عون در دیدار با ترامپ: لبنان برای همیشه به خصومت با اسرائیل پایان خواهد داد

رئیس‌جمهوری آمریکا گفت اگر بیروت درخواست کند، حاضر است با حزب‌الله دیدار کند و وعده داد «کمک زیادی» به لبنان خواهد کرد

ژوزف عون، رئیس‌جمهوری لبنان، روز سه‌شنبه در واشنگتن با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، دیدار و در این نشست اعلام کرد که کشورش برای همیشه به خصومت با اسرائیل پایان خواهد داد. او از آمریکا خواست از تلاش‌های دولتش برای خلع سلاح حزب‌الله حمایت کند. ترامپ نیز در این نشست گفت اگر دولت لبنان درخواست کند، آماده است با گروه شبه نظامی حزب‌الله مستقیم گفتگو کند.

به گزارش تایمز اسرائیل، سفر عون تنها چند ساعت پس از آن انجام شد که نیروهای ارتش لبنان در منطقه‌ای در جنوب این کشور که نیروهای اسرائیلی از آنجا عقب‌نشینی کرده بودند، مستقر شدند. این نخستین آزمون طرح موسوم به «منطقه آزمایشی» بود که قرار است ، پس از خلع سلاح حزب‌الله در این منطقه، در نهایت به خروج کامل ارتش اسرائیل از جنوب لبنان منجر شود.

با این حال، تحویل منطقه بدون حادثه نبود و ارتش لبنان از تیراندازی نیروهای اسرائیلی به سوی سربازانش خبر داد، اما ارتش اسرائیل اعلام کرد این تیراندازی‌ها «هشداردهنده» و به سوی آن دسته از نیروهای لبنانی بود که وارد منطقه حائل تحت کنترل اسرائیل شدند.

ترامپ در دیدار با عون در کاخ سفید، گفت لبنان «کشوری است که سال‌ها موردبی‌مهری قرار گرفته» و طی دهه‌های گذشته «به‌شدت آسیب دیده است».

او در حالی که کنار عون نشسته بود، به خبرنگاران گفت: «ما به لبنان کمک خواهیم کرد. کمک زیادی هم خواهیم کرد. مشکلات بسیاری را حل خواهیم کرد. پیش‌تر نیز برخی از مشکلات لبنان را حل کردیم. مشکلی به نام حزب‌الله وجود دارد، اما اقدام‌هایی انجام داده‌ایم که به گمانم، جهان متوجه آن‌ها خواهد شد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ترامپ همچنین افزود: «من با حزب‌الله هم صحبت می‌کنم. من با همه صحبت می‌کنم. با افرادی صحبت می‌کنم که بسیاری معتقدند نباید با آن‌ها حرف بزنم و در نهایت مسائل حل‌وفصل می‌شود.»

با این حال تاکید کرد تنها در صورتی با حزب‌الله گفتگو خواهد کرد که ژوزف عون چنین درخواستی از او داشته باشد.

ترامپ به پرسش درباره اینکه آیا آمریکا برای کمک به ارتش لبنان، که ماموریت خلع سلاح حزب‌الله را بر عهده دارد، کمک نظامی یا مالی ارائه خواهد کرد، پاسخ روشنی نداد و گفت این موضوع را در گفتگوی خصوصی با عون، بررسی خواهد کرد.

ژوزف عون که نخستین رئیس‌جمهوری لبنان از سال ۲۰۰۹ (۱۳۸۸) است که به واشنگتن دعوت می‌شود، از ترامپ خواست به حمایت سیاسی و پشتیبانی مستمرش از ارتش لبنان ادامه دهد. ارتش لبنان در چارچوب توافق تحت‌حمایت آمریکا با اسرائیل، استقرار نیرو در مناطق جنوبی را آغاز کرده است. این توافق که پس از چند دور مذاکرات مستقیم، در ۲۶ ژوئن (۵ تیر) به امضا رسید، خروج مرحله‌ای نیروهای اسرائیلی را از مواضعشان در جنوب لبنان پیش‌بینی می‌کند و می‌کوشد برای برقراری صلح نهایی میان این دو کشور که روابط رسمی ندارند و از زمان تاسیس اسرائیل در سال ۱۹۴۸ (۱۳۲۷)، رسما در وضعیت جنگی به سر می‌برند، راه را هموار کند.

عون در این دیدار، با اشاره به نیروهای مسلح لبنان گفت: «باید از ارتش لبنان حمایت کنیم. بدون ارتش، همه‌چیز فرو خواهد پاشید» و افزود: «ما چنین چیزی نمی‌خواهیم. فکر می‌کنم رئیس‌جمهوری ترامپ نیز آن را نمی‌خواهد.» عون یادآور شد که فروپاشی ارتش لبنان در سال ۱۹۷۵ (۱۳۵۴) بود که به ظهور گروه‌های شبه‌نظامی، وقوع جنگ داخلی و تسلط فلسطینی‌ها بر جنوب این کشور منجر و برای حملات علیه اسرائیل از آن استفاده شد.

او در ادامه، توافقی را که ماه گذشته با میانجی‌گری آمریکا حاصل شد و هدف نهایی آن پایان دادن همیشگی به خصومت میان لبنان و اسرائیل است، ستود و خطاب به ترامپ گفت: «این میراث سیاسی شما خواهد بود. با همکاری یکدیگر می‌توانیم به این هدف دست پیدا کنیم.»

عون ادامه داد: «زمان آن فرارسیده که لبنان و سراسر منطقه به ثبات و امنیت برسند. چشم‌انداز شما صلح است. چشم‌انداز شما ثبات است و فکر می‌کنم دیدگاه من نیز با دیدگاه شما همسو است.»

ترامپ در نشست خبری مشترک خود با عون، در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا خواهان خروج کامل اسرائیل از لبنان است و آیا جدول زمانی مشخصی برای این خروج وجود دارد، پاسخ صریحی نداد، اما گفت: «اسرائیل در حال انجام دادن این کار است.»

پیش از این نیز مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در دیدار با ژوزف عون، رئیس‌جمهوری لبنان، از تلاش‌های او برای خلع سلاح گروه شبه‌نظامی حزب‌الله تحت‌حمایت جمهوری اسلامی ایران، تمجید کرد.

در مذاکرات عون و روبیو، رئیس‌جمهوری لبنان تاکید کرد که لبنان و آمریکا باید باید درباره نحوه اجرای توافق سه‌جانبه، از جمله اینکه ابتدا اسرائیل از نخستین منطقه آزمایشی عقب‌نشینی کند، هماهنگی و تفاهم داشته باشند.

وزارت خارجه آمریکا نیز روز یکشنبه اعلام کرد واشنگتن به این چارچوب و حمایت از «تلاش‌های لبنان برای برقراری صلح» متعهد است.

ژوزف عون ۶۲ ساله سال گذشته و اندکی پیش از آغاز دومین دوره ریاست‌جمهوری ترامپ، به رئیس‌جمهوری لبنان شد. ایالات متحده از انتخاب او استقبال کرد. عون یک نظامی باتجربه است که در طول خدمتش دو بار مجروح شده و ترکش یکی از این جراحات هنوز در بدنش باقی است.

به قدرت رسیدن او نشان‌دهنده تغییری مهم در موازنه قدرت لبنان بود که پس از حمله گسترده اسرائیل به حزب‌الله در سال ۲۰۲۴ (۱۴۰۳) و همچنین سقوط بشار اسد، متحد سوری حزب‌الله، رخ داد که جایگاه حزب‌الله و نفوذ تعیین‌کننده آن را بر ساختار حکومت لبنان به‌شدت تضعیف کرد.

عون در مراسم تحلیفش، وعده داد که «حق انحصار سلاح در دست دولت» را تثبیت کند.

بیشتر از جهان