روش جدید درمان سرطان تومور مغزی را در چند هفته کوچک می‌کند

محققان از طریق کاشت دستگاهی در مغز برای تزریق مستقیم داروی جدید حاوی رادیواکتیو به تومور، این روش درمانی را آزمایش کردند

پل رید، مهندس ۶۲ ساله، که تومور مغزی دارد‌ــ PA

محققان در روش درمانی جدید به کمک مواد رادیواکتیو، اندازه تومور مغزی کشنده یک مرد را ظرف مدت چند هفته به نصف کاهش دادند؛ روشی که امیدوارند تحولی بزرگ در درمان سرطان ایجاد کند. 

اسکای‌نیوز می‌نویسد که پل رید، مهندس ۶۲ ساله اهل لوتون انگلستان، دسامبر ۲۰۲۳ دچار سردرد شدیدی شد. دو هفته بعد، همسرش پائولین نگران شد که احتمالا سکته مغزی کرده باشد، زیرا یک طرف صورت پل افتاده بود. پزشکان پس از یافتن توموری بزرگ در مغز پل، تشخیص دادند که او به گلیوبلاستوما عودکننده مبتلا شده است؛ نوعی سرطان مغز که بیشتر بیماران مبتلا به آن ظرف ۱۸ ماه جانشان را از دست می‌دهند. 

با وجود آنکه رید ۲۷ دسامبر جراحی شد و تحت دوره‌های رادیوتراپی و شیمی‌درمانی قرار گرفت، پزشکان در ماه ژوییه به او گفتند که تومور دوباره در حال رشد است.

رید می‌گوید از آنجا که این تومور ماهیت تهاجمی داشت، کاملا پیش‌بینی می‌کرد که دوباره عود کند. سپس به او پیشنهاد شد که به عنوان اولین نفر در آزمایش بالینی که بنیاد «تراست» سازمان ملی بهداشت و درمان بریتانیا در بیمارستان کالج لندن اجرا می‌‌کرد، شرکت کند. 

جراحان در این کارآزمایی که «سیتادل-۱۲۳» (CITADEL-123) نام داشت، تومور را تا حد ممکن برداشتند و سپس یک دستگاه کوچک به نام «مخزن اومایا» (Ommaya) زیر پوست سر او قرار دادند که از طریق یک لوله کوچک به تومور متصل می‌شد. سپس تیم پزشکی هسته‌ای بیمارستان کالج لندن داروی «ای‌تی‌تی‌ ۰۰۱» (ATT001) را که به ترمیم آسیب‌های دی‌ان‌ای در سلول‌ها کمک می‌کند، مستقیم به تومور تزریق کردند، تا مقدار کمی رادیواکتیو به آن برسانند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این دارو که به مدت چهار تا شش هفته و به‌صورت هفتگی تزریق شد، آسیب کشنده به سلول‌های تومور وارد کرد، در حالی که بافت‌های سالم را تحت تاثیر قرار نمی‌داد.

رید پس از زمان آغاز این روش درمانی متوجه شد که اندازه تومور تنها طی چند هفته، نصف شده است. او می‌گوید: «این کارآزمایی راه نجات بود، زیرا طبق داده‌ها، احتمال زنده‌ ماندن من یک سال یا کمتر بود.»

او می‌گوید: «خیلی خوشحالم که این فرصت را پیدا کردم که بخشی از این آزمایش باشم. تزریق‌ها هیچ عوارض جانبی نداشتند و حالم بسیار خوب است.» به باور او حتی اگر این روش سرطان او را کاملا درمان نکند، روزنه امیدی برای بیماران دیگر است. 

به گفته دکتر پل مالهالند، متخصص سرطان در بیمارستان کالج لندن که این کارآزمایی را طراحی کرده، کوچک‌ شدن تومور رید در حالی که از نوع بسیار تهاجمی بود، واقعا قابل‌توجه است.

او می‌افزاید: «تمرکز و تلاش‌ ما باید بر یافتن راهی برای درمان کامل این نوع سرطان معطوف باشد، نه صرفا کنترل موقت آن. تومورهای مغزی به سایر بخش‌های بدن متاستاز نمی‌دهند (پخش نمی‌شوند) و معمولا در همان ناحیه از مغز باقی می‌مانند بنابراین منطقی است که دارو مستقیم به خود تومور وارد شود.»

یک بیمار دوم در حال حاضر در حال تحت همین روش درمانی است و دکتر مالهالند می‌گوید هدف آزمایش این است که تا ۴۰ بیمار تحت درمان قرار گیرند.

دوز رادیواکتیو در طول آزمایش افزایش خواهد یافت و محققان قصد دارند داروی ای‌تی‌تی‌ ۰۰۱ را با ایمونوتراپی به صورت ترکیبی استفاده کنند؛ ایمونوتراپی به بدن کمک می‌کند تا سیستم ایمنی خود را برای کشتن سلول‌های سرطانی آموزش دهد. 

با وجود آنکه نتایج اولیه امیدوارکننده‌ بوده‌اند، دکتر مالهالند خاطرنشان کرد که این اولین کارآزمایی روی انسان است و بنابراین بسیار محتاطانه عمل می‌کنند و بیماران را تنها به مدت شش هفته تحت درمان با این دارو قرار می‌دهند.

بیشتر از بهداشت و درمان