پولتیکو به نقل از منابع مطلع گزارش داد، حمله سایبری ماه گذشته که تهدیدی برای ثبات سیستم بانکداری ایران بود موجب شد که شرکت تامین کننده خدمات دیجیتال برای بانکهای ایران به هکرها میلیونها دلار باج پرداخت کند.
براساس این گزارش، این شرکت ایرانی تحت فشار دولت دستکم سه میلیون دلار به عنوان باج پرداخت کرد تا از انتشار دادههای ۲۰ بانک ایران و اطلاعات حساب میلیونها ایرانی جلوگیری کند.
به گزارش پولتیکو، این بدترین حمله سایبری به بانکهای ایران بهشمار میرود و گروهی تحت عنوان «آیآرلیکس» (IRLeaks) که سابقه هک بانکهای ایران را دارد، احتمالا پشت این حمله قرار دارد. این گروه هکری در ماه دسامبر نیز اطلاعات بیش از ۲۰ شرکت بیمه و اسنپ فوود را هک کرده بود.
مقامات میگویند هکرها در این ماجرا هم از شرکتها پول گرفتند اما این مبالغ بسیار کمتر از باجی بود که بابت هک سیستم بانکی دریافت کردند.
هکرها تهدید کرده بودند اگر ۱۰ میلیون دلار رمزارز دریافت نکنند دادهها، شامل اطلاعات حساب و کارت اعتباری میلیونها ایرانی را در وب تاریک (dark web) به فروش میگذارند. براساس این گزارش، در نهایت توافق بر سر میزبان کمتری باج به هکرها به نتیجه میرسد.
این گروه هکری از طریق شرکتی تحت عنوان «توسن» که به بخش مالی ایران خدمات دیجیتال ارایه میکند، وارد سرورهای بانکها شدند. آنها توسن را به عنوان اسب تراوا (Trojan horse) استفاده کردند و اطلاعات بانکهای خصوصی و دولتی را استخراج کردند. از ۲۹ موسسه مالی فعال، ۲۰ بانک هدف حمله قرار گرفتند. در بین این بانکها نام بانک توسعه و معادن، بانک مهر، پستبانک ایران، بانک ایران زمین، بانک سرمایه، بانک ایران ونزوئلا، بانک دی، بانک شهر، اقتصاد نوین، بانک سامان و شعبههایی در ایتالیا و آلمان به چشم میخورد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پولتیکو مینویسد، در نهایت دولت ایران شرکت توسن را مجبور کرد باج این گروه هکری را بپردازد.
آنچه روشن نیست این است که آیا هکرها از طریق توسن که پایگاه مشتری گستردهای دارد به دیگر بخشها در ایران نیز حمله کردهاند.
پولتیکو مینویسد، مقامات جمهوری اسلامی باتوجه به نگرانی درباره اینکه انتشار این دادهها سیستم مالی ایران را بیثباتتر میکند، با پرداخت باج موافقت کردند.
سیستم مالی ایران همواره پاشنه آشیل جمهوری اسلامی بوده است.
جمهوری اسلامی بهطور رسمی به این حمله سایبری گسترده اواسط ماه اوت که به تعطیلی دستگاههای خودپرداز در سراسر کشور منجر شد، اشاره نکرده است. با این حال علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در اظهاراتی پس از این حمله سایبری، آمریکا و اسرائیل را به وحشتآفرینی بین مردم و جنگ روانی متهم کرد.