چهار نشانه هشداردهنده سرطان پروستات

طبق اعلام دفتر بایدن ۸۲ ساله، او با تشدید مشکلات یا تغییراتی در ادرار مواجه بود که از علائم اصلی سرطان پروستات است

عکس تزیینی‌ــ پزشک در حال گرفتن شرح حال از بیمار است‌ــ  Canva

با اعلام ابتلا جو بایدن، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا به نوع پیشرفته سرطان پرستات، این بیماری، دلیل ابتلا به آن و روش‌های درمان، بار دیگر در کانون توجه‌ قرار گرفته است.

 چنانچه نیویورک‌پست می‌نویسد، سرطان پروستات یکی از رایج‌ترین سرطان‌ها در مردان است و فقط در ایالات متحده هر سال حدود ۳۱۰ هزار مورد جدید و ۳۵ هزار مرگ ناشی از آن ثبت می‌شود. 

دکتر توماس جانگ، رئیس بخش سرطان‌ اورولوژی در مرکز سرطان راتگرز، می‌گوید: «اگر سرطان پروستات زود تشخیص داده شود، احتمال درمان‌‌ بسیار زیاد است.» او افزود که داشتن آگاهی لازم، انجام دادن معاینات روتین و حفظ یک سبک زندگی سالم، گام‌های ضروری در محافظت از سلامت مردان به شمار می‌روند.

غده پروستات بخش مهمی از دستگاه تناسلی مردان است و مایعی تولید می‌‌کند که بخش اصلی مایع منی را تشکیل می‌دهد. این غده در اطراف مجاری ادرار‌ــ لوله‌ای که ادرار و منی را از بدن خارج می‌کند‌ــ قرار داد. توصیه کارشناسان این است که مردان با خطر متوسط باید غربالگری این سرطان را از حدود ۵۵ سالگی آغاز کنند. البته مردانی که سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را دارند، لازم است زودتر برای غربالگری اقدام کنند. 

یک غربالگری استاندارد پروستات معمولا شامل معاینه مقعدی دیجیتال و آزمایشی است که سطح آنتی‌ژن ویژه پروستات یعنی پی‌اس‌ای (PSA) خون را اندازه‌گیری می‌کند.

انجمن اورولوژی آمریکا و سایر سازمان‌ها به طور کلی از غربالگری روتین در مردان بالای ۷۰ سال جلوگیری می‌کنند، زیرا با افزایش سن، غده پروستات به طور طبیعی بزرگ‌تر می‌شود که ممکن است سطح پی‌اس‌ای را افزایش دهد و خطر نتایج مثبت کاذب و تشخیص‌های نادرست را بالا ببرد.

طبق اعلام دفتر بایدن ۸۲ ساله، او با تشدید مشکلات یا تغییراتی در ادرار مواجه بود که از علائم اصلی سرطان پروستات است. در اینجا سه علامت دیگر که باید مراقب آن‌ها باشید، نیز آورده شده است.

تغییرات در ادرار 

افرادی که سرطان پروستات آن‌ها در مراحل اولیه است، ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند. علائم معمولا زمانی ظاهر می‌شوند که تومور رشد کند یا سرطان گسترش یابد.

تومورهای پروستات می‌توانند مجرای ادراری را مسدود کنند یا باعث بزرگ شدن پروستات شوند که به دشواری در شروع یا قطع ادرار، تکرر ادرار یا جریان ضعیف ادرار منجر می‌شود. بزرگ شدن پروستات همچنین می‌تواند عضلات مثانه را ضعیف کند و مانع تخلیه کامل مثانه شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

درد و ناراحتی 

سرطان پروستات به دلیل مسدود کردن مجرای ادراری می‌تواند باعث درد یا سوزش هنگام ادرار کردن یا انزال شود.

سرطان‌هایی که به استخوان‌ها گسترش می‌یابند، مانند مورد بایدن، می‌توانند به صورت درد مبهم یا احساس گزش هم خود را نشان دهند. بزرگ شدن پروستات گاهی اوقات هنگام نشستن طولانی‌مدت می‌تواند باعث درد شود.

اختلال نعوظ

در مراحل پیشرفته سرطان، تومور می‌تواند بر اعصاب و رگ‌های خونی که برای به نعوظ و حفظ آن ضروری‌اند، فشار بیاورد یا آن‌ها را درگیر کند.

بعد از جراحی سرطان پروستات هم اختلال نعوظ یک عارضه رایج است، زیرا اعصاب معمولا آسیب می‌بینند یا قطع می‌شوند.

خون در منی

تومور پروستات می‌تواند باعث تحریک مجرای ادرار و پاره شدن رگ‌های خونی کوچک شود. در این شرایط، بیمار ممکن است در ادرار یا منی، خون مشاهده کند. 

نمره گلیسون چیست؟

نمره گلیسون با بررسی دو الگوی غالب سلول‌های سرطانی در نمونه‌برداری (بیوپسی) پروستات محاسبه می‌شود.

به هر الگو بر اساس سطح بی‌نظمی و تهاجم آن، درجه‌ای از ۳ تا ۵ داده می‌شود. این دو عدد با هم جمع می‌شوند که نتیجه آن امتیاز گلیسون از ۶ تا ۱۰ خواهد بود.

امتیاز گلیسون ۹ به این معنی است که سرطان تقریبا به طور کامل ناشی از سلول‌های بسیار غیرطبیعی و تهاجمی است و به‌عنوان یک سرطان با خطر بالا در نظر گرفته می‌شود که برای کنترل موثر به ترکیبی از درمان‌ها نیاز است.

گزینه‌های درمانی

درمان سرطان پروستات به مرحله‌ بیماری و همچنین وضعیت کلی سلامت بیمار بستگی دارد.

در مراحل اولیه، گاهی فقط تحت نظر بودن بیمار بدون درمان فعال هم کافی است. اما در صورت نیاز به مداخله، گزینه‌های رایج جراحی مانند پروستاتکتومی کامل برای برداشتن غده‌ پروستات، پرتودرمانی و درمان‌های هورمونی برای کاهش سطح تستوسترون (که به رشد سرطان کمک می‌کند) در دسترس‌اند. برای سرطان پروستات پیشرفته‌ معمولا از درمان ترکیبی هورمونی به همراه دیگر روش‌های استاندارد استفاده می‌شود.

دکتر جانگ می‌گوید: «در دهه‌ گذشته، در زمینه‌ جراحی، پرتودرمانی و درمان‌های سیستمی برای بیماران مبتلا به سرطان پروستات در مراحل اولیه و پیشرفته، پیشرفت‌های چشمگیری صورت گرفته است، اما تشخیص زودهنگام کلید رسیدن به نتیجه‌ مطلوب در درمان است.»

بیشتر از بهداشت و درمان