پایتخت سوریه این روزها میزبان نشستی مشترک میان عربستان سعودی و سوریه است که هدف آن، بررسی فرصت همکاریهای اقتصادی و حمایتهای مالی ریاض از دولت جدید مستقر در دمشق است.
این نشست که «مجمع سرمایهگذاری سعودیــسوری» نام دارد، از روز پنجشنبه دوم مرداد بهطور رسمی با حضور احمد الشرع، رئیسجمهوری حکومت موقت سوریه، آغاز به کار کرد.
حمزه المصطفی، وزیر اطلاعرسانی دولت سوریه، در یک نشست خبری اعلام کرد سوریه ۴۴ توافق رسمی با عربستان سعودی امضا خواهد کرد که ارزش مجموع آنها نزدیک به شش میلیارد دلار براورد میشود.
او گفت این توافقها بخشهای مختلف از جمله انرژی، مخابرات، امور مالی و بانکی، صندوقهای سرمایهگذاری و سایر حوزهها را در برمیگیرد و بخشی از قراردادها هم میان دولت و شرکتهای خصوصی امضا میشود. هیئت ۱۳۰ نفره سعودی شامل وزرا، مقامهای دولتی و بازرگانان از روز چهارشنبه وارد دمشق شدهاند تا با هدف سرمایهگذاری برای بازسازی اقتصاد، زیرساختها و صنایع سوریه، توافقنامههای اجرای پروژههای مشترک را امضا کنند.
خبرگزاری رسمی دولت عربستان سعودی هم با تاکید بر اینکه «انتظار میرود قراردادهایی به ارزش دستکم بیش از ۱۵ میلیارد ریال سعودی (۴ میلیارد دلار آمریکا) به امضا برسد»، گزارش داد که خالد الفالح، وزیر سرمایهگذاری این کشور، همراه با ۱۲۰ سرمایهگذار و تاجر از بخشهای مختلف، در این هیئت حضور دارند.
در جریان این سفر، خالد بن عبدالعزیز الفالح، وزیر اقتصاد عربستان سعودی و همتای سوری او، پروژه احداث کارخانه سیمان سفید را در شهرک صنعتی عدرا در حومه دمشق افتتاح کردند که نخستین کارخانه تولید سیمان سفید در سوریه محسوب میشود و سرمایهگذاری آن ۲۰ میلیون دلار اعلام شده است.
الفالح کلنگ پروژهای را در حوزه خردهفروشی یکپارچه، متعلق به شرکت سعودی اثراءهلدینگ، هم به زمین زد که ارزش سرمایهگذاری آن ۳۷۵ میلیون ریال سعودی، برابر با حدود ۱۰۰ میلیون دلار است. به گفته یک دیپلمات و یک بازرگان سوری به رویترز، عربستان سعودی به سرمایهگذاری در بخشهای انرژی و گردشگری سوریه و نیز فرودگاههای این کشور بسیار علاقهمند است و دو کشور قرار است شورای تجاری مشترک هم راهاندازی کنند.
این کنفرانس سرمایهگذاری ابتدا قرار بود در ماه ژوئن برگزار شود، اما به دلیل جنگ جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل، به تعویق افتاد. شرکتهای متعددی، بهویژه متعلق به کشورهای حوزه خلیج فارس و ترکیه، برای مشارکت در بازسازی ظرفیت تولید برق، جادهها، بندرها و سایر زیرساختهای آسیبدیده سوریه ابراز تمایل کردهاند.
سوریه اخیرا قراردادی هفت میلیارد دلاری با قطر در حوزه برق و توافقی ۸۰۰ میلیون دلاری با شرکت بندری دیپیورلد امارات متحده عربی امضا کرده است. شرکتهای انرژی آمریکایی هم قرار است طرح جامع بخش انرژی سوریه را تدوین کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از سوی دیگر عربستان سعودی و قطر بدهیهای عقبافتاده سوریه به بانک جهانی را پرداخت کردهاند و بدین ترتیب امکان دریافت وامهای جدید برای دمشق فراهم شده است.
احمد الشرع، رئیسجمهوری دولت موقت سوریه، هم در نخستین سفر خارجی خود، در ماه فوریه به عربستان سعودی رفت. اندکی بعد شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و رئیس دولت عربستان سعودی، موفق شد دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، را متقاعد کند تحریمهایی را که مانع سرمایهگذاری خصوصی در سوریه بودند، لغو کند.
وزارت سرمایهگذاری عربستان سعودی پیشتر اعلام کرده بود که این مجمع با حضور بخشهای دولتی و خصوصی دو کشور برگزار میشود. این وزارتخانه همچنین تاکید کرد که برای رفع موانع سرمایهگذاری در سوریه، که سالها درگیر جنگ داخلی بوده است، با نهادهای سوری ذیربط همکاری خواهد کرد.
بنا بر گزارش رسانه دولت سوریه، دو طرف در حوزههای انرژی، فناوری، آموزش و بهداشت طرحهای گستردهای را بررسی کردهاند. اکنون نیز ریاست هیئت بلندپایه سعودی را که به دستور شاهزاده محمد بنسلمان به دمشق رفتهاند، خالد بن عبدالعزیز الفالح، وزیر اقتصاد و سرمایهگذاری عربستان سعودی، به عهده دارد.
فیصل المجفل، سفیر عربستان سعودی در سوریه، در گفتگو با شبکه العربیه، اعلام کرده است که بازرگانان سعودی اکنون میتوانند در همه بخشهای اقتصادی سوریه سرمایهگذاری کنند. سفارت عربستان سعودی در دمشق نیز خبر داد که مجوزهای سفر برای بازرگانان و سرمایهگذاران سعودی و سوری صادر شده است تا امکان تبادل دیدارها و شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری در دو کشور فراهم شود.
عربستان سعودی از حامیان اصلی دولت موقت احمد الشرع است؛ دولتی که پس از سرنگونی بشار اسد، حاکم قبلی سوریه، در ماه دسامبر به قدرت رسید و اکنون به دنبال بازسازی سوریه، پس از ۱۴ سال جنگ داخلی، است.