در آستانه دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا، وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران رفت

این سفر در راستای ادامه تلاش‌ها با هدف کاهش تنش‌های منطقه‌ای، هم‌زمان با دور جدید مذاکرات حساس هسته‌ای در رم، انجام می‌شود

شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی، امروز پنجشنبه ۲۸ فروردین در راس هیئتی رسمی وارد تهران شد.

رسانه‌های دولتی در ایران گزارش داده‌اند که وزیر دفاع عربستان سعودی قرار است در جریان این سفر رسمی با مقام‌های جمهوری اسلامی دیدار و درباره روابط دوجانبه و همچنین «مسائل موردتوجه مشترک» گفتگو کند.

براساس تصاویری که از استقبال محمد باقری از هیئت سعودی منتشر شده است ، محمد بن سعید آل جابر، سفیر عربستان سعودی در یمن یکی از اعضای هیات بلندپایه عربستان سعودی به ریاست شاهزاده خالد بن‌سلمان در سفرش به تهران است.

حضور سفیر عربستان سعودی در یمن نشان می‌دهد که پرونده حوثی‌ها و کشور یمن بخش مهمی از دستور کار این مذاکرات است.

همچنین وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران شنبه آینده، در رم، پایتخت ایتالیا، در جلسه دوم مذاکرات سرنوشت‌ساز با ایالات متحده و نماینده دونالد ترامپ درباره پرونده‌های هسته‌ای و موشکی، شرکت خواهد کرد. ترامپ و مقام‌های ارشد دولت او بارها تاکید کرده‌اند در صورت به توافق نرسیدن با تهران، حمله نظامی گسترده‌ای را علیه جمهوری اسلامی اجرا خواهند کرد.

شماری از رسانه‌های عربی در گزارش‌هایشان درباره سفر شاهزاده خالد بن سلمان به تهران نوشته‌اند که این سفر در راستای ادامه تلاش‌ها با هدف کاهش تنش‌های منطقه‌ای، هم‌زمان با دور جدید مذاکرات حساس هسته‌ای در رم، انجام می‌شود.

به نظر می‌رسد جلسه روز شنبه جمهوری اسلامی با مقام‌های آمریکایی در پایتخت ایتالیا نسبت به جلسه اول در پایتخت عمان اهمیت بیشتری داشته باشد، زیرا نظام ایران در این جلسه به درخواست‌های آمریکا درباره موضوع‌های حساس مانند تعطیلی کامل غنی‌سازی اورانیوم پاسخ خواهد داد.

پیش از این خبرگزاری ایسنا نوشته بود که وزیر دفاع عربستان سعودی به دعوت محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، به تهران سفر می‌کند. بر اساس این گزارش، شاهزاده خالد بن سلمان در این سفر علاوه بر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، با دیگر مقام‌های ارشد سیاسی و امنیتی جمهوری اسلامی هم دیدار و گفتگو خواهد کرد.

این خبرگزاری دولتی همچنین نوشت که «توسعه مناسبات دفاعی و همکاری‌های منطقه‌ای برای تقویت صلح و ثبات در منطقه، در کنار موضوع مبارزه با تروریسم» از جمله محورهای گفتگوی دو مقام ارشد دفاعی ایران و عربستان سعودی خواهد بود. جمهوری اسلامی ایران در دهه‌های اخیر بارها به حمایت از گروه‌های شبه‌نظامی که در فهرست گروه‌های تروریستی ایالات متحده و کشورهای همسایه ایران حضور دارند، متهم شده است.

آنتونیو تایانی، وزیر خارجه ایتالیا، روز پنجشنبه ضمن تایید میزبانی رم از مذاکرات جمهوری اسلامی و ایالات متحده آمریکا، گفته بود در ساعات گذشته کشورهای حاشیه خلیج فارس، از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی را در جریان جزئیات این مذاکرات قرار داده است.

سفر شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی، به تهران در شرایطی انجام شد که طی هفته‌های اخیر، شمار زیادی از مقام‌های کشورهای حوزه خلیج فارس جمهوری اسلامی را به دوری از تنش‌های هسته‌ای و قطع حمایت‌ها از گروه‌های شبه‌نظامی در منطقه دعوت کرده‌اند.

از سوی دیگر، عربستان سعودی طی دو سال اخیر بارها به صورت علنی و از طریق مجامع بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای تهران، فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده منطقه‌ و حمایت جمهوری اسلامی از گروه‌هایی نظیر حوثی‌های یمن که در همسایگی عربستان سعودی قرار دارند، ابراز نگرانی کرده است.

شبکه العربیه روز ۱۸ فروردین گزارش داد که شاهزاده خالد بن سلمان در تماسی تلفنی با پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا، به بررسی تحولات جاری در منطقه، از جمله وضعیت امنیتی دریای سرخ پرداخت و آنان درباره اقدام‌های ایالات متحده برای مقابله با تهدید حوثی‌های یمن که تحت حمایت مستقیم جمهوری اسلامی ایران است، گفتگو کردند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر پایه گزارش العربیه، در این تماس دو طرف ضمن بررسی تحولات منطقه‌ای، بر اهمیت هماهنگی و همکاری دفاعی میان ریاض و واشینگتن تاکید و راه‌های تقویت همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های نظامی و امنیتی را بررسی کردند. پیت هگست در این تماس بر تعهد آمریکا به حمایت از امنیت متحدانش در منطقه و مقابله با اقدام‌های بی‌ثبات‌کننده گروه‌های وابسته به جمهوری اسلامی تاکید کرده بود.

صبح پنجشنبه و پیش از ورود وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران، مذاکرات میان رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، نیز در تهران آغاز شد. این مذاکرات دو روز پیش از دور دوم گفتگوها میان جمهوری اسلامی و ایالات متحده انجام می‌شود.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، صبح پنجشنبه خواستار ایفای نقش آژانس در دستیابی به توافق احتمالی میان تهران و واشینگتن شد.

جمهوری اسلامی ایران از حدود یک سال و نیم قبل، همکاری‌هایش را با آژانس به‌شدت کاهش داده است. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، که چهارشنبه وارد تهران شد، پیش از این سفر در گفت‌گو با لوموند تاکید کرد که جمهوری اسلامی با ساخت بمب هسته‌ای «فاصله زیادی» ندارد. او با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی تکه‌های اصلی پازل بمب اتم را در اختیار دارد، افزود: «ایران ممکن است روزی قطعات لازم برای ساخت بمب هسته‌ای را کنار هم بگذارد.»