یک بررسی جدید دانشمندان موسسه امنیت سلامت ژاپن نشان داده است که رژیم غذایی رایج ژاپنیــ سرشار از سبزیجات، غذاهای تخمیرشده، حبوبات و ماهیــ ممکن است در برابر علائم افسردگی محافظت ایجاد کند.
پژوهشگران ۱۲۵ هزار بزرگسال شاغل را بررسی کردند و دریافتند افرادی که از رژیم غذایی واشوکو [یعنی غذاهای سنتی ژاپن] شامل ماهی، سبزیجات، برنج و سویا پیروی میکردند، در مقایسه با کسانی که غذاهای فراوریشده، شکر، گوشت و غلات تصفیهشده مصرف میکردند، کمتر دچار حسوحال پایین، اضطراب و استرس میشدند.
بر اساس این مطالعه، افرادی که از نسخه مدرن این رژیم غذایی پیروی میکردندــ که در آن سبزیجات و میوههای خام اضافه شده و مصرف سدیم کاهش یافته استــ حتی فایده بیشتری نیز مشاهده کردند، به طوری که این خطر ۲۰ درصد کاهش یافت.
این یافتهها با در نظر گرفتن عواملی از جمله سن، جنسیت و سطح استرس شغلی همچنان ثابت ماندند. با این حال، در میان افرادی که ساعات بسیار طولانی کار میکردند، این فواید کمتر مشهود بود.
برای ارزیابی اقلام رژیم غذایی سنتی ژاپنی از جمله برنج سفید، سوپ میسو، محصولات سویا، سبزیجات پخته، قارچ، جلبک دریایی، ماهی، غذاهای شور و چای سبز، امتیازهایی تعیین شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در عین حال، رژیم غذایی تغییریافته [یعنی نسخه مدرن واشوکو] در مورد غذاهای شور امتیازهایی بهمراتب بهتری داشت. این رژیم برنج سفید را هم با نوعی برنج با حداقل فراوری جایگزین و میوهها، سبزیجات خام و محصولات لبنی را نیز به ترکیب غذایی اضافه کرده بود.
سبزیجات حاوی فولاتاند؛ مادهای که مشخص شده است به تولید سروتونین و دوپامین و انتقالدهندههای عصبی که در تنظیم خلقوخو نقش مهمی ایفا میکنند، کمک میکند. در همین حال، چای سبز، میسو و سبزیجات رنگارنگ حاوی آنتیاکسیدانهاییاند که میتوانند به کاهش تنش اکسایشی [یا اصطلاحا استرس اکسیداتیو] در مغز کمک کنند.
اگرچه برای اثبات ارتباط علت و معلولی میان رژیم غذایی واشوکو و پیشگیری از افسردگی به تحقیقات بیشتری نیاز است، دانشمندان گفتند که نتیجه این مطالعه «بسیار امیدوارکننده» بوده است.
پژوهشگران که یافتههایشان را در مجله «روانپزشکی و علوم اعصاب بالینی» منتشر کردند، گفتند: «یافتههای ما به مجموعه شواهد روزافزونی که نقش مهم رژیمهای غذایی مختص یک فرهنگ خاص را در سلامت روان نشان میدهند، کمک میکند.»
«مطالعه حاضر به پزشکان و متخصصان سلامت عمومی درباره یک ارتباط احتمالی میان رژیم غذایی ژاپنی و اختلالات خلقوخو، اطلاعاتی ارائه میدهد. اگر این یافتهها تایید شوند، ممکن است مبنایی برای استفاده از رویکرد الگوی تغذیهای بهعنوان یک راهبرد سلامت عمومی برای پیشگیری از افسردگی فراهم کنند.»
پژوهشی در سال ۲۰۱۸ نشان داد که رژیم غذایی مدیترانهایــ متشکل از میوهها، سبزیجات، حبوبات، مغزها و ماهیــ میتواند به جلوگیری از افسردگی کمک کند.
افرادی که رژیم غذایی کلاسیک مدیترانهای را دقیقتر رعایت میکردند، در مقایسه با کسانی که رژیم غذایی کلیشهای غربی شامل گوشت، غذاهای فراوریشده، چربی اشباع و شکر داشتند، حدود ۳۳ درصد کمتر احتمال داشت به افسردگی مبتلا شوند.
© The Independent