بریتانیا یک ناو جنگی دیگر به خلیج فارس اعزام می کند

تهران: نفتکش را رها کنید

طرح از فهیمه خلیلی طاری

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران از بریتانیا خواست، هر چه زودتر نفتکش توقیف شده حامل نفت ایران را آزاد کند. عباس موسوی به ایرنا گفت، اظهارات بریتانیا در مورد مقصد این کشتی نادرست است و این ابرتانکر نمی تواند در بندر سوریه پهلو بگیرد.

نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا پنجشنبه گذشته نفتکش گریس1 که با پرچم پاناما حامل نفت ایران بود را در جبل الطارق توقیف کرد. مقامات جبل الطارق می گویند اطلاعاتی دارند که نشان می دهد این نفتکش به سوی بندر بانیاس در سوریه در حال حرکت بوده است. صادرات نفت به سوریه طبق قوانین اتحادیه اروپا ممنوع است و بریتانیا می گوید در پیروی از این تحریم ها نفتکش را توقیف کرده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به این موضع بریتانیا به ایرنا گفت: به فرض اینکه این نفتکش به سوریه می رفته، مگر جمهوری اسلامی تحت تحریم اتحادیه اروپا قرار دارد که ما را تحریم نفتی کرده است؟ موسوی تاکید کرد، از آنها می خواهیم هر چه زودتر نفتکش را رها کنند.

مقامات جمهوری اسلامی ادعا می کند، نفتکش گریس-۱ در آب‌های بین المللی توقیف شده و به همین دلیل توقیف این کشتی به منزله اعمال تحریم اتحادیه اروپا در خارج از حوزه حاکمیت کشورها و سرزمین‌های عضو، از جمله جبل الطارق است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این درحالی است که نفتکش گریس 1 نه تنها تحت مالکیت ایران نیست، بلکه با پرچم کشور پاناما در حال حرکت بوده است. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روز چهارشنبه با اشاره به این نکته گفته بود، امکان پیگیری حقوقی وجود ندارد اما موضوع را در مسیر سیاسی دنبال می کنیم.

تعویض پرچم و خاموش کردن سیستم ردیابی تانکرها، بخشی از اقداماتی است که گفته می شود تهران برای فروش نفت در بازار خاکستری از آن استفاده می کند.

اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه ایران یک روز پس از آن منتشر می شود که بریتانیا ادعا کرد نفتکش هریتیج متعلق به شرکت بریتیش پترولیوم هنگام عبور از تنگه هرمز با قایق هایی که گفته می شود متعلق به سپاه بودند، مواجه شده است. لندن ادعا می کند ناو جنگی که این نفتکش را اسکورت می کرده با هشدار شفاهی این قایق ها را که از نفتکش می خواستند وارد آب های سرزمینی ایران شود، عقب رانده است. البته سپاه پاسداران این ادعا را تکذیب می کند.  

همزمان با انتشار بیانیه سپاه در تکذیب ادعای لندن، مقامات آمریکا تلاش برای توقیف نفتکش بریتانیایی از سوی جمهوری اسلامی را محکوم کرده و پنتاگون از طرح خود برای اسکورت نفتکش ها در خلیج فارس خبر داد.

روز گذشته نیز ژنرال مارک مایلی که نامزد ریاست ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکاست، پیش‌بینی کرد که ظرف چند هفته آینده این ائتلاف شکل بگیرد. به گزارش رویترز،این ژنرال آمریکایی که در کمیته نیروهای مسلح مجلس سنا سخن می‌گفت، تاکید کرد که این حمایت نظامی شامل کشتی‌های تجاری خواهد شد.

لندن در مورد مشارکت در این ائتلاف نظامی موضع گیری نکرده و می گوید مذاکرات در این زمینه با آمریکا جریان دارد، اما به دنبال تشدید تنش ها در منطقه نیست. در بیانیه دولت بریتانیا در واکنش به آنچه که تلاش سپاه برای توقیف نفتکش هریتیج خوانده می شود، از ایران خواسته شده در جهت کاهش تنش ها حرکت کند.

این در حالی است که اسکای نیوز از افزایش حضور نظامی انگلیس در منطقه با اعزام یک ناو جنگی دیگر به خلیج فارس خبر داده است. بنا بر این گزارش بریتانیا در روزهای آینده ناو جنگی اچ ام اس دانکن که اخیرا از مانور ناتو در دریای سیاه بازگشته را به منطقه می فرستد.

دانکن در کنار ناو مونترز که هم اکنون در خلیج فارس حضور دارد، به تامین امنیت کمک خواهد کرد. وزارت دفاع بریتانیا هنوز در این مورد اظهار نظر نکرده اما اعزام این ناو به منطقه نشانه ای از افزایش نگرانی ها نسبت به  تنش ها در منطقه است.

جرمی هانت، وزیر امور خارجه و نامزد سمت نخست وزیر بریتانیا هم وعده داده در صورتی که جانشین ترزا می شود،از کاهش بودجه نیروی دریایی بریتانیا جلوگیری می کند. برخی کارشناسان از محدود شدن این بودجه و تاثیر آن بر تامین امنیت نفتکش های بریتانیا انتقاد می کنند.