انتخابات شهرداریها روز شنبه در جنوب لبنان آغاز شد، آن هم در شرایطی که مناطق وسیعی از این کشور به دلیل جنگ حزبالله علیه اسرائیل ویران شده است.
العربیه و برخی رسانههای دیگر گزارش دادند که همزمان با آغاز انتخابات شهرداریها، پوسترهایی در چندین شهر لبنان نصب شده است که از رایدهندگان میخواهد به حزبالله رای دهند. به باور برخی تحلیلگران، این پوسترها و بیانیههایی که در حمایت از حزبالله منتشر میشود قصد دارند نشان دهند برخلاف ضربات شدیدی که این گروه شبهنظامی سال گذشته در جنگ با اسرائیل متحمل شد، هنوز نفوذ سیاسی دارد.
انتخابات کنونی شهرداریها در لبنان بیش از هر زمان دیگری برای حزبالله اهمیت دارد، زیرا با افزایش درخواستها برای خلع سلاح این گروه شبهنظامی همزمان است. این انتخابات همچنین در بحبوحه تهدیدها و حملات هوایی مداوم اسرائیل انجام میشود و بسیاری از گروهها و شهروندان لبنان نگران درگیری بیشتر با اسرائیل و پیامدهای این موضوعاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نگرانیها بهویژه در جنوب لبنان بیشتر است؛ منطقهای که پیامدهای ویرانگر جنگ حزبالله با اسرائیل هنوز در آن آشکار است. این نبرد با حمله حزبالله به اسرائیل و به بهانه حمایت از حماس در اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد و با حمله گسترده اسرائیل در سپتامبر ۲۰۲۴ به اوج رسید.
اما اکنون گروه شبهنظامی حزبالله لبنان با مرگ برجستهترین رهبران و هزاران جنگجویش، کاهش چشمگیر نفوذ بر دولت و افزایش نفوذ مخالفانش، بیش از هر زمان دیگری ضعیف شده است.
دولت جدید لبنان اعلام کرد که صرفا دولت میتواند مالکیت سلاح را در اختیار داشته باشد و محدودیتهای ویژهای در این زمینه قائل خواهد شد؛ تصمیمی که به معنای خلع سلاح حزبالله خواهد بود. خلع سلاح حزبالله در توافق آتشبس با اسرائیل، که با میانجیگری ایالات متحده حاصل شد، نیز تصریح شده است.
سلاحهای در اختیار حزبالله یکی از چالشهای اساسی در لبنان است و در سال ۲۰۰۸ نیز به جنگ داخلی کوتاهی منجر شد. مخالفان این حزب معتقدند که آنها بیش از یک بار لبنان را به جنگ با اسرائیل کشاندهاند و بدون خلع سلاح آنان صلح و بازسازی در این کشور ناممکن است.
یوسف راجی، وزیر امور خارجه لبنان و از مخالفان حزبالله، گفته است که به دولت اطلاع داده شده تا وقتی دولت کنترل کامل سلاحها را به دست نگیرد، اهداکنندگان خارجی برای بازسازی لبنان هیچ کمکی نخواهد کرد.
در سوی دیگر، حزبالله لبنان بار بازسازی ویرانههای ناشی از جنگ را بر دوش دولت گذاشته است و مقامهای رسمی این کشور را متهم میکند که در این زمینه اقدامی نمیکنند.
حسن فضلالله، نماینده حزبالله در پارلمان لبنان، گفته است که تامین بودجه برای بازسازی برعهده دولت است. او همچنین هشدار داده که اگر به این موضوع رسیدگی نشود ممکن است اختلافات داخلی لبنان تشدید شود.
او با اشاره به شیعیان جنوب لبنان و مناطق دیگر، ازجمله حومه جنوبی بیروت که تحت سلطه حزبالله است و در بمباران اسرائیل بهشدت آسیب دیده است، خواستار آن شد که رسیدگی به این مناطق جدیتر شود.
طبق برآوردهای بانک جهانی، لبنان برای بازسازی به ۱۱ میلیارد دلار نیاز دارد. به باور برخی ناظران، دولت لبنان در حال حاضر بودجه لازم برای بازسازی این کشور را ندارد، اما میکوشد با کسب حمایت خارجی در این زمینه اقدام کند؛ تلاشی که نیازمند خلع سلاح و تضعیف بیش از پیش حزبالله است.
ارتش اسرائیل ماه گذشته اعلام کرد که در یک ماه بیش از ۵۰ «هدف تروریستی» را در سراسر لبنان هدف قرار داده است. در بیانیه ارتش اسرائیل تاکید شد که این حملات پس از نقض آتشبس و تفاهمنامهها بین اسرائیل و لبنان انجام شد که تهدیدی برای اسرائیل و شهروندان آن محسوب میشود.
شیخ نعیم قاسم، دبیرکل حزبالله لبنان، هشدار داده است که اگر حملات اسرائیل به لبنان ادامه یابد و دولت لبنان برای توقف آنها اقدامی نکند، این گروه در نهایت به گزینههای دیگر روی خواهد آورد، و نیروهای حزبالله تا زمانی که سربازان اسرائیلی در جنوب لبنان حضور دارند و نیروی هوایی اسرائیل به طور منظم حریم هوایی لبنان را نقض میکند، سلاحهایشان را تسلیم نخواهند کرد.
در مقابل، مورگان اورتگاس، معاون فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، در جریان سفر به لبنان، خواستار خلع سلاح کامل حزبالله شد و این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی را به «سرطان» لبنان تشبیه کرد.
اورتگاس جمهوری اسلامی ایران و حزبالله را به دلیل درگیری لبنان با اسرائیل مقصر میداند و نگرانیها در این مورد را که خلع سلاح حزبالله به جنگ داخلی در آن کشور منجر میشود، بیاساس دانست.