وزیر دفاع چین: اگر تایوان اعلام استقلال کند، جنگ را آغاز می‌کنیم

نشست امنیتی شانگری-لا دیالوگ در سنگاپور با حضور بسیاری از مقام‌های اقتصادی و نظامی در حال برگزاری است

وی فنگه، وزیر دفاع چین - Roslan RAHMAN / AFP

در نشست امنیتی شانگری-لا دیالوگ در سنگاپور، وی فنگه، وزیر دفاع چین، هنگام دیدار با لوید آستین، همتای آمریکایی خود گفت که در صورت اعلام استقلال تایوان، پکن برای آغاز جنگ تردید نخواهد کرد. 

به گزارش گاردین، این در حالی است که در بیانیه آمریکا که پیشتر منتشر شده بود، آستین از چین خواسته بود که از اقدامات بی‌ثبات‌کننده بیشتر در مورد تایوان خودداری کند.

وزارت خارجه تایوان در واکنش به این بیانیه، ادعاهای «پوچ» چین در مورد حاکمیت را محکوم و از حمایت ایالات متحده تشکر کرد.

جوآن اوو، سخنگوی این وزارتخانه گفت: «تایوان هرگز تحت صلاحیت دولت چین نبوده و مردم این کشور تسلیم تهدیدهای زور از سوی دولت چین نخواهند شد.»

تنش‌ها بر سر تایوان به دلیل افزایش تهاجم هواپیماهای چینی به منطقه شناسایی دفاع هوایی آن جزیره  تشدید شده است. جو بایدن، رئیس‌‌جمهوری آمریکا در ماه می در جریان سفر به ژاپن گفت که اگر تایوان از سوی چین مورد حمله قرار گیرد، واشنگتن از لحاظ نظامی در برابر این تهاجم دفاع خواهد کرد. کاخ سفید از آن زمان بر سیاست خود مبنی بر «ابهام استراتژیک» در مورد مداخله یا عدم مداخله اصرار داشته است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در چنین شرایطی، آستین در سخنرانی روز شنبه خود، فعالیت نظامی «تحریک‌آمیز و بی‌ثبات‌کننده» چین در نزدیکی تایوان را به باد انتقاد گرفت و گفت که ایالات متحده سهم خود را برای مدیریت تنش‌ها با چین و جلوگیری از درگیری در منطقه آسیا و اقیانوسیه انجام خواهد داد. او تاکید کرد که آمریکا همچنان در کنار متحدان خود از جمله تایوان خواهد ایستاد.

پس از این سخنان، یک افسر ارشد ارتش چین از سخنرانی وزیر دفاع آمریکا انتقاد کرد به ویژه آن که پیشتر، وی فنگه به آستین گفته بود که پکن «هر گونه توطئه استقلال تایوان را در هم خواهد شکست و با قاطعیت از اتحاد سرزمین مادری حمایت خواهد کرد.»

با افزایش نگرانی‌ها در مورد تنش‌های چین و تایوان، فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن، در سخنرانی اصلی در اجلاس سران گفت که دولت او دستیابی به قابلیت حمله پیشگیرانه را در نظر خواهد گرفت زیرا «آنچه امروز در اوکراین می‌گذرد ممکن است سرنوشت فردای شرق آسیا شود.»

او بدون این که به نام چین اشاره کند، خواستار حفظ «نظم بین‌المللی مبتنی بر قوانین» شد و گفت که جهان باید برای ظهور نهادی آماده شود که صلح و امنیت کشورهای دیگر را در برابر زور تامین کند. 

کیشیدا خبر داد که تا بهار سال آینده «طرح آزاد و باز هند و اقیانوسیه برای صلح» را ارائه خواهد کرد که طی آن ژاپن به کشورهای جنوب شرقی آسیا و اقیانوس آرام، قایق‌های گشت‌زنی، قابلیت‌های اجرای قانون دریایی و سایر کمک‌ها را ارائه خواهد کرد تا بتوانند بهتر از خودشان محافظت کنند.

او گفت که ژاپن چنین حمایتی را به ۲۰ کشور ارائه خواهد کرد، دست‌کم ۸۰۰ نیروی امنیت دریایی را آموزش خواهد داد و در مجموع در طول سه سال آینده این کمک‌ها به حدود دو میلیارد دلار می‌رسد.

کیشیدا با اشاره به موقعیت خود به عنوان رهبر تنها کشوری که متحمل حملات اتمی شده است، گفت: «تهاجم روسیه به اوکراین و تهدید به استفاده از سلاح هسته‌ای اوضاع را وخیم کرده است، اما این روند باید اصلاح شود.»

او پرتاب مکرر موشک‌های بالستیک از جمله موشک‌های بالستیک ICBM و توسعه تسلیحات هسته‌ای از سوی کره شمالی را تهدیدی جدی برای صلح و ثبات منطقه توصیف کرد و گفت: «تجمیع غیرشفاف ظرفیت نظامی، از جمله زرادخانه‌های هسته‌ای در اطراف ژاپن به یک نگرانی جدی امنیتی تبدیل شده است.»

نشست امنیتی شانگری‌لا دیالوگ که روز یکشنبه به پایان می‌رسد، برای اولین بار از سال ۲۰۱۹ پس از دو بار تعویق به دلیل همه گیری کووید-۱۹ برگزار می‌شود. در این نشست حدود ۶۰۰ هیات و نمایندگی سیاسی، اقتصادی و نظامی از ۴۰ کشور در سنگاپور حاضر شده‌اند.

بیشتر از جهان