کارگران زیر خط فقر با روزی ۵۰ هزار تومان دستمزد

تظاهرات‌های روز کارگر به خشونت انجامید

عکس از ایسنا

دو مراسم به مناسبت روز جهانی کارگر در تهران برگزار شد که یکی از آنها به خشونت کشیده شد. در این تظاهرات‌ها که روز چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت، مصادف با اول ماه می، در تهران برگزار شدند، هزاران کارگر و فعال کارگری با کسب مجوز روبروی خانه کارگر در خیابان ابوریحان گردهم آمدند و به سقوط وضعیت معیشتی خود اعتراض کردند. در تجمع دیگری که با فراخوان تشکل‌های مستقل کارگری و بدون مجوز برگزار شد، تجمع کنندگان مقابل مجلس شورای اسلامی در میدان بهارستان تهران در انتقاد از عدم دستیابی به حقوق صنفی خود اعتراض مدنی کردند. 

از جمله شعارهای شنیده شده در دو تظاهرات، «سرمایه‌دار خائن اخراج باید گردد»، «قرارداد موقت ملغی باید گردد»، «مرگ بر ستمگر، درود بر کارگر»، «کارگر- معلم - دانشجو - اتحاد اتحاد»، «درد ما درد شماست، مردم به ما ملحق شوید»‌ و «گرانی – تورم، بلای جان مردم» و «کارگران اتحاد اتحاد» بودند.

به گزارش کانال تلگرامی سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی تجمع روبروی مجلس، به بازداشت بیش از ۳۰ تن از فعالان کارگری و صنفی و ضرب و شتم تجمع کنندگان توسط ماموران امنیتی و انتظامی انجامید و بازداشت شدگان توسط چهار دستگاه خودروی وَن به بازداشتگاه وزرا و پلیس امنیت گیشا منتقل شدند. اسامی برخی از بازداشت شدگان به شرح زیر است: رضا شهابی، حسن سعیدی، وحید فریدونی، محمدعلی اصلاغی، رسول طالب مقدم، اسدالله سلیمانی، ناصر محرم‌زاده، کیوان صمیمی و خانم شیری، کامیار فکور، مرداس طاهری، سلیمانی نژاد، عباس شمس، هادی سلیمانی، سید مهدی عظیمی ، ماهان صالحی، قاسم خالویی ، داود رفیعی، اسدلله سلیمانی.

رضا علیخانی، مدیر کل سیاسی استانداری تهران، با اشاره به تجمع کارگران و جمعی از بازنشستگان و معلمان در مقابل مجلس اعلام کرد: «این تجمع غیرقانونی است و نیروی انتظامی موظف است جلوی این تجمع را بگیرد و مسئولیت برقراری امنیت با نیروی انتظامی است». این در حالیست که جمهوری اسلامی تاکنون به هیچ درخواست تجمع اعتراض آمیزی مجوز نداده است و با هرگونه تجمع و تشکل و انجمنی از جمله انجمن صنفی روزنامه نگاران، سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفت تپه، سندیکای کارگران شرکت واحد و یا کانون صنفی معلمان برخورد امنیتی و سیاسی می‌کند.

به گزارش ایلنا، خبرگزاری کار ایران، علیرضا محجوب، نماینده مجلس و دبیرکل خانه کارگر ایران، طی سخنرانی در این مراسم گفت: «نیروهای انتظامی بدانند همه در کشور حقی دارند و کارگران هم حقی دارند. حق ما راهپیمایی کردن است و برای این حق‌مان اینجا هستیم. ما برای نشستن نیامده‌ایم؛ این حق ما است که راهپیمایی کنیم. همه دنیا روز کارگر راهپیمایی می‌کنند».

محجوب که رئیس فراکسیون کارگری مجلس ایران نیز هست، اظهار داشت: «از همه شما کارگرانی که ایستاده‌اید و خسته هستید، عذرخواهی می‌کنم. بارها به ما گفتند برای تجمعات خودتان، اجازه بگیرید. ما پنج سال است که درخواست می‌دهیم اما آن‌ها مخالفت می‌کنند».

۲۰ تشکل مستقل کارگری برای شرکت در این تجمع فراخوان داده بودند و در متن فراخوان به مواردی چون «متزلزل ‌سازی نیروی کار، دستمزدهای پایین و معوقه، خصوصی‌سازی گسترده و ناموفق کارگاه‌ها و بنگاه‌های اقتصادی و همچنین فشار بر تشکل‌ها و فعالان مستقل کارگری» اشاره کردند.

از سوی دیگر، حسین ذوالفقاری، معاون امنیتی انتظامی وزیر کشور نیز در آستانه روز کارگر نسبت به کشیدن تجمع‌های کارگری به خیابان هشدار داده بود. طی دو سال گذشته، اعتراضات کارگری بسیاری از جمله کامیون داران در ایران برگزار شد.

به گزارش سازمان عفو بین الملل، ایران در سال ۲۰۱۸ بیش از ۷ هزار فعال مدنی را بازداشت و صدها تن را به زندان محکوم کرد.

مراسم روز جهانی کارگر در بسیاری از کشورهای جهان با برگزاری تظاهرات و راهپیمایی‌های خیابانی برگزار می‌شود. این روز یادبود اعتراضات دسته جمعی و سراسری کارگران آمریکا در ۱ می ۱۸۶۸ است که خواهان روزی ۸ ساعت کار به جای ۱۴ ساعت بود.

قدرت خرید جامعه کارگری ایران در سال گذشته، ۷۵ درصد کاهش یافت. ناصر چمنی، عضو کارگری شورای عالی کار با نامناسب خواندن حقوق یک و نیم میلیون تومانی کارگری برای زندگی و معیشت کارگران اعلام کرد: این حقوق تنها ۱۰ تا ۱۲ روز معیشت یک خانواده ۳.۵ نفری را کفاف می‌دهد. جلسات متعدد و طولانی در شورای عالی کار برای تعیین دستمزد سال ۹۸ برگزار شد و آخرین جلسه ۱۳ ساعت طول کشید ولی متاسفانه نظر جامعه کارگری را تأمین نکرد. فقط توانستیم ۳۶.۵ درصد از این کاهش قدرت خرید جامعه کارگری را جبران کنیم. ۵۰ درصد افزایش دستمزد جهت جبران کاهش قدرت خرید را توانستیم عملیاتی کنیم ولی ۵۰ درصد بقیه باقی مانده که باید دولت با بن نقدی و سبد کالایی پرداخت کند.

نیکی محجوب، خبرنگار بی بی سی در حساب توئیتری خود نوشت‌:

«گوشت گوسفندی کیلویی ۱۰۰ هزار تومان

مرغ کیلویی ۱۶ هزار تومان

برنج از کیلویی ۷ هزار تومان

قیمت نان متغیر

تخم مرغ بسته ۹ تایی ۶۰۰ تومن

اجاره خانه در امیرآباد تهران برای خانه ۷۴ متری از ماهی ۳ میلیون، منیریه ۱ میلیون و ۲۰۰

حقوق پایه کارگران ۲ میلیون تومان»

حداقل دستمزد کارگران در ایران، یک میلیون و ۵۱۷ هزار تومان است که در بسیاری از موارد با تعویق‌های چند ماهه پرداخت می‌شود. همین مبلغ، در صورت پرداخت، بدون در نظر گرفتن رقم‌های نجومی مسکن در ایران، هزینه روزی یک کیلو پیاز، یک کیلو مرغ، سه قالب پنیر و پنج عدد نان می‌شود؛ آن هم فقط برای یک نفر!