سم باکتریایی دوران کودکی خطر ابتلا به سرطان را در بزرگسالی افزایش می‌دهد

مواجهه با سم باکتریایی کولی‌باکتین در کودکی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ یا کولورکتال در جوانی را افزایش می‌دهد

تصویر تزئینی از روده و باکتری‌ها-کانوا

محققان می‌گویند که مواجهه با نوعی سم باکتریایی در کودکی با افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در جوانی مرتبط است. این سرطان که بیشتر در افراد بالای ۵۰ سال دیده می‌شد، اکنون تعداد بیشتری از جوانان را درگیر کرده و جامعه پزشکی را نگران کرده است. 

به‌گزارش کول‌دوان، مواجهه با سم باکتریایی کولی‌باکتین (colibactin) در کودکی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ یا کولورکتال در جوانی را افزایش می‌دهد. با تغییرات اقلیمی و افزایش برخی سویه‌های «اشریشیا کولی» (Escherichia coli.) معروف به «ئی‌.کو‌لی» (E. coli)، که  تولید‌‌کننده این سم باکتریایی است، احتمال ابتلا به سرطان کولورکتال افزایش می‌یابد.

محققان در مطالعه‌ای جدید ۹۸۱ ژنوم سرطان روده بزرگ را بررسی کردند. این بیماران از ۱۱ کشور مختلف بودند و در مراحل اولیه یا در مراحل پیشرفته ابتلا به این بیماری قرار داشتند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دانشمندان دریافتند که کولی‌باکتین الگوهای جهش دی‌ان‌ای خاصی ایجاد می‌کند که در شروع سرطان‌های زودرس (به‌ویژه در افراد زیر ۴۰ سال) ۳.۳ برابر بیشتر از افرادی است که پس از ۷۰ سالگی به سرطان روده مبتلا می‌شوند. محققان همچنین میان کشورهایی که سطح بالای ابتلای جوانان به سرطان روده در آن‌ها وجود دارد و این جهش‌های ژنی ارتباط پیدا کردند.

نتایج این پژوهش، که در مجله «طبیعت» منتشر شد، نشان داد که اثرات زیان‌بار کولی‌باکتین به شکل پنهانی و از کودکی آغاز می‌شود. به ‌این ترتیب که باکتری تولید‌کننده کولی‌باکتین وارد بدن کودک می‌شود و سپس در درون روده به رشدش ادامه می‌دهد و جهش دی‌ان‌ای را سبب می‌شود، در نتیجه فرد را از پیش در معرض سرطان قرار می‌دهد. 

به همین دلیل لود‌ میل الکساندروف، نویسنده اصلی این مطالعه، بررسی شرایط زندگی در کودکی را ضروری می‌داند. این یافته‌ها برای مقابله با افزایش موارد ابتلا به سرطان روده بزرگ در جوانان، که رو به گسترش است، موثر خواهد بود. اما از آنجا که این پژوهش روی مسائل محیطی متمرکز نبود، این پرسش ایجاد می‌شود که تغییرات اقلیمی چه تاثیری بر گسترش «ای‌کولای» و تولید سم کولی‌باکتین خواهد گذاشت؟

دمای بالا انتشار این باکتری را افزایش می‌دهد. در عین حال باران شدید و سیل نیز سبب ورود آلاینده‌های سطحی به مزارع و منابع آب شهری و سیستم فاضلاب و ایجاد آلودگی بیشتر می‌شود. به این ترتیب محققان ضرورت بررسی عوامل زیست‌محیطی برای مقابله با انواع سموم را تاکید می‌کنند.

بیشتر از بهداشت و درمان