بسته جدید مجازات‌های اتحادیه اروپا علیه مسکو؛ نفتکش‌ها، پالایشگاه‌ها و بانک‌های روسیه تحریم شدند

تحریم بیش از ۱۰۰ نفتکش روسی، مسدود کردن خط لوله نورداستریم، در کنار گسترش ممنوعیت‌های بانکی و صادرات کالاهایی با مصرف دوگانه‌ (نظامی و غیرنظامی)، تنها بخشی از تحریم‌های جدید است

تصویری از ترکیب رنگ‌های پرچم روسیه و اوکراین، همراه با نوشته «تحریم‌ها» به‌صورت تکه‌های پازل‌ــ رویترز

اتحادیه اروپا روز جمعه ۱۸ ژوییه (۲۷ تیر) به دلیل ادامه حملات نظامی و جنگ در اوکراین، بسته‌ جدید و گسترده تحریم‌ها علیه روسیه را تصویب کرد تا با کاهش سقف قیمت نفت صادراتی مسکو، فشار بیشتری بر کرملین وارد کند.

این هجدهمین دور از تحریم‌های اقتصادی اروپا علیه روسیه از زمان آغاز تهاجم این کشور به اوکراین در سال ۲۰۲۲ است. مجازات‌های جدید در حالی اعمال می‌شوند که متحدان غربی امیدوارند دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، نیز تهدید خود مبنی بر تنبیه مسکو‌ــ به دلیل کارشکنی در روند صلح‌ــ را عملی کند.

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز جمعه گفت: «اتحادیه اروپا یکی از قوی‌ترین بسته‌های تحریمی خود علیه روسیه را تصویب کرد. پیام روشن است: اروپا در حمایت از اوکراین عقب‌نشینی نخواهد کرد و فشار را آن‌قدر ادامه می‌دهد تا روسیه جنگ را پایان دهد.»

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، نیز از این تحریم‌ها استقبال کرد و آن را «ضروری و به‌موقع» خواند. این تصمیم پس از آن گرفته شد که دولت اسلواکی، پس از هفته‌ها مخالفت با توافق‌های جداگانه‌ای درباره برنامه توقف واردات گاز روسیه، با سایر کشورهای اروپایی کنار آمد و روبرت فیتسو، نخست‌وزیر اسلواکی، که کشورش همچنان به واردات انرژی از روسیه وابسته است، اعلام کرد پس از دریافت «تضمین‌هایی» از بروکسل درباره قیمت‌های آینده گاز، مخالفت را کنار گذاشته است.

ژان‌‌-نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، این اقدام‌ها را «بی‌سابقه» توصیف کرد و گفت: «همراه با ایالات متحده، پوتین را وادار به آتش‌بس خواهیم کرد.»

دیپلمات‌ها درباره چارچوب این تحریم‌ها که برای تضعیف خزانه جنگی روسیه طراحی شدند، اعلام کردند که اتحادیه اروپا توافق کرده است سقف قیمت نفت روسیه که به کشورهای ثالث صادر می‌شود، ۱۵ درصد پایین‌تر از قیمت بازار تعیین شود. این در حالی است که متحدان اروپایی تاکنون نتوانسته‌اند ترامپ را برای همراهی با این طرح قانع کنند.

این سقف قیمت که ابتدا گروه ۷ در سال ۲۰۲۲ تعیین کرده بود (۶۰ دلار)، با هدف محدود کردن درآمد نفتی روسیه طراحی شد و شرکت‌های کشتی‌رانی و بیمه‌ای را از مشارکت در فروش نفت با قیمتی بالاتر از این سقف منع می‌کرد. اتحادیه اروپا واردات نفت روسیه را تقریبا به طور کامل قطع کرده است.

طبق طرح تازه اتحادیه اروپا، سقف جدید از ۴۷.۶ دلار آغاز خواهد شد و با تغییرات بازار قابل‌تعدیل است. مقام‌های اروپایی پذیرفته‌اند که بدون همراهی آمریکا، تاثیر این طرح کمتر خواهد بود.

تحریم نفتکش‌ها، پالایشگاه و بانک‌ها

مقام‌های اروپایی همچنین اعلام کردند بیش از ۱۰۰ کشتی دیگر از ناوگان «سایه» روسیه که برای دور زدن محدودیت‌های صادرات نفت استفاده می‌شوند، در فهرست سیاه قرار می‌گیرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

برای جلوگیری از بازگشت خط لوله گاز ازکارافتاده نورد استریم ۱ و ۲ به مدار هم اقدام‌هایی اجرا خواهد شد. علاوه بر این، علیه یک پالایشگاه نفت روسی در هند و دو بانک چینی نیز تحریم‌هایی اعمال می‌شود تا روابط مسکو با شرکای بین‌المللی‌اش محدود شود.

به گزارش رویترز، برای معامله با بانک‌های روسی و صادرات کالاهایی با کاربرد دوگانه (نظامی و غیرنظامی) که می‌توانند در میدان جنگ اوکراین به کار گرفته شود، هم ممنوعیت‌های گسترده‌تری در نظر گرفته شده است.

دور تازه تحریم‌ها پس از آن اعلام شد که ترامپ دوشنبه گذشته تهدید کرد اگر روسیه در عرض ۵۰ روز جنگ را متوقف نکند، خریداران انرژی روسیه را با «عوارض ثانویه عظیم» جریمه خواهد کرد. این موضع چرخشی آشکار در رویکرد ترامپ در قبال کرملین به شمار می‌رود. او که پیش‌تر تلاش می‌کرد به مسکو نزدیک شود، حالا می‌گوید صبرش در برابر پوتین به سر آمده است.

اقتصاد روسیه در سه سال و نیم گذشته با وجود چندین دور تحریم بین‌المللی، هنوز از پا نیفتاده و حرکت ماشین جنگی این کشور کند نشده است. با این حال، مقام‌های غربی می‌گویند شاخص‌های کلیدی مانند نرخ بهره و تورم در روسیه به‌تدریج وخیم‌تر می‌شود.

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه به نقل از سه منبع نزدیک به کرملین، نوشت که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، قصد دارد تا زمانی که غرب با شرایط او برای صلح موافقت نکند، به این نبرد ادامه دهد. به گفته این منابع، پوتین بی‌اعتنا به تهدیدهای دونالد ترامپ مبنی بر تحریم‌های شدیدتر،‌ قصد دارد تا فروپاشی دفاع اوکراین، به جنگ ادامه دهد و بخش‌های بیشتری از کشور همسایه‌اش را تصرف کند.

این منابع تاکید کردند پوتین معتقد است که اقتصاد و ارتش روسیه به اندازه کافی قوی‌اند که بتوانند هرگونه فشار بیشتر غرب را تحمل کنند. ترامپ از امتناع پوتین از توافق آتش‌بس ابراز ناامیدی کرد و پس از آن، از ارسال سلاح به اوکراین، از جمله سامانه‌ دفاع موشکی زمین‌به‌هوای پاتریوت خبر داد.

بیشتر از جهان