جنگ سهم‌خواهی؛ وضعیت آشفته مدیریتی در پرسپولیس و استقلال

حضور هلدینگ‌های دولتی در جایگاه سهامداران، عملا این دو باشگاه را به میدان جنگ منافع سیاسی، امنیتی و اقتصادی بدل کرده است

علی تاجرنیا در کنار علی نظری جویباری-رضا درویش در کنار مهدی احمدی-مهر

همزمان با آشکار شدن اختلافات عمیق مدیرعامل پرسپولیس با سهامدار عمده این باشگاه، اکنون یکی از مدیران باشگاه استقلال تهران در گفتگو با ایندیپندنت فارسی از احتمال برکناری علی نظری، مدیرعامل آبی‌ها، خبر داده است.

این منبع، روز شنبه ۳ خرداد گفت:‌ «تصمیم‌های اشتباه پیاپی برای جذب بازیکنان و سرمربی در ماه‌های اخیر موجب شده است تا علی تاجرنیا به برکناری نظری جویباری و همچنین تغییر کامل ترکیب اعضای هیئت‌مدیره فکر کند و به همین دلیل طی روزهای اخیر با چند گزینه برای جانشینی جویباری مذاکره کرده است. مدیرعامل باشگاه همچنان در فصل نقل و انتقالات تابستانی نیز از سایر رقبا عقب مانده است و پس از ناکامی جویباری در جذب چند بازیکن مانند نورافکن و دانشگر یا قرارداد پرابهام و شائبه‌برانگیز با سیدورف، حالا تصمیم تاجرنیا و هلدینگ خلیج‌فارس برای برکناری مدیرعامل جدی‌تر شده است.»

تغییرات پیاپی مربیان و مدیران باشگاه استقلال طی سه سال اخیر، از عمده دلایل ناکامی‌های این تیم در دستیابی به عنوان قهرمانی لیگ برتر ایران محسوب می‌شود. این درحالی است که پس از اینکه هلدینگ نفتی و دولتی خلیج‌فارس سهام باشگاه استقلال را خرید، بدترین عملکرد آبی‌ها در تاریخ لیگ برتر طی فصل گذشته رقم خورد.

حالا نیز علاوه بر احتمال برکناری مدیرعامل آبی‌ها پس از پایان جام حذفی، تاجرنیا درحالی به ادامه مذاکرات با چند گزینه خارجی برای مربیگری فصل بعد مشغول است که استقلال با مجتبی جباری به قهرمانی در جام حذفی و جبران بخشی از ناکامی‌هایش در این فصل  امید بسیار  دارد. اما اخبار منتشرشده نشان می‌دهد رئیس هیئت‌مدیره و نماینده هلدینگ خلیج فارس اعتقادی به توانایی‌های فنی جباری ندارد.

شرایط مدیریتی در دیگر باشگاه محبوب ایرانی هم بسیار آشفته است و در تازه‌ترین مورد، بانک شهر، سهامدار عمده سرخ‌ها، خواستار برکناری رضا درویش از سمت مدیرعاملی پرسپولیس شده است. با این حال و به‌رغم انتشار نامه مدیرعامل بانک شهر به اعضای کنسرسیوم بانکی برای تعیین تکلیف وضعیت مدیریتی پرسپولیس، درویش همچنان می‌کوشد با سوءاستفاده از نفوذ امنیتی و حاکمیتی‌اش، به مهدی احمدی مدیرعامل بانک شهرداری تهران فشار بیاورد تا او از تصمیمش منصرف شود.

رضا درویش پس از کسب نتایج دور از انتظار در سه جام داخلی و آسیایی و همچنین ناکامی‌های پیاپی در نقل و انتقالات فصل قبل، به دلیل شعارهای ممتد هواداران در ورزشگاه‌ها، پس از باخت به سپاهان نامه استعفای خود را تقدیم اعضای هیئت‌مدیره پرسپولیس کرد، اما آشکار شده است که این استعفا، نمایشی و با هدف پایان دادن به اعتراضات هواداری مطرح شده بود. مدیرعامل پرسپولیس طی ماه‌های اخیر موفق شده است با جلب نظر اکثریت اعضای هیئت‌مدیره مانع برکناری خود شود، اما مشکل بزرگ درویش همچنان این خواهد بود که بدون حمایت بانک شهر بودجه‌ای برای اداره باشگاه نخواهد داشت.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

یکی از مهم‌ترین اقدامات درویش برای ماندگاری در سمت مدیرعاملی حضور زودهنگام در بازار نقل و انتقالات و جذب پنج ستاره لیگ برتری بود که همین اتفاق موجب شد تا نظر بخشی از هواداران خشمگین پرسپولیس درمورد او تغییر کند. اما تهدید رسمی مدیرعامل بانک شهر به قطع تمامی حمایت‌های مالی از باشگاه، ممکن است سد محکمی دربرابر ادامه حضور درویش در پرسپولیس باشد.

در شرایطی که استقلال و پرسپولیس، دو قطب اصلی فوتبال ایران، با بحران مدیریتی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، آنچه بیش از همه به چشم می‌آید نبود ثبات، استراتژی بلندمدت و استقلال حرفه‌ای در ساختارهای مدیریتی این دو باشگاه است. حضور هلدینگ‌های دولتی و نهادهای بانکی در مقام سهامداران عمده، عملا امکان مدیریت تخصص‌محور و پاسخگو را از این باشگاه‌ها سلب کرده و آن‌ها را به میدان جنگ منافع سیاسی، امنیتی و اقتصادی بدل کرده است.

منتقدان حضور مدیران دولتی و سیاسی در فوتبال ایران بر این باورند که تا زمانی که استقلال مدیریتی، شفافیت مالی و پاسخگویی حرفه‌ای به مطالبات هواداران جایگزین گعده‌های سیاسی پشت‌پرده و تصمیم‌سازی‌های غیرشفاف نشود، بحران مدیریتی در این باشگاه‌ها نه‌تنها حل نخواهد شد، که در هر فصل با شکل و شدت تازه‌ای تکرار خواهد شد. جنگ قدرت میان مدیران منصوب، در غیاب نظارت ساختاری، تنها به تضعیف جایگاه ورزشی و اجتماعی سرخابی‌ها در فوتبال ایران و آسیا می‌انجامد.

بیشتر از فوتبال