افزایش ابتلا به تب دنگی در ایران؛ یک مبتلا فوت کرد

بازگشت مسافران مراسم اربعین به ایران می‌تواند بحران ابتلا به تب دنگی را گسترده‌تر کند

واکسن تب دنگی- رسانه‌های اجتماعی

وزارت بهداشت ایران اعلام کرد که از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون دست‌کم ۱۵۵ نفر در ایران به تب دنگی مبتلا شده‌اند و یکی از مبتلایان نیز جان باخته است.

براساس این گزارش دولتی و مطابق بررسی همه‌گیرشناسی (اپیدمیولوژیکی) انجام‌شده، بیشتر مبتلایان به تب دنگی سابقه سفر به کشور امارات متحده عربی را داشته و همان‌جا به بیماری مبتلا شده‌اند. از این میان ۱۳۱ مورد سابقه سفر به کشور امارات، ۷ مورد سابقه سفر به پاکستان، یک مورد سابقه سفر به عمان و یک نفر هم سابقه سفر به کشور بنین در غرب قاره آفریقا را داشته‌اند.

۱۵ بیمار بدون سابقه سفر به خارج از ایران بوده‌اند که یازده مورد در شهرستان بندرلنگه در هرمزگان و پنج مورد هم در چابهار در استان سیستان‌وبلوچستان ازطریق انتقال محلی مبتلا شده‌اند. به جز یکی از بیماران که ملیت آفریقایی دارد، باقی بیماران ایرانی‌اند.

تب دنگی یا «تب استخوان‌شکن» بیماری است که با نیش پشه مهاجم آئدس یا ببر آسیایی عارض می‌شود. پشه مهاجم آئدس در نقاط گرم و در مناطق پرجمعیتی که از منابع آب پاکیزه، بهداشت مناسب و مدیریت صحیح زباله بی‌بهره‌اند رشد می‌کند. تب بالا، سردرد شدید، درد پشت چشم‌ها، درد شدید مفاصل و عضلات، تهوع و استفراغ، خارش و دانه‌های پوستی، خستگی و ضعف از علائم این بیماری است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

وزارت بهداشت و درمان ایران اعلام کرد که تاکنون یکی از شهروندان ایرانی مبتلا به این بیماری جانش را از دست داده است، اما وضعیت عمومی سایر بیماران پایدار است. همچنین در این گزارش تاکید شده است که در حال حاضر حضور پشه آئدس در استان‌های هرمزگان، سیستان‌وبلوچستان (چابهار و کنارک)، بوشهر (عسلویه و کنگان) و گیلان گسترده است. این درحالی است که در هفته سوم تیرماه سال جاری، در شهرستان رامسر در استان مازندران، در بیله‌سوار استان اردبیل و در استان‌های آذربایجان شرقی، قزوین و خوزستان نیز وجود پشه آئدس گزارش شده است.

پیش از این سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، وضعیت ابتلا به تب دنگی را نگران‌کننده توصیف کرده و افشا کرده بود که «درباره این موضوع اطلاع‌رسانی درستی انجام نمی‌شود».

این مقام مطلع همچنین خبر داد، در قیاس با سال‌های گذشته، آمار ابتلا به تب دنگی در ایران دو برابر شده است که به معنای «وجود یک اپیدمی رو به گسترش خواهد بود و شوخی‌بردار هم نیست».

از سوی دیگر مینو محرز، متخصص بیماری‌های عفونی، اعلام کرده است که به‌دلیل آنکه این پشه «همه‌جا و در همه شهرهای ایران» امکان زیست دارد/ بدون بررسی و آزمایش دقیق در سراسر ایران نمی‌توان آمار دقیقی از ابتلا به تب دنگی به دست آورد.

این درحالی است که به‌دلیل تبلیغات گسترده حکومتی برای شرکت دست‌کم چهار میلیون نفر در پیاده‌روی اربعین، هشدارها درباره خطر شیوع بیماری‌های مختلف، از تب دنگی و سرخک تا انواع بیماری‌های واگیردار افزایش یافته است. گزارش‌ها شیوع بیماری سرخک در بخش‌هایی از عراق را تایید می‌کنند. پژمان بختیاری‌نیا، معاون بهداشت دانشگاه جندی‌شاپور اهواز، نیز به خبرگزاری ایسنا گفته است که امسال به‌دلیل پوشش ناکافی واکسیناسیون کودکان در عراق مواردی از همه‌گیری بیماری سرخک در این کشور مشاهده شده است.

همین وضعیت درباره همه‌گیری بیماری تب دنگی هم وجود دارد. مسئولان وزارت بهداشت از یک سو درباره اوج‌گیری این بیماری ابراز نگرانی می‌کنند و از سوی دیگر در همکاری با دیگر بخش‌های حاکمیت مشارکت در راهپیمایی اربعین را خطرناک نمی‌دانند. این در حالی است که حتی گزارش‌های رسمی هم حالا نشان می‌دهند که بیشتر مبتلایان به بیماری تب دنگی در ایران مسافران کشورهای عربی بوده‌اند و این بیماری در عراق شیوع پیدا کرده است.

بیشتر از بهداشت و درمان