هزینه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ۲۰ برابر بودجه نوسازی کامل زیرساخت‌های انرژی

سهم انرژی هسته‌ای در تولید برق ایران تنها ۱.۱ درصد است

طرح گرافیکی از قطعی برق در ایران و نمایی از تاسیسات هسته‌ای‌ــ هوش مصنوعی

در حالی قطعی روزانه و طولانی‌مدت برق هم‌زمان با شروع فصل گرما به تمامی شهرهای ایران بازگشته است که به گفته محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق جمهوری اسلامی، نظام ایران تا سال ۱۴۰۰ دست‌کم یک تریلیون دلار بابت سرمایه‌گذاری در انرژی هسته‌ای متحمل هزینه و خسارت شد.

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران طی سه دهه اخیر همواره مدعی بوده‌اند که هدف آنان از ساخت نیروگاه‌های اتمی استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای، از جمله تولید برق است، اما بر اساس اعلام وزارت نیرو، سهم برق هسته‌ای تاکنون تنها ۱.۱ درصد از مجموع برق تولیدی در ایران بوده است.

این در حالی است که مقام های وزارت نیرو پیش‌بینی کرده‌اند که میزان کمبود برق در ایران به‌زودی از ۲۵ هزار مگاوات به ۳۰ هزار مگاوات برسد و در نتیجه مدت‌زمان قطع برق منازل و صنایع مختلف در طول روز بیشتر شود.

مجید دبیریان، عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق ایران، پیش از این هزینه ساخت یک نیروگاه برق ۱۰ هزار مگاواتی را حدود پنج میلیارد یورو براورد کرده بود. این بدان معنا است که برای دستیابی به شرایطی ایده‌آل و تولید بالاتر از میزان مصرف برق در ایران، به بودجه‌ای دست‌کم ۱۵ میلیارد یورویی نیاز خواهد بود.همچنین با توجه به نیاز مبرم به سرمایه‌گذاری در بخش انرژی‌های فسیلی مانند گاز و گازوییل به منظور تامین سوخت موردنیاز نیروگاه‌های جدید، می‌توان با صرف هزینه‌ای به مقدار حداکثر ۵۰ میلیارد یورو، تمامی مشکلات حوزه انرژی در ایران برطرف کرد.

در نتیجه مقام‌های جمهوری اسلامی می‌توانستند با رقم سنگین یک تریلیون دلاری که به گفته محمدجواد ظریف، در حوزه هسته‌ای هزینه کردند و خسارت دادند، زیرساخت‌های انرژی ایران را بیش از ۲۰ مرتبه به‌طور کامل نوسازی کنند.

از سوی دیگر، هزینه احداث یک نیروگاه اتمی هزار مگاواتی حدودا معادل هزینه یک نیروگاه هشت هزار مگاواتی ترکیبی (سوخت فسیلی و خورشیدی) براورد می‌شود که به گمان بسیاری از کارشناسان، با توجه به بهره‌مندی ایران از یکی از بزرگ‌ترین ذخایر نفت و گاز جهان، حرکت به سوی استفاده از انرژی هسته‌ای برای تولید برق در ایران غیرمنطقی به نظر می‌رسد.

با این حال جمهوری اسلامی در این سال‌ها به دلیل سیاست‌های جنگ‌طلبانه علی خامنه‌ای و اصرار به غنی‌سازی اورانیوم که با واکنش غرب و تحریم‌های گسترده اقتصادی علیه ایران به دلیل احتمال ساخت بمب اتم مواجه شد، فرصت را برای نوسازی زیرساخت‌های انرژی در ایران به‌طورکامل از دست داد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در هفته گذشته، شمار زیادی از مردم در کنار صاحبان مشاغل و صنایع در ایران مانند نانوایان و شاغلان در بازار آهن تهران، در اعتراض به قطعی پیاپی برق که گاه به ۱۲ ساعت در روز رسیده است، تجمع‌های اعتراضی برگزار کردند.

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، نیز روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت، از تغییر ساعت کار ادارات و سازمان‌های دولتی به دلیل تشدید کمبود برق خبر داد و در ایکس نوشت که از شنبه ۲۰ اردیبهشت، ساعت کار ادارات و سازمان‌های دولتی از ۶ صبح تا ۱۳ خواهد بود. این تصمیم موجب می‌شود کارمندانی که به دلیل گرانی اجاره مسکن در حاشیه پایتخت زندگی می‌کنند، مجبور شوند از حدود ساعت ۴ صبح به سمت تهران حرکت کنند.

هم‌زمان مصطفی رجبی‌ مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر، مدعی شد که به علت مصرف زیاد برق ۷۰۰ بانک در تهران، برق این واحدهای بانکی را قطع کرده‌اند. علی‌آبادی، وزیر نیرو، نیز روز چهارشنبه گفت قیمت برق بر اساس قانون مصوب مجلس، «پلکانی افزایش می‌یابد» و دلیل آن را «ایجاد انگیزه برای کاهش مصرف در مشترکان پرمصرف و سوق دادن آنان به سمت بهینه‌سازی مصرف» عنوان کرد. این در حالی است که بنا بر آمارهای بین‌المللی، میزان مصرف برق در ایران کمتر از نصف میزان مصرف برق در بسیاری از کشورهای اروپایی و حاشیه خلیج فارس است.