دومین دور مذاکره طالبان و پاکستان پشت درهای بسته

تنش میان طالبان و پاکستان درمورد افزایش حملات تحریک طالبان پاکستان و سایر گروه‌های ستیزه‌جو در پاکستان بالا گرفته است

دور دوم مذاکرات رژیم طالبان و پاکستان روز شنبه سوم آبان (۲۵ اکتبر)، در ترکیه و پشت درهای بسته آغاز شد. منابع طالبان در ترکیه تایید کرده‌اند که رهبری هیئت طالبان را حاجی رحمت‌الله نجیب، معاون وزارت داخله (کشور) طالبان، برعهده دارد. 

این منابع افزودند که سهیل شاهین، سفیر طالبان در قطر، انس حقانی، برادر سراج‌الدین حقانی وزیر داخله و رهبر شبکه حقانی، نور احمد نور، رئیس عمومی سیاسی وزارت خارجه طالبان، نورالرحمان نصرت، معاون عملیات وزارت دفاع، و عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان، از اعضای این هیئت هستند.  

در همین حال، رسانه‌های وابسته به طالبان گزارش داده‌اند که دو مقام پاکستانی نیز برای گفتگو با هیئت طالبان در ترکیه حضور دارند، اما نام آنان فاش نشده است.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دور نخست این مذاکرات هفته گذشته در دوحه، پایتخت قطر، برگزار شد و دو طرف درمورد آتش‌بس فوری توافق کردند. این توافق در حالی صورت گرفت که پیش‌تر پاکستان چندین حمله هوایی در خاک افغانستان، ازجمله در کابل، انجام داده و میان دو طرف نیز درگیری‌های مرزی رخ داده بود.  

تنش میان طالبان و پاکستان بر سر افزایش حملات تحریک طالبان پاکستان (تی‌تی‌پی) و سایر گروه‌های ستیزه‌جو در پاکستان بالا گرفته است. پس از بازگشت طالبان به قدرت، حملات این گروه‌های تندرو، به‌‌ویژه تی‌تی‌پی، به‌ میزان چشمگیری افزایش یافته است.  

شمار زیادی از جنگجویان تحریک طالبان پاکستان که سال‌ها زیر پرچم طالبان در برابر نظام جمهوری پیشین و متحدان غربی آن ازجمله آمریکا و ناتو جنگیده‌اند، اکنون از همان روش‌های جنگی در داخل پاکستان استفاده می‌کنند، ازجمله حملات مسلحانه، گروگان‌گیری، انفجارهای انتحاری و حمله به تاسیسات دولتی.  

پاکستان بارها از رژیم طالبان خواسته است که علیه تی‌تی‌پی اقدام کند و مانع از حملات این گروه به خاک پاکستان شود، اما طالبان حضور فرماندهان و نیروهای تی‌تی‌پی در افغانستان را رد می‌کنند و ناامنی در پاکستان را بی‌ارتباط با افغانستان می‌دانند.  

در حالی انس حقانی، برادر سراج‌الدین حقانی، از اعضای هیئت مذاکره‌کننده طالبان است، که پس از به قدرت رسیدن دوباره این گروه در اوت ۲۰۲۱، چندین دور گفتگو میان تی‌تی‌پی و دولت پاکستان با میانجی‌گری شبکه حقانی در شرق افغانستان برگزار شد. درنتیجه، دو طرف به آتش‌بس کوتاه‌‌مدتی دست یافتند، اما تی‌تی‌پی پس از مدتی دولت پاکستان را به نقض آتش‌بس متهم کرد و حملاتش را را از سر گرفت.  

روزنامه‌های پاکستانی گزارش داده‌اند که تحریک طالبان پاکستان از دولت این کشور خواسته بود کنترل مناطق قبایلی مرزی با افغانستان را به این گروه واگذار کند و نیروهای نظامی پاکستان از آن مناطق خارج شوند، اما ارتش پاکستان با این درخواست مخالفت کرد و آتش‌بس به پایان رسید. 

در پی افزایش حملات تی‌تی‌پی که به کشته شدن نظامیان پاکستانی انجامید، خواجه محمد آصف، وزیر دفاع پاکستان، اعلام کرد که اسلام‌آباد دیگر با این گروه مذاکره نخواهد کرد.  

پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و امتناع رژیم طالبان از تحویل اسامه بن‌لادن، رهبر وقت شبکه القاعده، به ایالات متحده، ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا حملات نظامی به افغانستان را آغاز کرد و رژیم طالبان به‌سرعت سقوط کرد. پس از آن، بسیاری از رهبران و مقام‌های طالبان به پاکستان گریختند و ارتش و سازمان اطلاعات نظامی آن کشور به آنان پناه داد. نهادهای امنیتی پاکستان در سال‌های بعد با فراهم کردن پناهگاه و پشتیبانی مالی و لجستیکی زمینه بازسازی نیروهای طالبان و آغاز دوباره جنگ علیه دولت پیشین افغانستان و متحدان غربی آن را فراهم کردند.  

اما برخلاف انتظار اسلام‌آباد، با بازگشت طالبان به قدرت و خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان، موج تازه‌ای از شورشگری و جنگ در خاک پاکستان آغاز شد و رژیم طالبان تاکنون به درخواست اسلام‌آباد برای اقدام علیه تی‌تی‌پی پاسخ مثبت نداده است. 

بیشتر از جهان