برقراری آتش‌بس فوری میان هند و پاکستان با میانجی‌گری ترامپ

دهلی‌نو و اسلام‌آباد موافقت کرده‌اند گفت‌وگوهای مستقیم را در یک مکان بی‌طرف آغاز کنند

AFP/Independent Persian combo

در حالی که تنش نظامی بی‌سابقه‌ای از روز چهارشنبه گذشته میان هند و پاکستان جریان دارد، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، روز شنبه از توافق آتش‌بس فوری و فراگیر میان دو کشور خبر داد.

ترامپ با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی خود، تروث سوشال (Truth Social)، اعلام کرد که این توافق پس از میانجی‌گری مستقیم آمریکا حاصل شده است. او همچنین از «حس مسئولیت‌پذیری و درایت» دو کشور برای پایان دادن به بحران تشکر کرد.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که منابع خبری از برقراری نخستین تماس تلفنی مستقیم میان مقامات هند و پاکستان در طول بحران جاری خبر داده‌اند. به گفته شبکه خبری CNN-News18، پاکستان تلاش دارد نشستی با هند برگزار کند و برای این منظور کانال‌هایی برای گفت‌وگو میان دو کشور فعال شده است.

در پی اعلام آتش‌بس فوری میان هند و پاکستان از سوی رئیس‌جمهور آمریکا، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، اعلام کرد که ایالات متحده طی ۴۸ ساعت گذشته، به‌طور فشرده با مقام‌های بلندپایه‌ی دو کشور در تماس بوده است. او همچنین گفت که دهلی‌نو و اسلام‌آباد موافقت کرده‌اند گفت‌وگوهای مستقیم را در یک مکان بی‌طرف آغاز کنند.

روبیو افزود این گفت‌وگوها طیف وسیعی از موضوعات دوجانبه و امنیتی را در بر خواهد گرفت و با همکاری دیپلمات‌های آمریکایی و میانجی‌گری برخی کشورها دنبال خواهد شد.

در همین رابطه، وزارت امور خارجه هند اعلام کرد که فرماندهان عملیات نظامی هند و پاکستان قرار است در ۱۲ مه (۲۳ اردیبهشت) بار دیگر دیداری رسمی داشته باشند تا درباره گام‌های بعدی در اجرای آتش‌بس تبادل نظر کنند.

تأیید رسمی آتش‌بس از سوی پاکستان

محمد اسحاق دار، وزیر امور خارجه پاکستان، نیز روز شنبه در شبکه اجتماعی «ایکس» (توئیتر سابق)، از توافق رسمی دو کشور برای آتش‌بس فوری و کامل خبر داد. او در بیانیه‌ای نوشت:

«پاکستان به‌دنبال جنگ نیست؛ گزینه ما صلح و امنیت برای کل منطقه است، البته بدون سازش بر سر حاکمیت و تمامیت ارضی.»

اسحاق دار در ادامه تأکید کرد که این آتش‌بس، نه محدود و نه موقت، بلکه توافقی فراگیر است که با میانجی‌گری ۳۰ کشور و نهاد بین‌المللی حاصل شده است.

او پیش‌تر نیز اعلام کرده بود که در صورت تعهد هند به توقف تنش‌ها، پاکستان نیز از تشدید درگیری‌ها خودداری خواهد کرد.

از سوی دیگر، فیومیگا سینگ، فرمانده نیروی هوایی هند، نیز تأکید کرده است که کشورش تنها در صورتی به کاهش تنش پایبند خواهد بود که پاکستان نیز در عمل به تعهدات خود وفادار بماند.

یکی از شدیدترین تنش‌ها در دهه‌های اخیر

بحران اخیر از حمله مرگبار ۲۲ آوریل در شهر توریستی پهلگام در کشمیر آغاز شد که در آن، ۲۶ نفر کشته شدند. هند اسلام‌آباد را به پشتیبانی از عاملان این حمله متهم کرد؛ اتهامی که پاکستان به‌شدت رد کرد.

در واکنش، هند روز چهارشنبه گذشته حملاتی پهپادی به مواضع پاکستان انجام داد و ارتش پاکستان نیز با عملیات «بنیان مرصوص» به سه پایگاه هوایی هند پاسخ داد. هم‌زمان، هر دو کشور شروع به اعزام نیروهای تقویتی به مرزها کردند و سطح آماده‌باش ارتش‌ها بالا رفت.

آتش‌بس اعلام‌شده اکنون به عنوان فرصتی برای بازگشت به میز مذاکره تلقی می‌شود، هرچند کارشناسان هشدار داده‌اند که تداوم صلح، نیازمند نظارت و اعتمادسازی متقابل خواهد بود.