طراحی تخت جمشید در برابر سیلاب

سیلاب در سراسر ایران

در پی سیل نابهنگام شیراز که منجر به کشته شدن تعدادی از شهروندان ایرانی شد، پیدا شدن کانالهای آبی دفع سیلاب در تخت جمشید منجر به تعجب و تحسین همگان شد. در حالیکه عدم مدیریت بحران در شرایط طاقت فرسای فعلی داد بسیاری را در آورده، مدیریت دوران ساسانی آه از نهادها برآورده است. 

 

محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی، درباره دلیل آسیب ندیدن تخت جمشید بر اثر سیل هولناک اخیر در ایران توضیح داد و گفت: «بر اساس گزارشهای اعلام شده از سوی مدیران میراث فرهنگی استان فارس، خوشبختانه در مجموعه‌های فرهنگی تاریخی مهم این استان از جمله تخت جمشید، آسیبی مشاهده نشده است چرا که آب از طریق کانال های دفع سیلاب تخت جمشید که در دهه ۸۰ و اوایل ۹۰ بیش از ۱۲۰۰ متر آن لایروب و کاوش شد، به خوبی هدایت شده و خطری این مجموعه جهانی را تهدید نمی‌کند».

طالبیان گفت: «همچنین صفه سازی آرامگاه کوروش و گاوبیون بندی جداره‌های رود پشت آن در دهه ۸۰ توسط بنیاد پارسه، پاسارگاد خطر سیل را از این محوطه دور کرده است. اما ترک‌های نقش رستم متاسفانه در حال باز شدن هستند و وضعیت بحرانی است. علی رغم اینکه اثر دروازه قران در سلامت است اما برخی از بناهای تاریخی در بافت شیراز دچار تخریب و فرسایش هستند».

در همین راستا، مصیب امیری، مسئول میراث فرهنگی استان فارس نیز به ایسنا گفت: «عملیات تخلیه آب و هدایت آن به سمت کانال‌های دفع آب، صاف کردن شن‌ها و بازسازی مسیر گذر بازدیدکنندگان پس از بارش شدید باران از ظهر روز دوشنبه توسط تیم حفاظت و مرمت میراث جهانی تخت جمشید آغاز شد. در حمام و بازار وکیل آب گرفتگی داشتیم که خوشبختانه این مشکل در حال رفع است و بناهای ساسانی فارس آسیب‌های جزیی دیده اند ولی در معرض جدی تهدید سیل و باران هستند». 

تخت جمشید شناخته شده ترین و یکی از محبوب ترین آثار تاریخی ایران در جهان است. گفتنی است در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد گزارش هایی منتشر شد مبنی متلاشی شدن سنگهای۲۵۰۰ ساله این بنا بر اثر رطوبت ناشی از باران.