رسانه آکسیوس در گزارشی نوشت که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه این کشور، قصد دارند اصلاحات گستردهای را در شورای امنیت ملی اعمال کنند. این تغییرات شامل کاهش وظایف شورای امنیت ملی و واگذاری بسیاری از اختیارات آن به وزارتخانههای امور خارجه و دفاع خواهد بود.
به نوشته آکسیوس، این تصمیم از آنجا نشئت میگیرد که کاخ سفید معتقد است شورای امنیت ملی بهشدت درگیر امور پیچیده و بیهوده اداری است و کارکنان دولت قبلی هنوز در آن فعالاند که دیدگاهشان با دیدگاه رئیسجمهوری جدید آمریکا منطبق نیست.
یکی از مقامهای کاخ سفید که در این برنامهریزی نقش دارد، سازماندهی مجدد شورای امنیت ملی را جدیدترین اقدام ترامپ و روبیو علیه آنچه آنها «دولت پنهان» واشینگتن مینامند توصیف کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این مقام درمورد این اقدام که کارکنان شورای امنیت ملی را به حدود نیمی از ۳۵۰ عضو فعلی آن کاهش میدهد، گفت: «شورای امنیت ملی «دولت عمیق» شناخته شده و این تقابل روبیو درواقع مقابله با آن است. ما در حال از بین بردن دولت عمیق هستیم.»
در عین حال برخی مقامهای آمریکا گفتند افرادی که از شورای امنیت ملی کنار گذاشته میشوند به سمتهای دیگر در دولت منتقل خواهند شد.
مارکو روبیو در بیانیهای به اکسیوس گفت: «تغییرات شورای امنیت ملی با هدف اصلی این سازمان و همچنین دیدگاه رئیسجمهوری مطابقت دارد. شورای امنیت ملی با توجه به این تغییرات همکاری بهتر ومفیدتری با سایر نهادها خواهد داشت.»
به نوشته اکسیوس، مقامهای کاخ سفید به ساختار شورای امنیت ملی اشاره میکنند که پر از کمیتهها و جلساتی است که به گفته آنها تصمیمگیری را کند میکند. از سوی دیگر، برخی به تغییر فعالیت این نهاد نیز اشاره میکنند، به طوری که به گفته یک مقام ارشد کاخ سفید «تمرکز شورای امنیت ملی هماهنگی و مشاوره - و نه اجرای - سیاستها» خواهد بود.
این تغییرات در حالی رخ خواهد داد که حامیان شورای امنیت ملی معتقدند سازوکارهای فعلی و پیچیده این سیستم مفید است زیرا بحث و گفتوگوی سالم درمورد سیاستهای آمریکا را ترویج میدهد.
در مقابل این دیدگاه، یک مقام ارشد دولت ترامپ به آکسیوس گفت که بوروکراسی و فرایند اداری زمانبر در شورای امنیت ملی ممکن است برای سایر روسای جمهوری که وزرا و سازمانهایشان با یکدیگر در جنگ بودهاند ضروری بوده باشد اما نه برای تیم ترامپ.
مقامهای دولتی آمریکا درباره زمانبر بودن اقدامات شورای عالی امنیت ملی به اقدام هفته گذشته ترامپ برای درخواست لغو تحریمها علیه سوریه اشاره میکنند. به گفته آنها، پس از اینکه ترامپ این خبر را اعلام کرد، وزرای دفاع و خارجه آمریکا به معاونانشان گفتند که از دستورات ترامپ پیروی کنند بدون اینکه مانند اقدامات شورای امنیت ملی چندین پرونده و کمیته برای اجرای این دستور تشکیل شود و مدتها زمان صرف اجرای تصمیم رئيسجمهوری شود.
به گفته چند منبع آگاه، پس از تغییرات در شورای امنیت ملی، مارکو روبیو همچنان در مقام مشاور امنیت ملی موقت خواهد بود. این منابع میگویند که ترامپ میخواهد روبیو «تا زمانی که ممکن است» آنجا باشد.
براساس گزارشها، قرار است اندی بیکر و رابرت گابریل هر دو در سمت معاون مشاوران امنیت ملی خدمت کنند. بیکر در حال حاضر مشاور امنیت ملی معاون رئیسجمهوری است و در عین حال که این مسئولیت جدید را برعهده میگیرد سمت کنونیاش نیز برقرار خواهد بود. گابریل نیز در حال حاضر دستیار رئیسجمهوری در امور سیاسی است.
روبیو اوایل این ماه، پس از اینکه مایک والتز از سمت مشاور امنیت ملی کنارهگیری کرد و در مقام نماینده آمریکا در سازمان ملل معرفی شد، برای سمت مشاور امنیت ملی موقت منصوب شد.
روبیو، که بر انحلال «یواساید» (USAID) نظارت داشت میکوشد وزارت امور خارجه را سادهسازی کند. او مدتها است انتقاد میکند که برخی از کارمندان و نهادها موانعیاند برای رسیدن ترامپ به اهدافی که وعده آنها را به شهروندان آمریکا داده است.