هشدار بریتانیا به تهران: همکاری نکنید، تحریم‌های شدید را بازمی‌گردانیم؛ فکر نکنید اسرائیل دیگر حمله نمی‌کند

دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا می‌گوید در صورت ادامه ابهام در برنامه هسته‌ای و همکاری نکردن با بازرسان، اروپا در هفته‌های آتی برای بازگرداندن تحریم‌های شدید اقدام می‌کند

دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا-خبرگزاری فرانسه

دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا هشدار داد، کشورهای اروپایی در هفته‌های آینده در صورتی که جمهوری اسلامی به ابهام در خصوص برنامه هسته‌ای خود پایان ندهد و به بازرسان آژانس اجازه بازگشت ندهد، اقدام به اعمال «تحریم‌های شدید» علیه ایران خواهند کرد. 

به گزارش گاردین، او همچنین در مجلس عوام بریتانیا گفت: جمهوری اسلامی نباید فرض کند که اسرائیل بار دیگر تاسیسات هسته‌ای‌ ایران را هدف قرار نخواهد داد. گاردین می‌نویسد، با توجه به اینکه برخی در ایران به دلیل عدم سقوط حکومت پس از حمله اسرائیل احساس پیروزی می‌کنند، لمی از ایران خواست ارزیابی هوشیارانه‌ای از ضعف راهبردی واقعی خود داشته باشد. او گفت: «ایران پدافند هوایی خود را از دست داده و من گمان می‌کنم اسرائیلی‌ها که ایران را به‌دقت زیر نظر دارند، در صورت تشخیص امکان تضعیف بیشتر توان هسته‌ای ایران، آزادند که بار دیگر اقدام کنند.» او افزود: «نه روسیه و نه چین را ندیده‌ام که به‌سرعت به دفاع از ایران برخیزند.»

به نوشته این روزنامه بریتانیایی، این هشدار قاطع از سوی وزارت خارجه فرانسه نیز تکرار شد؛ وزارتخانه‌ای که در همکاری نزدیک با بریتانیا تلاش می‌کند ایران را ترغیب کند به ابهام‌زایی تازه‌اش درباره نیت‌های هسته‌ای‌اش پایان دهد و بار دیگر وارد گفت‌وگو با ایالات متحده شود.

گاردین می‌نویسد، جمهوری اسلامی در حال حاضر آتش‌بس شکننده‌ای را با ایالات متحده و اسرائیل حفظ کرده، اما خطر گسترش بحران و شعله‌ور شدن دوباره جنگ همچنان وجود دارد، مگر اینکه توافقی دیپلماتیک به‌زودی حاصل شود.

بریتانیا، فرانسه و آلمان — موسوم به تروئیکای اروپا — امضاکنندگان اولیه توافق هسته‌ای با ایران در سال ۲۰۱۵ بودند و بر اساس مفاد آن می‌توانند تحریم‌های سازمان ملل را به‌صورت «خودکار» بازگردانند، بدون آنکه نیازی به رای شورای امنیت و خطر وتو باشد، مشروط بر آنکه این اقدام پیش از انقضا مهلت در ماه اکتبر انجام شود. گاردین می‌نویسد، گزینه این کشورها همچنین می‌توانند در صورتی که جمهوری اسلامی تمایل به مذاکره را نشان دهد، قطعنامه‌ای را در شورای امنیت مطرح کنند تا بازگشت خودکار تحریم‌ها برای چند ماه به تعویق بیفتد.

این سه کشور از قدرت خود برای بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل به عنوان ابزاری برای تحت فشار قرار دادن ایالات متحده برای پیوستن به مذاکرات با ایران استفاده می‌کنند، اما تاکنون نتیجه‌ای حاصل نشده است. گاردین می‌نویسد، جمهوری اسلامی گفته تنها در صورتی گفت‌وگو با آمریکا را از سر خواهد گرفت که تضمینی داده شود اسرائیل در طول این مذاکرات حمله نخواهد کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دیوید لمی روز سه‌شنبه در جلسه کمیته روابط خارجی پارلمان بریتانیا گفت: «ایران در هفته‌های آینده با فشار بیشتری مواجه خواهد شد، زیرا ما در تروئیکای اروپا می‌توانیم تحریم‌ها را بازگردانیم. این تنها تحریم‌های ما نیست، بلکه یک سازوکار سازمان ملل است که تحریم‌هایی شدید را بر تقریبا تمام بخش‌های اقتصاد ایران اعمال خواهد کرد.»

او افزود: «پس انتخاب با آنهاست. این تصمیمی است که باید بگیرند. من بسیار روشنم که چه تصمیمی باید بگیرند، اما همچنین روشنم که بریتانیا هم تصمیمی برای گرفتن دارد که می‌تواند درد بسیار بیشتری را برای رژیم ایران به همراه داشته باشد، مگر اینکه آن‌ها به‌طور جدی با خواست جامعه جهانی برای عقب‌نشینی از جاه‌طلبی‌های هسته‌ای خود روبه‌رو شوند.»

تحریم‌های بازگردانده‌شده شامل بازرسی محموله‌های دریایی ایران، اعمال مجدد تحریم تسلیحاتی و محدودیت بر فناوری‌های مربوط به موشک خواهد بود.

او هشدار داد: «تصمیم ایران برای تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تنها به افزایش ابهام درباره نیت‌های هسته‌ای این کشور منجر خواهد شد» و افزود چنین اقدامی نقض آشکار معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) است.

او بدون اظهارنظر نهایی درباره حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران گفت ارزیابی اطلاعاتی دقیق درباره این حملات هنوز تکمیل نشده، اما فارغ از آسیبی که به ذخایر اورانیوم و سانتریفیوژهای ایران وارد شده، این کشور همچنان دانش فنی ساخت سلاح هسته‌ای را حفظ خواهد کرد — و همین امر، لزوم دستیابی به توافقی دیپلماتیک از سوی غرب را برجسته می‌کند.

مقامات جمهوری اسلامی که با فشار داخلی برای عدم گفت‌وگو با آمریکا یا اسرائیل روبه‌رو هستند، احتمال گفت‌وگو با آمریکا را رد نکرده‌اند، اما برنامه‌ریزی برای ازسرگیری مذاکرات در اسلو در این هفته تاکنون محقق نشده است.

در پایان هفته، نماینده ویژه آمریکا، استیو ویتکاف، بار دیگر تاکید کرد که ایالات متحده از ایران خواهد خواست غنی‌سازی اورانیوم را متوقف کند — شرطی که تا کنون خط قرمز تهران بوده است.