فاشر غرق در خون و اجساد؛ تصاویر ماهواره‌ای از جنایت نیروهای پشتیبانی سریع سودان خبر می‌دهند

تصاویر ماهواره‌ای جدید نشان‌دهنده توده‌های اجساد و تغییر رنگ زمین به قرمز در برخی نقاط است؛ در یک بیمارستان زنان و زایمان حدود ۴۶۰ بیمار و خانواده‌هایشان به قتل رسیده‌اند

تصاویر ماهواره‌ای و ویدیوهای منتشرشده از سودان، نشانه‌هایی از فجایع انسانی پس از سقوط شهر فاشر نشان می‌دهند. به گزارش فایننشال تایمز، شبه‌نظامیان «نیروهای پشتیبانی سریع» پس از هجده ماه محاصره، کنترل این شهر در ایالت دارفور را به دست گرفته‌اند، و اکنون به ارتکاب کشتار جمعی و جنایات جنگی متهم‌اند. در تصاویر ماهواره‌ای ثبت‌شده لکه‌های قرمز وسیعی در خیابان‌های شهر دیده می‌شود که گمان می‌رود خون باشد.

نیروهای پشتیبانی سریع، که آمریکا پیش‌تر آن‌ها را به نسل‌کشی متهم کرده بود، پس از تصرف شهر دست به کشتار صدها نفر زده‌اند و در برخی موارد، ویدیوهایی از اعدام‌ها را در فضای مجازی منتشر کرده‌اند. 

گزارش‌ها حاکی است که در بیمارستان زنان و زایمان سعودی در فاشر حدود ۴۶۰ بیمار و اعضای خانواده‌هایشان به قتل رسیده‌اند. سازمان جهانی بهداشت این وقایع را یادآور «تاریک‌ترین روزهای» شورش دارفور در دو دهه پیش توصیف کرد.

محاصره فاشر به یکی از نبردهای سرنوشت‌ساز جنگ داخلی کنونی سودان تبدیل شده بود، جنگی که از سال ۲۰۲۳ میان نیروهای پشتیبانی سریع و ارتش سودان آغاز شد. سازمان ملل این درگیری را عامل بزرگ‌ترین بحران انسانی جهان توصیف کرده است. بیش از ۱۴ میلیون نفر آواره شده‌اند و تاکنون دست‌کم ۱۵۰ هزار نفر جان باخته‌اند.

نیروهای پشتیبانی سریع که با ساخت دیوارهای خاکی در اطراف شهر مسیر ورود مواد غذایی و خروج غیرنظامیان را بسته بودند، روز یکشنبه فرودگاه و پایگاه نظامی فاشر را تصرف کردند و ارتش سودان را از آخرین سنگر در دارفور بیرون راندند. پس از آن، نیروهای پشتیبانی سریع ویدیوهای متعددی منتشر کردند که در آن‌ها جنایت‌های جنگی آشکار از جمله اعدام‌های میدانی و تیراندازی به غیرنظامیان در حال فرار دیده می‌شود. در چند ویدیو، فرمانده‌ای به نام فاتح عبدالله ادریس، معروف به ابو لولو، در حال تحقیر و اعدام جوانان اسیر دیده می‌شود. این فرد پیش‌تر نیز از سوی نهادهای حقوق بشری به ارتکاب جنایت متهم شده بود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این نیروها که از شبه‌نظامیان بومی موسوم به «جنجوید» می‌آیند، مدت‌ها است به ارتکاب جنایت علیه جمعیت‌های سیاه‌پوست آفریقایی منطقه متهم‌اند، مردمی که فاشر آخرین پناهگاهشان به شمار می‌رفت. 

در ویدیوهای منتشرشده از بیمارستان سعودی، افراد مسلح دیده می‌شوند که به بیماران در اتاق‌هایی پر از اجساد شلیک می‌کنند. یک سخنگوی شبکه پزشکان سودان گفت: «آن‌ها با خونسردی همه کسانی را که در بیمارستان بودند کشتند، بیماران، همراهانشان و هر کس که در بخش‌ها حضور داشت.» او در ادامه افزود: «نیروهای پشتیبانی سریع بیمارستان‌ها را به «کشتارگاه انسان‌ها» تبدیل کرده است.

آزمایشگاه پژوهش‌های بشردوستانه دانشگاه ییل (HRL) که در طول محاصره فاشر شواهدی از جنایت‌های جنگی جمع‌آوری می‌کرد، این هفته تصاویر ماهواره‌ای جدیدی منتشر کرد که نشان‌دهنده توده‌های اجساد در محوطه بیمارستان و تغییر رنگ زمین به قرمز در نقاطی بود که به نظر می‌رسد ناشی از تجمع خون است.

دولت موازی که رهبر نیروهای پشتیبانی سریع، محمد حمدان دقلو معروف به حمیدتی، در دارفور تشکیل داده است در واکنش به موج انتقادها، اعلام کرد در حال بررسی صحت ویدیوهای منتشرشده است و از نیروهای تحت امرش خواست از غیرنظامیان محافظت کنند. حمیدتی در سخنرانی تلویزیونی گفت: «در فاشر تخلفاتی رخ داده است و کمیته‌های تحقیق و پاسخگویی وارد شهر شده‌اند و کار خود را آغاز کرده‌اند.»

بنا بر اعلام سازمان بین‌المللی مهاجرت، بیش از ۳۰ هزار نفر از زمان سقوط فاشر از شهر گریخته‌اند، در حالی که بر اساس برآورد یونیسف هنوز حدود ۱۳۰ هزار کودک در شهر گرفتارند و در معرض خطر جدی گلوله‌باران، ربایش، قتل، نقص عضو و خشونت جنسی قرار دارند.

به گزارش عرب نیوز، دوروتی شیا، معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل، در نشست شورای امنیت درباره وضعیت سودان، گفت: «نیروهای پشتیبانی سریع و شبه‌نظامیان متحدشان مرتکب نسل‌کشی شده‌اند. آن‌ها به‌‌شکل سازمان‌یافته مردان و پسران، حتی نوزادان، را کشته‌اند و زنان و کودکان را به‌عمد هدف تجاوز و دیگر اشکال خشونت جنسی وحشیانه قرار داده‌اند. این جنایت‌ها انگیزه قومی دارند.»

او تاکید کرد که صرف اینکه نیروهای پشتیبانی سریع تعهدهای بشردوستانه بدهند کافی نیست و این گروه باید در عمل نشان دهد. شیا افزود این گروه غیرنظامیانی را که قصد فرار از درگیری دارند هدف قرار می‌دهند و مانع رسیدن کمک‌های بشردوستانه به افراد گرفتار در شهر می‌شوند.

معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل این اقدام‌ها را «نفرت‌انگیز» خواند و از اعضای شورا خواست فهرست تحریم‌های دارفور را که شورای امنیت در سال ۲۰۰۵ در چارچوب قطعنامه ۱۵۹۱ وضع کرده بود، به‌روز کنند.

او همچنین اقدام دولت نظامی سودان به اخراج دو مقام ارشد برنامه جهانی غذا را محکوم کرد و گفت این اقدام کمک‌های امدادی را در شرایطی که بخش‌هایی از کشور در آستانه قحطی قرار دارد، بیش از پیش مختل کرده است.

شیا در ادامه افزود پایان جنگ سودان یکی از اولویت‌های دولت دونالد ترامپ است و واشینگتن همچنان  به همکاری با شرکا برای دستیابی به «آتش‌بس فوری بشردوستانه» و بازگشت به حاکمیت غیرنظامی متعهد است. او توضیح داد: «فرایند حکمرانی تحت رهبری غیرنظامی پس از درگیری برای مقابله با افراط‌گرایی خشونت‌آمیز، جلوگیری از گسترش درگیری و فراهم‌سازی زمینه مذاکرات هدفمند میان طرف‌ها ضروری است.»

این سخنان در حالی مطرح شد که شورای امنیت جلسه‌ای اضطراری برای بررسی وضعیت رو به وخامت فاشر برگزار کرده است. بر اساس اعلام مقام‌های سازمان ملل، در جریان حمله نیروهای پشتیبانی سریع به این شهر، که تاکنون هزاران کشته و ده‌ها هزار آواره به جا گذاشته، موارد گسترده‌ای از قتل‌های جمعی، تجاوز و اعدام گزارش شده است.

بیشتر از جهان