مری سامرویل؛ دانشمند و راه‌گشای ورود زنان به عرصه علم

این دانشمند به دگرگونی فهم بشر از منظومه شمسی کمک کرده است

اثر سامرویل در زمان خود در فهم منظومه شمسی انقلابی به پا کرد و در کشف سیاره نپتون به جان کوچ آدامز کمک کرد - Wikipedia

گوگل به مناسبت سالگرد یکی از نوآورانه‌ترین دستاوردهای دانشمند اسکاتلندی، مری سامرویل، نشان خود را تغییر داد.

در تاریخ ۲ فوریه ۱۸۲۶، مقاله فیزیک تجربی سامرویل در انجمن پادشاهی لندن - که فرهنگستان معتبر و ملی علوم در بریتانیاست، خوانده شد.

در واقع این نخستین باری بود که قدیمی‌ترین نشریه علمی جهان، یعنی نشریه تراکنش‌های فلسفی که امروز نیز همچنان فعالیت می‌کند، مقاله زنی را منتشر می‌کرد.

اثر سامرویل در آن هنگام در فهم منظومه شمسی انقلابی به پا کرد و در کشف سیاره نپتون به جان کوچ آدامز کمک کرد.

سامرویل هوادار پر سروصدای برابری حقوق زن و مرد بود و نخستین فردی بود که در سال ۱۸۶۸، طومار جان استوارت میل برای درخواست حق رای زنان را امضا کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این دانشمند در ۲۶ دسامبر ۱۷۹۰ در جدبورگ اسکاتلند به دنیا آمد و در سال‌های اول زندگی در کارهای خانه به مادرش کمک‌ می‌کرد، تا اینکه در سن ۱۰ سالگی او را برای تحصیلات درست و حسابی به مدرسه شبانه‌روزی فرستادند.

در همان جا بود که سامرویل نجوم و ریاضیات را خودش فراگرفت و راهی برایش گشوده شد تا کتاب‌ها و مقالات علمی‌ خود را منتشر کند.

کتاب او، به نام پیوندهای علوم فیزیکی - که در سال ۱۸۳۴ منتشر شد یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های قرن ۱۹ بود که پیوندهای رشته‌های گوناگون علوم فیزیکی را معرفی می‌کرد.

با الهام از اثر سامرویل بود که منتقدی برای توصیف ره‌یافت چند رشته‌ای او، واژه «دانشمند» را ساخت.

سر والتر بروستر، مخترع دستگاه زیبانما، در سال ۱۸۲۹ در نوشته‌ای او را «بدون هیچ تردید خارق‌العاده‌ترین زن اروپا» خواند.

روزنامه مورنینگ پست، پس از مرگ او در سال ۱۸۷۲ نوشت: «انتخاب پادشاه علم برای میانه قرن نوزده، هر قدر که دشوار باشد، انتخاب شهبانوی علم به هیچ وجه این گونه نیست.»

موسسه فیزیک بریتانیا در سال ۲۰۱۶، جایزه و مدال مری سامرویل را برای دانشمند انی در نظر گرفت که از طریق آثارشان با عموم مردم ارتباط برقرار می‌کنند.

بانک سلطنتی اسکاتلند هم در سال ۲۰۱۷ اسکناسی ۱۰ پوندی از جنس پلیمر منتشر کرد که تصویر و نقل قولی از کتاب پرفروش سامرویل روی آن درج شده بود.

راس مک‌اوئن، رئیس وقت بانک سلطنتی اسکاتلند، با اشاره به مشخصه‌های امنیتی به‌کاررفته در این اسکناس - که سبب می‌شود جعل آن دشوار باشد، گفت: «پیشرفته‌ترین اسکناس ما آراسته به تصویر اوست.»

© The Independent

بیشتر از جهان