وزارت خزانهداری ایالات متحده ساعاتی قبل با صدور مجوزی عمومی بخش عمدهای از تحریمهای اقتصادی علیه سوریه را لغو کرد.
این مجوز انجام بسیاری از معاملاتی را که پیشتر طبق مقررات تحریمها علیه سوریه ممنوع بودند مجاز میداند. این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که تحریمها علیه هر فرد یا نهادی که با گروهی از اشخاص و نهادهای دولت سوریه، ازجمله بانک مرکزی این کشور، همکاری و فعالیت تجاری داشتهاند منتفی خواهد شد.
براساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا و طبق مجوز عمومی شماره ۲۵ که از روز گذشته ۲۳ مه ۲۰۲۵ لازمالاجرا است، افراد و نهادهایی که پیشتر معامله با آنها ممنوع بود اکنون از فهرست تحریمها خارج شدهاند. احمد الشرع، رئیسجمهوری موقت سوریه، انس خطاب، وزیر کشور، در کنار بانک مرکزی سوریه، شرکت هواپیمایی سوریه، شرکت سیترول، بانک تجاری سوریه، سازمان دولتی نفت سوریه، شرکت سوری انتقال نفت، شرکت گاز سوریه، شرکت ملی نفت سوریه، بانک مسکن سوریه و سازمان دولتی رادیو و تلویزیون این کشور، تنها بخشی از فهرست رفع تحریم هستند.
همچنین پالایشگاههای بانیاس و حمص، بانک کشاورزی تعاونی، بانک صنعتی، بانک پسانداز و بانک تسهیلات مردمی سوریه، همراه با اداره کل بنادر سوریه، شرکت بندر لاذقیه، اتاق کشتیرانی سوریه، سازمان کل کشتیرانی سوریه، شرکت آژانسهای کشتیرانی سوریه، بندر طرطوس، شرکت ملی پالایش و توزیع، وزارت نفت و منابع معدنی سوریه، وزارت گردشگری سوریه و هتل فورسیزنز دمشق، دیگر نهادهای دولتی سوریه هستند که حالا میتوانند مراودات مالی آزادانه در بازارهای جهانی را از سر بگیرند.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، ساعاتی قبل اعلام کرد که ۱۸۰ روز معافیت از تحریمهای «قانون قیصر» را صادر کرده است تا اطمینان حاصل شود که این تحریمها مانع سرمایهگذاری، تامین برق، انرژی، آب، بهداشت و کمکهای بشردوستانه در سوریه نخواهند بود. این اقدام مهم پس از آن صورت گرفت که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، بهطور غیرمنتظره در تاریخ ۱۳ مه و در جریان سفرش به ریاض، پایتخت عربستان سعودی، اعلام کرد که به درخواست شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، تصمیم به لغو تحریمها علیه سوریه گرفته است.
تاریخ تحریم؛ سرکوب مردم و دوستی با جمهوری اسلامی
تحریمهای آمریکا علیه سوریه، پیشتر در دوران ریاستجمهوری بشار اسد، متحد و دوست جمهوری اسلامی و علیه شخصیتهای بلندپایه نظام سابق این کشور، و از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ اعمال شدند. ایالات متحده نخستین بار در سال ۱۹۷۹ سوریه را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار داد و از آن زمان، بهویژه پس از آغاز اعتراضات مردمی در سال ۲۰۱۱، چندین دور تحریم دیگر نیز علیه این کشور وضع کرد. حالا کاهش این تحریمها میتواند زمینه را برای مشارکت بیشتر سازمانهای بشردوستانه در سوریه، تشویق سرمایهگذاری خارجی و گسترش تجارت و بازسازی این کشور فراهم کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیر خزانهداری آمریکا با تاکید بر سخنان دونالد ترامپ اعلام کرد: «همانطور که رئيسجمهوری وعده داده بود، وزارتخانههای خزانهداری و امور خارجه مجوزهایی برای تشویق سرمایهگذاری جدید در سوریه صادر کردهاند. سوریه باید به سوی تبدیل شدن به کشوری با ثبات، آرام و برخوردار از آیندهای روشن حرکت کند.»
همزمان یک مقام اسرائیلی در گفتگو با شبکه العربیه اعلام کرد که نشستهای برگزارشده با نمایندگان دولت جدید سوریه به ریاست احمد الشرع و با سرپرستی ترکیه «مثبت» بوده است. این مقام دولتی که نامش منتشر نشد، گفت دولت سوریه نشانههای حسننیت به اسرائیل را بروز داده است و تلآویو نیز با رویکردی مشابه به این رویکرد پاسخ خواهد داد.
این مقام اسرائیلی تاکید کرد پیوستن دمشق به پیمان ابراهیم میتواند وضعیت منطقه را دگرگون کند. او با اشاره به اهمیت راهبردی سوریه افزود اسرائیل تحولات این کشور را بهدقت زیر نظر دارد و بازگشت به دوران بشار اسد را نمیپذیرد. این مقام دولتی همچنین گفت مرزهای سوریه و لبنان نیازمند کنترل بیشتری هستند و اسرائیل در مقابله با قاچاق سلاح و مواد مخدر نقش دارد. او تاکید کرد که اسرائیل از هیچ گروه یا ارتشی در سوریه حمایت نمیکند، تنها با دولت رسمی این کشور تعامل دارد و اگرچه اسرائیل به جامعه دروزی اطمینان داده است که از هرگونه تعرض به آنان جلوگیری خواهد کرد، اما آنها نیز باید با دولت احمد الشرع به تفاهم برسند.