برایان هوک در گفتگو با ایندیپندنت‌فارسی: جنتی در مقایسه با ظریف به واقعیت رژیم نزدیکتر است

«جمهوری اسلامی نمی‌تواند خلاء ناشی از حذف سلیمانی را به طور کامل پر کند»

 هفته گذشته در شورای امنیت بودم و با اعضای این شورا ملاقات کردم تا در مورد چگونگی تمدید تحریم‌های تسلیحاتی گفتگو کنیم-Riccardo Savi /AFP

چهل روز پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس در حمله پهپادی نیروهای آمریکایی در بغداد، سنای آمریکا قطعنامه کاهش اختیارات رئیس‌جمهور برای اقدام نظامی علیه ایران را تصویب کرد. برایان هوک،‌ نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با اشاره به اینکه دونالد ترامپ گفته بود این قطعنامه را وتو می‌کند،‌ تصریح کرد این مصوبه بر سیاست خارجی واشینگتن در قبال ایران تاثیری ندارد. هوک می‌گوید با حذف سلیمانی صلح و ثبات در منطقه تقویت شد و «رژیم» (جمهوری اسلامی) در حال حاضر عقب نشسته است. شرایطی که به گفته نماینده ویژه امور ایران در وزارت خارجه ایالات‌متحده همواره می‌تواند تغییر کند. از نگاه هوک پر کردن کامل خلا ناشی از حذف سلیمانی برای جمهوری اسلامی امکان‌پذیر نیست.

هوک در گفتگو با «ایندیپندنت‌فارسی» به رایزنی‌ با اعضای شورای امنیت برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران سخن گفت که ۲۷ مهرماه آینده تاریخ انقضای آن است. از نگاه نماینده ویژه آمریکا در امور ایران؛ این احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان است که چهره واقعی جمهوری اسلامی را نمایندگی می‌کند، نه محمد‌جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران. آنچه در زیر می‌خوانید متن این مصاحبه است.

 

سنا اخیرا قطعنامه محدودیت اختیارات رئیس‌جمهور برای به کارگیری نیروی نظامی در مقابل ایران را تصویب کرد. باتوجه به اینکه دونالد ترامپ از سناتورها خواسته بود دست او را در مورد ایران نبندند، این قطعنامه چه تاثیری بر «سیاست ایران» آقای ترامپ خواهد داشت؟

رئیس‌جمهوری ترامپ گفته در صورتی که این قطعنامه روی میز رئیس‌جمهور قرار گیرد،‌ آن را وتو خواهد کرد. این قطعنامه تاثیری در هدایت سیاست خارجی ما در قبال ایران؛ که سیاست بسیار موفقی بوده،‌ نخواهد داشت.

پس آقای ترامپ این قطعنامه را وتو خواهد کرد؟

او گفته است که چنین خواهد کرد. رئیس‌جمهوری ترامپ گفت، اگر قطعنامه روی میز کارش قرار گیرد آن را وتو می‌کند.

آقای روحانی می‌گوید اگر ایران در برجام بماند، تا پایان سال جاری تاجر اسلحه می‌شود. در مقابل آقای پومپئو امروز بار دیگر تاکید کرد که باید تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران تمدید شود. آیا ایالات‌متحده در میان متحدان اروپایی‌اش برای تمدید تحریم‌ها از حمایت کافی برخوردار است؟

یکی از بزرگترین اشتباهات JCPOA (برجام)، این بود که تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل را برای کشوری که رهبر تروریسم در جهان است  پس از پنج سال لغو می‌کند. این روز (پایان دوره تحریم‌های تسلیحاتی) به سرعت از راه می‌رسد و شورای امنیت سازمان ملل باید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کند تا تعهدات خود در زمینه حفظ صلح و ثبات بین‌المللی را انجام دهد. من هفته گذشته در شورای امنیت بودم و با اعضای این شورا ملاقات کردم تا در مورد چگونگی تمدید تحریم‌های تسلیحاتی گفتگو کنیم.

فکر می‌کنید ۳۲ هفته برای جلب حمایت متحدان به منظور تمدید تحریم‌های تسلیحاتی کافی است؟

تحریم‌ها اکتبر امسال منقضی می‌شوند، یعنی حدود هشت ماه و نیم دیگر. این زمان زیادی برای کار کردن روی دیپلماسی است.

در مورد برنامه‌های موشکی بالستیک ایران؛‌ ایالات‌متحده بارها مخالفت خود را با این فعالیت‌ها اعلام کرده، آیا برگزیت به نفع واشینگتن خواهد بود تا بریتانیا را در جبهه خود داشته باشد؟

آقای جانسون گفت که زمان آن رسیده که توافق هسته‌ای را با «توافق ترامپ» جایگزین کنیم. فکر می‌کنم اکنون بسیاری از کشورها به این نتیجه رسیده‌اند که توافق هسته‌ای به بهای نادیده گرفتن محدود کردن برنامه‌های موشکی ایران شکل گرفت. در دوره توافق هسته‌ای،‌ ایران آزمایش‌های موشکی بالستیک خود را افزایش داد و آنها موشک‌های بیشتری را در اختیار نیروهای نیابتی خود قرار دادند. همه کشورها باید اهمیت بازداشتن ایران از دستیابی به موشک‌های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای را تصدیق کنند. همچنین ممنوعیت آزمایش موشک‌های بالستیک که در توافق هسته‌ای به آن پرداخته نشده نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

برآورد شما از رفتار منطقه‌ای جمهوری اسلامی پس از کشته شدن قاسم سلیمانی چیست؟

به نظر می‌رسد که رژیم در حال حاضر عقب نشسته است. البته این همیشه می‌تواند تغییر کند. سیاست ما احیای بازدارندگی است. احیای بازدارندگی، ایستا و ساکن نیست. سیاستی است که هر روز آن را اجرا می‌کنیم. ایالات‌متحده با حذف ژنرال قاسم سلیمانی از صحنه نبرد، صلح و ثبات در منطقه را تقویت کرده است. قاسم سلیمانی کسی بود که نیروهای نیابتی ایران را در منطقه خاکستری، کنار هم نگه‌می‌داشت. با حذف او یک خلا ایجاد شده که پر کردن کامل آن برای رژیم امکان‌پذیر نیست.

آقای قاآنی، جانشین سلیمانی به اندازه کافی قدرتمند نیست؟

به گمان من قاسم سلیمانی برای رژیم یک بازیگر ضروری در منطقه بود تا سیاست خارجی توسعه‌طلبانه آن را پیش‌ببرد. پر کردن جای او برای هر کسی بسیار دشوار خواهد بود.

بریتانیا، فرانسه و آلمان اخیرا اعلام کردند که مکانیسم ماشه در ساز و کار حل اختلاف را فعلا تعلیق می‌کنند. از سوی دیگر ایالات‌متحده معافیت از تحریم‌های هسته‌ای ایران را تمدید کرده است. آیا این سیگنالی برای تهران است. به این معنی که همچنان فرصت دارد با آمریکا و اروپا وارد مذاکره شود؟

صبر اروپاییان در مورد هسته‌ای شدن ایران به طور فزاینده‌ای رو به پایان است. آنها ساز و کار حل اختلاف را فعال کردند تا به ایران بگویند عمل به تعهدات خود را از سر بگیرد. ایالات‌متحده دیگر در توافق هسته‌ای نیست. بنابراین این سه بزرگ اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) هستند که در مورد مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌های سازمان ملل تصمیم می‌گیرند. ایران تا کنون پنج بار محدودیت‌های هسته‌ای را نقض کرده است. ما به نظارت بر برنامه‌های هسته‌ای ایران ادامه می‌دهیم و اطمینان می‌یابیم که سیاستی خواهیم داشت که هیچگاه به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهد.

نمایندگان ایران و آمریکا امروز در کنفرانس امنیتی مونیخ حضور دارند، آیا احتمال گفتگو بین آنها وجود دارد؟

هیچ برنامه‌ای برای ملاقات در مونیخ وجود ندارد.

آیا وزیر خارجه ایران طرف گفتگو‌های احتمالی در آینده خواهد بود؟ آیا محمدجواد ظریف و تیم‌اش برای مذاکره احتمالی به اندازه کافی قدرت و اختیار دارند؟

در گذشته رژیم از مقامات متعددی شامل وزیر خارجه برای اجرای دیپلماسی استفاده کرده است. ما فکر می‌کنیم که رسانه‌ها توجه بیش از اندازه‌ای به چهره‌هایی مانند ظریف نشان دادند. مقاماتی که ماهیت واقعی رژیم را نشان نمی‌دهند. ما ترجیح می‌دهیم روی چهره‌هایی مانند احمد جنتی تمرکز کنیم، دبیر شورای نگهبان که بیش از نیمی از کاندیداهای انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی را رد صلاحیت کرده است. ظریف چهره فریبکارانه از رژیم را برای گمراهی مخاطبان ارایه می‌کند. اما احمد جنتی در مقایسه با جواد ظریف به واقعیت رژیم بسیار نزدیک‌تر است.

به نظر می‌رسد همه طرف‌ها پس از کشته شدن سلیمانی آرام‌تر شده‌اند. آیا ترجیح طرفین این است که تا پس از اعلام نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده صبوری کنند؟

این پرسشی است که باید از رژیم بپرسید.

ان‌بی‌سی گزارش داده که کانال سوئیس پس از مدتی وقفه برای کمک به آزادی زندانیان آمریکایی از ایران فعال شده است،‌ آیا این درست است؟

داستان ان‌بی‌سی نمونه‌ای از روزنامه‌نگاری غیرمسئولانه است.