محقق ایرانی هاروارد: روزه‌داری متناوبِ یک‌ روز در میان از موثرترین رژیم‌هاست

طبق اطلاعات پزشکی جانز هاپکینز، بدن پس از ساعاتی بی‌غذا ماندن ذخایر قندش را مصرف و شروع به سوزاندن چربی می‌کند

میوه و خوراکی در قسمتی از یک بشقاب-کانوا

می‌خواهید وزن کم کنید؟ محققان گزارش می‌دهند که به نظر می‌رسد روزه‌داری متناوب [یا اصطلاحا فستینگ]، هم‌تراز رژیم‌های محدودکننده باشد- [به گفته محققان]، یک نوع از این رژیم از بقیه‌ آنها بهتر است.

روزه‌داری متناوب به رژیمی اطلاق می‌شود که در آن افراد ساعات مصرف غذا در روز را کاهش می‌دهند. پزشکان پیش‌تر فواید این راهکار را شناسایی کرده‌اند. طبق اطلاعات پزشکی جانز هاپکینز، بدن پس از ساعاتی بی‌غذا ماندن ذخایر قندش را مصرف و شروع به سوزاندن چربی می‌کند.

در ایالات متحده، از هر پنج بزرگسال دو نفر با [بیماری] چاقی زندگی می‌کنند و این وضعیت سالانه نزدیک به ۱۷۳ میلیارد دلار برای نظام بهداشت و درمان آمریکا هزینه دارد. افراد مبتلا به چاقی در [معرض] خطر بیشتر ابتلا به بیماری‌های مزمن جدی، ازجمله بیماری‌های قلبی‌ـ‌عروقی و دیابت قرار دارند. 

اکنون پزشکان و محققان در دانشکده بهداشت عمومی تی.اچ. چان (T.H. Chan) هاروارد و دیگر موسسات بین‌المللی، به تحلیل‌های قبلی افزوده‌اند و در یک بررسی جدید دریافته‌اند که «روزه‌داری متناوب یک روز در میان» (alternate-day fasting) همچنین در مقایسه با روش‌های صرفا [مبتنی بر] کاهش کالری و سایر روش‌های روزه‌داری متناوب، مزایای بیشتری را نشان می‌دهد. «روزه‌داری متناوب یک روز در میان» به معنای روزه‌داری به مدت کل روز، اما به صورت یک روز در میان است.

هاروارد در بیانیه‌ای که این یافته‌ها را اعلام می‌کرد، گفت: «از بین تمامی انواع روزه‌داری متناوب، روزه‌داری متناوب یک روز در میان - که در آن فرد یک روز کامل را به صورت یک روز در میان روزه می‌گیرد - موثرترین بود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این تحقیق به‌تازگی در مجله «بی‌ام‌جی» (The BMJ) منتشر شده است.

نویسندگان برای رسیدن به این نتایج، سلامت بیش از شش هزار و ۵۰۰ بزرگسال را طی ۹۹ آزمایش بالینی تحلیل کردند. تقریبا ۹۰ درصد آنها چاق بودند و مشکلات سلامتی قبلی داشتند. مدت زمان آزمایش‌ها از سه هفته تا حدود یک سال متغیر بود.

تمامی روش‌های روزه‌داری متناوب ممکن است، در مقایسه با رژیم‌های کم‌کالری، به کاهش مختصر وزن بدن منجر شوند. با این حال، روزه‌داری متناوب یک روز در میان، نتایج بهتری نشان داد و در مقایسه با رژیم‌های غذایی با محدودیت کالری، به کاهش وزن بیشتری منجر شد، علاوه بر این به بهبودهایی در چند شاخص دیگر بدن منجر شد که با خطرات کاردیومتابولیک ارتباط دارند. این شاخص‌ها شامل اندازه دور کمر، سطح کلسترول و تری‌گلیسریدها و «پروتئین واکنشی سی» (C) است که نشان‌دهنده التهاب است.

روزه‌داری متناوب یک روز در میان، با کاهش سطح کلسترول کل و کلسترول «بد» مرتبط بود. کلسترول بد، خطر ابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش می‌دهد. 

آ‌نها در بیانیه‌ای یادآور شدند: «با این حال، این تفاوت‌ها به حداقل آستانه بالینی مهم، که طبق تعریف نویسندگان مقاله کاهش وزن دست‌کم دو کیلوگرم برای افراد چاق بود، نرسید.»

آنها گفتند که برای تایید بیشتر نتایج به آزمایش‌های طولانی‌مدت‌تری نیاز است و روزه‌داری متناوب، به‌رغم اثربخشی بالقوه‌اش، برای همه افراد، رژیم غذایی مناسبی به شمار نمی‌رود.

ژیلا سمنانی‌آزاد، محقق پسادکتری در دپارتمان تغذیه و نویسنده اصلی این مقاله، یادآور شد: «همانند هر تغییر [دیگر] در رژیم غذایی، مهم است که با ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی مشورت شود و سابقه پزشکی، ترجیحات غذایی، محیط اجتماعی و پایبندی واقعی و بلندمدت فرد در نظر گرفته شود». 

© The Independent

بیشتر از زندگی