به گزارش تلگراف، سرویس اطلاعاتی سوئیس هشدار داده است که دیپلماتها و شهروندان این کشور ممکن است هدف عوامل جمهوری اسلامی قرار گیرند.
براساس این گزارش، این هشدار پس از بازبینی پرونده مرگهای مشکوک کارکنان سفارت سوئیس و یک گردشگر در جمهوری اسلامی صادر شده است. سفارت سوئیس، باتوجه به قطع روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی و آمریکا، حفاظت از منافع آمریکا در ایران را بر عهده دارد.
به گزارش تلگراف، سرویس فدرال اطلاعات سوئیس، جمهوری اسلامی را در کنار روسیه، چین و کره شمالی بهعنوان عواملی معرفی کرده که فعالیتهای جاسوسی خود علیه سوئیس را تشدید کردهاند.
این نهاد اعلام کرد نقش سوئیس در نمایندگی منافع آمریکا در تهران، «دیدپذیری کارکنان سوئیسی برای سرویسهای خصمانه را افزایش داده است».
هشدار مذکور پس از تحقیق مشترک دو شبکه تلویزیونی سوئیسی SRF و RTS منتشر شد که به بررسی چهار مورد مرگ در ایران پرداختهاند: سقوط یک دیپلمات از بالکن، بیماری ناگهانی وابسته نظامی، حمله به یک کارمند محلی سفارت با چاقو و شلیک به دست او در مسیر رفتن به محل کار، و ادعای خودکشی یک گردشگر سوئیسی در زندان.
سیلویا برونر، دیپلمات سوئیسی، در مه ۲۰۲۱ از طبقه هفدهم آپارتمانش در تهران سقوط کرد. مقامهای جمهوری اسلامی این حادثه را خودکشی و ناشی از مشکلات روانی اعلام کردند.
به گزارش تلگراف، اما در تحقیق SRF و RTS، فردی که خود را از افسران پیشین سپاه پاسداران معرفی کرده، ادعا کرد این دیپلمات پس از ناکامی عملیات مراقبتی به پایین پرتاب شده است.
اظهارات اولیه امدادگران مبنی بر نبود شواهد کافی برای خودکشی بعدها پس گرفته شد و مقام مسئول برکنار شد.
برادر خانم برونر گفته است که ماموران امنیتی جمهوری اسلامی پیش از مرگ او از آپارتمانش بازدید کرده و عمدی رد پای چکمه باقی گذاشتهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یادداشتی به عنوان وصیتنامه پیدا شده، اما امضاشده نبود. جسد او بدون اندامهای اصلی به سوئیس بازگردانده شد و این موضوع مانع انجام آزمایشهای سمشناسی کامل شد. یک آسیبشناس سوئیسی گفت که خودکشی «محتمل» است، اما دخالت دیگران را نمیتوان رد کرد.
در سال ۲۰۲۳، یکی از وابستگان نظامی سوئیس در تهران ناگهان بیمار شد و در حالت کما به سوئیس منتقل و در بیمارستان درگذشت.
تحقیقات نشان داد که او در واقع مامور اطلاعاتی مخفی بوده است. کارشناسان احتمال دادهاند که او شناسایی و در جریان عملیاتش در ایران مسموم شده باشد.
یکی از افسران سابق اطلاعاتی ایران به یک شبکه تلویزیونی سوئیسی گفت: «همکارانم در واحد اطلاعات سپاه پاسداران آشکارا درباره مرگ دیپلمات زن سوئیسی صحبت میکردند. میگفتند این عملیات اطلاعات سپاه بود که به قتل انجامید؛ مأموریتی جاسوسی که به خطا رفت.»
در حادثهای دیگر در نزدیکی سفارت، یکی از کارکنان محلی هنگام رفتن به سر کار با چاقو زده شد و گلولهای به دستش شلیک شد. پلیس تهران دلیل را سرقت اعلام کرد.
در مورد چهارم، گردشگر سوئیسی حدود ۶۰ سالهای به اتهام جاسوسی بازداشت شد؛ بهدلیل عکاسی از یک سایت نظامی و جمعآوری نمونه خاک. دو ماه بعد، مقامهای جمهوری اسلامی اعلام کردند که او در زندان سمنان خودکشی کرده است.
مقامهای سوئیسی در دوران بازداشت، اجازه دسترسی به او را نیافتند. پس از بازگرداندن جسد، کالبدشکافی انجام شد اما نتایج آن منتشر نشده است.
سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی گفت که کارکنان سفارت سوئیس «تایید کردهاند» که این شهروند در زندان خودکشی کرده است.
افزایش ریسکها بهدلیل درگیریهای منطقهای
به گزارش تلگراف، مقامهای سوئیسی اکنون این پروندهها را به هم مرتبط میدانند. منبعی امنیتی در سوئیس از نگرانی سپاه پاسداران سخن گفت و افزود که جمهوری اسلامی، سفارت سوئیس را بهعنوان پایگاه نفوذ سیا میبیند.
از سال ۱۹۸۰، سوئیس نمایندگی منافع آمریکا در ایران را بر عهده دارد و مسئول امور کنسولی و انتقال پیامها میان واشنگتن و تهران است. مقامهای سابق اطلاعاتی گفتند این نقش، دیپلماتهای سوئیسی را به اهداف اصلی نظارت تبدیل کرده است.
سرویس اطلاعاتی هشدار داد که درگیریهای منطقهای ریسک «فشار مستقیم» بر کارکنان سوئیسی در خارج از کشور را افزایش داده است.
وزارت خارجه سوئیس اعلام کرد که «همچنان در پی روشنشدن کامل ماجرا» است، اما در ایران اختیار تحقیق ندارد.
دادستان کل سوئیس در نوامبر گذشته بهدلیل نبود شواهد، تحقیقات جنایی درباره مرگ خانم برونر را مختومه کرد.
نمایندگان اپوزیسیون گفتند قصد دارند موضوع این مرگها را در نشست آتی کمیته روابط خارجی پارلمان مطرح کنند. تاریخی برای این جلسه اعلام نشده است.