزرگ ایران در حالی به دستاوردهای دولت ابراهیم رئیسی اختصاص یافت که همزمان، محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه دولت پیشین جمهوری اسلامی ایران، در نامه‌ای سرگشاده، همکاران ابراهیم رئیسی را به ارائه آمار نادرست در مورد وضع اقتصادی ایران متهم کرد.

اخبار رسانه‌های اصولگرا هم در این ‌بین متوجه عضویت جمهوری اسلامی ایران در بریکس و انتشار تصویر محمد مخبر، معاون اول رئیسی، در حال بوسیدن پیشانی رئیس دولت سیزدهم در بازگشت او از سفر به آفریقای جنوبی بود.

اما اکثر منتقدان و متخصصان اقتصادی عقیده دارند که در شرایط فعلی، با وجود تحریم‌ها و سیاست‌های غلط اقتصادی دولت، عضویت ایران در گروه بریکس نه در کوتاه‌مدت و نه حتی در درازمدت، کمکی به حل مشکلات نخواهد کرد و دستاورد مهمی به‌‌شمار نمی‌آید.

همزمان با بازگشت ابراهیم رئیسی، عبدالنبی موسوی‌فرد، امام‌جمعه اهواز، ادعا کرد که «دشمنان» توان تحمل دستاوردهای دولت سیزدهم را ندارند، و گفت که باید در کنار تشریح دستاوردها، قیمت برخی کالاها تثبیت شود تا «دلالان ازخدابی‌خبر نتوانند در بازار ورود کرده و مردم را به‌زحمت بیندازند».

احمد علم‌الهدی، امام‌جمعه مشهد و پدر همسر رئیس دولت سیزدهم، نیز در خطبه‌های نمازجمعه، ضمن موفق دانستن برنامه‌های دولت در جنگ ترکیبی و اداره کشور، مدعی شد: «دولت فعلی دشمن را به عقب رانده و موفقیت‌های زیادی در اداره کشور، عرصه دیپلماسی، هسته‌ای و فناوری داشته که عضویت در باشگاه‌های بین‌المللی شانگهای و بریکس نمونه آن است.»

احمد محمودی، امام‌جمعه موقت اصفهان، هم در خطبه‌های نمازجمعه این شهر گفت که در دولت سیزدهم حرکت‌های ارزشمندی شروع شده و سفر رئیس دولت به ژوهانسبورگ، تلاشی مضاعف برای بهبود معیشت و اقتصاد بوده است.

محمدجواد حاج‌علی‌اکبری نیز در نمازجمعه تهران، همانند دیگر ائمه جمعه، تصمیمات دولت را حکیمانه نامید و تصریح کرد که گروه بریکس «جایگاه شاخص و برجسته‌ای در اقتصاد بین‌الملل دارد» و عضویت ایران در این گروه، در راستای شکستن یکجانبه‌گرایی و مهار «استکبار آمریکایی» در حوزه اقتصادی است.

سخنان هماهنگ ائمه جمعه در مورد موفقیت‌های دولت در حوزه‌های اقتصادی و روابط بین‌الملل، در حالی بیان شدند که اعضای کابینه ابراهیم رئیسی نیز در هفته‌های اخیر، مدعی کنترل تورم، رکود و شاخص فلاکت در اقتصاد شده و وعده رفع مشکلات را داده‌اند. روشن است که با این قبیل سخنان، در کنار آمارسازی برای کارنامه دوساله دولت نورچشمی رهبر جمهوری اسلامی، تلاش می‌شود که فرصت حمله به منتقدان فراهم آید.

این رویه سبب شد که محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه در دولت روحانی، روز سوم شهریور در نامه‌ای سرگشاده به ابراهیم رئیسی، برای حضور در ستاد اقتصادی دولت، یا «جلسه‌ای با داوری معاون رئیس‌ جمهوری» اعلام آمادگی کند.

نوبخت در این نامه سرگشاده با رد ادعای رشد اقتصادی ۰.۴ درصدی در زمان تحویل دولت قبل که ابراهیم رئیسی در دیدار با برخی مراجع تقلید اعلام کرد، می‌نویسد: «با استناد به گزارش به‌روزرسانی‌شده مرکز آمار، رشد اقتصادی سال ۱۳۹۹ برابر ۳.۳ درصد و رشد اقتصادی فصل بهار سال ۱۴۰۰ برابر ۸.۵ درصد و به استناد گزارش بانک مرکزی، رشد اقتصادی سال ۱۳۹۹ برابر ۴.۱ درصد و رشد اقتصادی فصل بهار سال ۱۴۰۰ برابر ۶.۷ درصد اعلام شده است.»

این اطلاعات، ادعای ابراهیم رئیسی را در مورد وضع دو سال قبل و شرایط فعلی ایران زیر سوال برده و بار دیگر مسئله آمارسازی تیم اقتصادی دولت را در معرض توجه رسانه‌ها قرار داده است.

در هفته‌های اخیر، به بهانه دومین سالگرد آغاز کار دولت سیزدهم، مدیران و رسانه‌های نزدیک به رئیسی اقدام به انتشار آمار اقتصادی کردند که نشان‌دهنده بهبود چشمگیر وضع اقتصادی کشور بود.

ساعتی پس از انتشار برخی از این آمارها، رسانه‌های منتقد با بررسی اعداد اعلام‌شده، ساختگی بودن آن‌ها را اثبات کردند و در واکنش به این موضوع، خبرگزاری دولت ناچار شد نمودارهای منتشرشده را تغییر دهد و مجددا منتشر کند.

در یک سال گذشته، برخی از اقتصاددانان بارها به آمارسازی‌های اقتصادی دولت واکنش نشان داده و با اشاره به صدمات جبران‌ناپذیر این رویه، هشدار دادند که با مشهود بودن وضعیت وخیم اقتصادی معیشت و زندگی مردم، ارائه آمارهای دروغین با ادعای بهبود اوضاع، صرفا به افزایش بی‌اعتمادی مردم به حکومت منجر خواهد شد.

اما مدیران دولت بی‌توجه به افشای جعلی بودن آمارها، تلاش دارند بر طبل موفقیت بکوبند. در همین راستا، احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد دولت رئیسی، صبح جمعه، سوم شهریور (۲۵ اوت)، در سخنانی تاکید کرد که بانک مرکزی و دولت در کنترل برخی شاخص‌ها مانند نقدینگی که برای پایین آوردن نرخ تورم ضروری است، از هدف جلوتر رفته است.

اما مردم ایران هر روز در خیابان شاهد گرانی، کاهش قدرت خرید و نابسامانی اقتصادی‌اند که نه با شعارهای حامیان ولی‌فقیه و نه با راهپیمایی‌های سیاسی و جعل اعداد و ارقام، بهبود نمی‌یابد.