طالبان در ادامه تلاش برای سرکوب صداهای معترض، مولوی عبدالقادر قانت، روحانی مشهور و از منتقدان این گروه را برای سومین بار بازداشت و زندانی کرد.
منابع نزدیک به قانت به ایندیپندنت فارسی گفتند که ماموران لباسشخصی اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان روز سهشنبه ۳۰ اردیبهشت، مولوی قانت را در خانهاش واقع در منطقه ۵۰۰ فامیلی شهر کابل بازداشت کردند. بر اساس اطلاعات این منابع، این سومین بار است که اداره استخبارات مولوی قانت را زندانی میکند. او پیشتر در بهمن ماه ۱۴۰۳ هم پس از سخنرانی در یک نشست خبری همراه با شماری دیگر از روحانیون، بازداشت و شکنجه شده بود.
نزدیکان مولوی عبدالقادر قانت میگویند که او این بار در «ریاست ۴۰» سازمان استخبارات طالبان نگهداری میشود و اتهام مشخصی علیه او اعلام نشده است. ویدیویی که دوربینهای مداربسته ضبط کردهاند نشان میدهد که افراد طالبان، با لباسشخصی و سلاح، سوار بر یک خودرو شخصی، مولوی قانت را مقابل خانهاش بازداشت میکنند.
این منابع همچنین گفتند که افراد مسلح طالبان صبح پنجشنبه هم بار دیگر به خانه مولوی قانت هجوم بردند و پسر او و نیز چند عضو خانواده همسایهاش را هم بازداشت کردند. این افراد به دلیل انتشار ویدیو دوربین مداربسته از لحظه بازداشت مولوی قانت بازداشت شدهاند.
روز سهشنبه، ۳۰ ثور، ماموران لباسشخصی اداره استخبارات طالبان، مولوی عبدالقادر قانت، روحانی منتقد این گروه را از خانهاش در منطقه ۵۰۰فامیلی شهر کابل بازداشت کردند. یک منبع مطلع به ایندیپندنت فارسی گفت این سومین بار است که مولوی قانت توسط اداره استخبارات طالبان بازداشت و زندانی می… pic.twitter.com/Dz6xFWEYSe
— IndyPersianAfg (@IndyPersianAfg) May 22, 2025
یکی از این منابع گفت اعضای خانواده و دوستان مولوی قانت تا بعدازظهر چهارشنبه، نمیدانستند چه کسانی او را بازداشت کردهاند و کجا نگهداری میشود. مولوی قانت بعدازظهر چهارشنبه، با خانوادهاش تماس گرفت و گفت در زندان «ریاست ۴۰» اداره استخبارات طالبان است. او در این تماس از اعضای خانوادهاش خواست گوشیهایشان را به طالبان تحویل دهند. مشخص نیست که طالبان این روحانی منتقد را به چه اتهامی بازداشت کردهاند، اما نزدیکان او میگویند که دلیل آن ممکن است انتقادهای قبلی او از رژیم طالبان باشد.
مولوی عبدالقادر قانت بهمن ماه گذشته، همراه با مولوی محمود حسن و عبدالرحیم شجاع، در نشستی در کابل با عنوان «صلح و همدیگرپذیری مردم افغانستان»، از رویکرد قوممحور و انحصاری رژیم طالبان انتقاد کردند و گفتند قدرت اینک در دست یک گروه در قندهار است و دیگران اجازه تصمیمگیری ندارند. دو روز پس از برگزاری این نشست، ماموران اداره استخبارات طالبان هر سه روحانی منتقد را بازداشت و زندانی کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یکی از این روحانیون که به شرط محفوظ ماندن نامش و از مکانی نامشخص، با ایندیپندنت فارسی صحبت میکرد، گفت که آنها ۱۲ روز در زندان بودند و «بابت هر کلمهای که در نقد طالبان گفته بودیم، ساعتها تحت بازجویی، شکنجه و تحقیر قرار گرفتیم».
این روحانی منتقد گفت: «مقامهای اداره استخبارات طالبان در جریان بازجویی میگفتند اگر کابل را با بمب اتم بمباران میکردید، تاثیر مخرب آن کمتر از سخنرانیهای انتقادیتان بود که مردم را علیه ما تحریک کرد.»
اعضای شورای حمایت از ارزشهای جهادی و اسلامی، روز دوشنبه، هشتم دلو، با برگزاری نشستی در کابل، از انحصار قدرت در رژیم طالبان انتقاد کردند و خواستار تشکیل دولت فراگیر شدند.
— IndyPersianAfg (@IndyPersianAfg) January 28, 2025
محمود حسن، رئیس اداره حج و اوقاف در دولت پیشین افغانستان و از سخنرانان این نشست، از سیاستهای رژیم طالبان… pic.twitter.com/JncyZMvHm4
به گفته این روحانی، طالبان از انتقاد روحانیون بیش از هر چیز دیگر هراس دارند، چون روحانیون میتوانند ادعاهای دینی و مذهبی این گروه را به چالش بکشند و مردم را به اعتراض تشویق کنند.
این روحانی همچنین افزود که پس از آزادی از زندان، گروههای مختلفی از مردم از شهرهای گوناگون به دیدار آنان میآمدند و از آنان حمایت میکردند. به باور او، تماسهای مردم با مولوی عبدالقادر قانت ممکن است موجب خشم طالبان و بازداشت دوباره او شده باشد. این زندانی پیشین طالبان که اکنون از هراس بازداشت دوباره در مکانی مخفی است، گفت طالبان روحانیون منتقد را با تهدید، بازداشت، شکنجه و ناپدیدسازی وادار به سکوت میکنند.
مولوی عبدالقادر قانت، که در دولت پیشین افغانستان رئیس شورای علمای کابل بود، از زمان بازگشت طالبان به قدرت، در مصاحبهها و سخنرانیهایش بارها از انحصار قدرت، تعصب قومی و قبیلهگرایی در رژیم طالبان انتقاد کرده است.
ماموران اداره امر به معروف و نهی از منکر رژیم طالبان روز جمعه، ۲۶ ثور، با یورش به مسجد روضه شریف (زیارتگاه حضرت علی) در شهر مزارشریف، با اخلال در سخنرانی مولوی عبدالقاهر، امام این مسجد، شماری از نمازگزاران را مورد ضرب و شتم قرار دادند.
— IndyPersianAfg (@IndyPersianAfg) May 19, 2025
یکی از شاهدان عینی به ایندیپندنت فارسی گفت… pic.twitter.com/hiitP8XT6U
مولوی عبدالقادر قانت در حالی بازداشت و زندانی شد که روز جمعه، ۲۶ اردیبهشت، مولوی عبدالقاهر، از روحانیون مشهور شمال افغانستان و امام جمعه مسجد روضه شریف شهر مزارشریف، نیز که در سخنرانیهایش از قبیلهگرایی، تعصب، نژادپرستی و سپردن مناصب دولتی به افراد «غیراهل» انتقاد کرده کرده بود، حین ایراد خطبههای نماز جمعه با یورش ماموران به مسجد روضه شریف مواجه شد که سخنرانیاش را نیمهتمام گذاشتند و تلاش کردند او را بازداشت کنند.
البته اعتراض نمازگزاران باعث شد طالبان نتوانند مولوی عبدالقاهر را بازداشت کنند، اما به او هشدار دادهاند که از بیان سخنان انتقادی و ضبط و انتشار سخنرانیهایش در شبکههای اجتماعی خودداری کند.