با وجود برقراری آتشبس شکننده، جمهوری اسلامی همچنان ادعا میکند که در صورت تحریک، توان وارد کردن خسارات جدی به آمریکا و اسرائیل را دارد.
مقامات جمهوری اسلامی ادعا کردهاند که قادرند روزانه برای دو سال موشک شلیک کند—ادعایی که به نوشته فاکسنیوز با تردید فزاینده کارشناسان نظامی و تحلیلگران اطلاعاتی غربی روبرو شده است.
فاکس مینویسد، تحلیل اطلاعاتی حاکی از آن است که این ادعاها، واقعیت خسارات هنگفت را پنهان میکنند.
به گفته منابع اطلاعاتی دادههای باز، ایران در آغاز جنگ حدود ۳۰۰۰ موشک و ۵۰۰ تا ۶۰۰ پرتابگر داشت. اما تا پایان «جنگ ۱۲ روزه» — که با حملات اسرائیل به انبارهای نظامی و مراکز تولید موشک آغاز شد، با حمله آمریکا به سایتهای هستهای ادامه یافت و با ضدحمله ایران همراه شد — این تعداد به حدود ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ موشک و فقط ۱۵۰ تا ۲۰۰ پرتابگر کاهش یافت.
ابراهیم جباری، فرمانده ارشد سپاه پاسداران، در گفتگو با خبرگزاری مهر ادعا کرده: «نیروهای مسلح ما در بالاترین سطح آمادگی قرار دارند. انبارها، پایگاههای زیرزمینی موشکی و تاسیساتی که داریم آنقدر گستردهاند که هنوز بیشتر قابلیتهای دفاعی و موشکهای موثرمان را نمایش ندادهایم.»
او افزود: «در صورت وقوع جنگ با اسرائیل و آمریکا، حتی اگر هر روز به آنها موشک شلیک کنیم، ظرفیتهای ما تا دو سال تمام نمیشود.»
یحیی رحیم صفوی، مشاور نظامی رهبر جمهوری اسلامی نیز ادعا کرد: «صهیونیستها میدانند برخی از نیروهای ما مثل نیروی دریایی و نیروی قدس هنوز وارد میدان نبرد نشدهاند. تاکنون هزاران موشک و پهپاد تولید کردهایم و محل نگهداریشان امن است.»
بهنام بنطالبلو، کارشناس امور ایران در «بنیاد دفاع از دموکراسیها» میگوید: «رژیم بهطور فزایندهای مجبور شده بین استفاده از موشکها یا از دست دادن آنها یکی را انتخاب کند، زیرا اسرائیل پرتابگرها را هدف قرار داده است.»
دنی سیترینوویچ، کارشناس امور ایران در «موسسه مطالعات امنیت ملی» نیز میگوید جایگزینی پرتابگرها پس از تخریب مراکز تولید، بسیار دشوار خواهد بود. او به فاکسنیوز دیجیتال گفت: «اسرائیل تمام مکانهایی را که ایران در آن موشک تولید میکند، مورد حمله قرار داد.»
او افزود ایران شاید هنوز توانایی شلیک موشک به اسرائیل را داشته باشد، اما نه در «مقیاس صدها فروند».
آیا جمهوری اسلامی میتواند به خاک آمریکا حمله کند؟
فاکس مینویسد، گرچه ایران گاهگاهی تهدید به حمله مستقیم به خاک آمریکا کرده، تحلیلگران معتقدند که این تهدید بسیار محدود است.
سیترینوویچ گفت: «تنها راه نظری که میتوانند به آمریکا حمله کنند، استفاده از ظرفیتشان در ونزوئلاست» و افزود یکی از اهداف استراتژیک ایران، افزایش حضور نظامی در ونزوئلا بوده است. «اما این کار بسیار دشوار است و معلوم نیست دولت ونزوئلا هم بخواهد چنین چیزی رخ دهد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در عوض، حمله متقابل ایران به احتمال زیاد داراییها و نیروهای آمریکایی در خاورمیانه را هدف قرار خواهد داد.
جان کاساپاوغلو، کارشناس ارشد امور نظامی خاورمیانه در موسسه هادسون، گفت هدف اسرائیل فراتر از کارخانههای موشکی بود و شامل زیرساختهای هستهای و توسعه تسلیحات پیشرفته ایران نیز میشد.
او افزود: «ما صددرصد از میزان خسارت وارده به سانتریفیوژها مطمئن نیستیم، بنابراین نمیتوان گفت برنامه هستهای ایران نابود شده، اما با اطمینان میتوان گفت این برنامه برای سالها عقب افتاده است.»
کاساپاوغلو همچنین گفت اسرائیل بهشدت بر موشکهای بالیستیک میانبرد سوخت جامد ایران تمرکز کرده است—بسیاری از این موشکها سرعت نهایی بسیار بالا، نزدیک به ماخ ۱۰ دارند و قادر به انجام مانورهای گریز از رهگیری هستند. «این باعث میشود که آنها حتی خطرناکتر باشند.»
با این حال، با وجود این عقبگردها، ایران «هنوز بزرگترین قدرت موشکهای بالیستیک در خاورمیانه است.» او تاکید کرد: «ما در جریان جنگ دیدیم که ایران توانست به حریم هوایی اسرائیل نفوذ کند—حتی وقتی که سامانههای پدافند موشکی اسرائیل و آمریکا بارها برای رهگیری یک موشک شلیک میکردند.»
کاساپاوغلو خاطرنشان کرد که ایران با وجود کمکهای آمریکا به اسرائیل، هنوز ذخیرهای عمیقتر از موشک دارد و دارای سامانههای رهگیری نیز هست.
نیروهای نیابتی و دخالت چین
فاکس مینویسد، تهدید منطقهای تنها محدود به زرادخانه اصلی جمهوری اسلامی نیست. نیروهای نیابتی تهران، بهویژه حوثیها در یمن، همچنان قدرت دارند.
کاساپاوغلو گفت: «حوثیها تنها نیروی نیابتی ایرانی هستند که نگرانشان هستم.»
او به اطلاعات جدیدی اشاره کرد که نشان میدهد شرکتهای ماهوارهای چینی اطلاعات هدفگیری لحظهای را در اختیار حوثیها قرار میدهند. حوثیها حملات دریایی در دریای سرخ را از سر گرفتهاند.
او گفت: «دو روز پیش، آنها به یک کشتی با پرچم لیبریا که متعلق به یک شرکت یونانی بود، حمله کردند.»
با بهرهگیری از پشتیبانی ماهوارهای پیشرفته چینی و موشکهای کروز ضدکشتی، حوثیها میتوانند مسیرهای کشتیرانی را بیثبات کرده و دامنه درگیری را از جبهه ایران-اسرائیل فراتر ببرند.
طالبلو گفت: «ایران همچنان توانمندیهای نامتقارن قابل توجهی در حوزه دریایی و شبکههای تروریستی فراملی دارد، اما سخت است تصور کرد استفاده از این ابزارها منجر به ویرانی بیشتر برای خود ایران نشود. اغراق و لفاظی از دیرباز بخشی از راهبرد بازدارندگی ایران بوده است.»
فاکس مینویسد، جنگ موسوم به «۱۲ روزه» با میانجیگری آمریکا به آتشبس انجامید، اما منطقه همچنان در حالت هشدار قرار دارد. رهبران جمهوری اسلامی همچنان از توان نظامی بهکار نگرفتهشان سخن میگویند، اما تلفات میدانی، اختلال در تولید و ضدحملات قبلی، گزینههای آنها را محدود کرده است.
در حالی که تهران هنوز قادر به تهدید اسرائیل و داراییهای منطقهای آمریکاست، کارشناسان توافق دارند که توان آن برای انجام حملات پایدار و گسترده بهطور معناداری کاهش یافته است.
فاکس در پایان مینویسد، جمهوری اسلامی هنوز خطرناک است، اما در حال حاضر، صدای آن بلندتر از نیش آن است.