هیئت‌های دیپلماتیک عربستان سعودی و طالبان در تاتارستان ملاقات کردند

این ملاقات در حاشیه پنجمین دور نشست فرمت مسکو در شهر کازان صورت گرفت

ملاقات هیئت دولت عربستان سعودی با هیئت طالبان در شهر کازان، تاتارستان-HafizZiaAhmad1/X@

هیئت طالبان به رهبری مولوی امیرخان متقی که برای شرکت در پنجمین دور نشست فرمت مسکو در تاتارستان حضور دارد، در حاشیه این نشست با هیئت دیپلماتیک دولت عربستان سعودی دیدار کردند. حافظ ضیاء احمد، معاون سخنگوی وزارت خارجه رژیم طالبان، روز شنبه هشتم مهر، در بیانیه‌ای که در شبکه ایکس منتشر کرد، نوشت دو طرف در این دیدار درباره ارسال کمک‌های بشردوستانه به افغانستان صحبت کردند.

در بیانیه معاون سخنگوی وزارت امور خارجه رژیم طالبان آمده است که در این دیدار شاهزاده جلوی بن ترکی آل سعود در راس هیئت عربستان سعودی حضور داشت و ملاقات در محل برگزاری پنجمین دور نشست فرمت مسکو در شهر کازان، پایتخت جمهوری خودمختار تاتارستان، برگزار شد.

معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان جزئیات بیشتری از محتوای گفت‌و‌گوها منتشر نکرد و افزود که در این ملاقات دو جانب در‌مورد روابط افغانستان [طالبان] و عربستان سعودی و همچنین پل‌های ارتباطی برای تامین کمک‌های بشردوستانه بیشتر به افغانستان صحبت کردند.

پنجمین دور نشست فرمت مسکو با میزبانی وزارت خارجه روسیه و با حضور هیئت سیاسی طالبان و نمایندگانی از کشورهای روسیه، چین، ایران، پاکستان، هند، قرقیزستان، ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، عربستان سعودی، ترکیه، ژاپن، قطر، امارات متحده عربی و ترکیه برگزار شد.

در بیانیه شرکت‌کنندگان این نشست آمده است که رژیم طالبان باید با گروه‎‌های تروریستی مستقر در افغانستان مبارزه کند و همچنین به تشکیل دولت فراگیر در این کشور اقدام کند.

در دوسال سلطه طالبان بر افغانستان، دولت عربستان سعودی و به‌ویژه بنیاد خیریه ملک سلمان، چندین بار کمک‌های بشردوستانه به افغانستان ارسال کرده‌اند. این کمک‌ها شامل بسته‌های مواد غذایی، کمک نقدی و همچنین نیازهای اولیه خانواده‌های نیازمند بود که در شهرهای مختلف افغانستان توزیع شد. بخشی از این کمک‌ها را سفارت عربستان سعودی در کابل و بخشی دیگر را دفتر سازمان همکاری اسلامی در کابل بین نیازمندان توزیع کردند.

سفارت عربستان سعودی که در سال ۲۰۲۱ و پس از فروپاشی دولت جمهوری تعطیل شده بود، حدود یک‌سال پس از بازگشت طالبان به قدرت، با حضور شمار محدودی از دیپلمات‌ها و کارمندان محلی، فعالیت خود را آغاز کرد، اما کارمندان این سفارت، دی‌ماه ۱۴۰۱، به دلیل تهدیدهای شدید امنیتی، افغانستان را ترک کردند.

نمایندگان عربستان سعودی در دوسال گذشته با حضور در برخی نشست‌های بین‌المللی با موضوع افغانستان، از تلاش‌ها برای برقراری صلح، ثبات و شکل‌گیری دولت فراگیر در این کشور حمایت کرده‌اند، اما مقام‌های ارشد دولت عربستان سعودی تاکنون با مقام‌های طالبان دیدار نکرده‌اند.

مولوی محمد یعقوب مجاهد، وزیر دفاع رژیم طالبان، اوایل تیرماه و در جریان سفر حج، در ضیافتی که شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، برای پذیرایی از مقام‌های دولت‌های اسلامی در کاخ منا برگزار کرده بود حضور یافت. هرچند در این ضیافت، گفت‌وگویی میان مقام‌های طالبان و دولت عربستان سعودی صورت نگرفت، اما رسانه‌های طالبان حضور ملا یعقوب در ضیافت شاهزاده عربستان سعودی را به‌صورت گسترده بازتاب دادند.

ملا یعقوب، وزیر دفاع طالبان، در حال دست دادن با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی-HRHMBNSALMAAN/Twitter@
 

با این حال، هنوز مشخص نیست که در ملاقات هیئت طالبان و عربستان سعودی در حاشیه نشست فرمت مسکو، درباره فعالیت سفارت عربستان سعودی در کابل نیز صحبت شده است یا خیر. عربستان سعودی از معدود کشورهایی بود که در ژوئیه ۲۰۲۲ و پس از بیانیه جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، درباره کشته شدن ایمن الظواهری در کابل، از این اقدام استقبال کرد.

دیگر حکومت‌های فعال در افغانستان، ازجمله جمهوری اسلامی ایران، روسیه، امارات متحده عربی، قطر، چین و بسیاری از دولت‌های آسیایی و غربی، در‌این‌باره سکوت کردند.

بیشتر از جهان