درخواست امانوئل مکرون از اروپا برای کاهش وابستگی به آمریکا، با انتقادهایی روبهرو شده است.
رئیس جمهوری فرانسه این اظهارات را در مصاحبهای در هواپیما و در راه بازگشت از سفر سهروزه به چین ایراد کرد. سخنان مکرون موجب بروز نگرانیهایی در میان ناظران اروپایی شده است که مسائل مربوط به چین را زیر نظر دارند، زیرا رئیس جمهوری فرانسه در سفر اخیرش به چین، با استقبال گرم شی جین پینگ، رئیس جمهوری این کشور، قرار گرفته بود.
رئیس جمهوری فرانسه به دلیل اظهاراتی که درباره دخالت اروپا در درگیری احتمالی میان ایالات متحده و چین بر سر تایوان ایراد کرد، با انتقاد شدید روبهرو شده است.
امانوئل مکرون گفته بود که اروپا نباید دنبالهرو آمریکا یا چین در مورد تایوان باشد. او در مصاحبهای که یکشنبه، ۹ آوریل (۲۰ فروردین)، منتشر شد، گفت که این بلوک درگیر «بحرانهایی است که از آن ما نیست».
تحلیلگران پیشبینی کرده بودند که این اظهارات میتواند رنجش واشنگتن را در پی داشته باشد و نشاندهنده اختلافات اتحادیه اروپا در مورد نحوه برخورد با چین است، زیرا پس از حمله روسیه به اوکراین، خطر رویارویی ایالات متحده با روسیه افزایش یافته و پکن به مسکو نزدیک شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مکرون در این اظهارات درباره تبدیل شدن اروپا به «دنبالهرو» هر یک از طرفین هشدار داده بود.
همزمان با تاکید مکرون بر هدف دستیابی به «خودمختاری راهبردی» برای اروپا، که شامل پرهیز از وابستگیهای اقتصادی و نظامی است، سخنان او درباره تایوان باعث انتقادها و برانگیخته شدن خشم افرادی در اروپا و آمریکا شد.
نشریه پولیتیکو نوشت که اروپا باید در کنار ایالات متحده آمریکا و چین، «ابرقدرت سوم» باشد.
به گزارش نشریه «اکو»، امانوئل مکرون گفت: «آیا ما [اروپاییها] در تسریع در مورد مسئله تایوان منافعی داریم؟ نه. بدتر از همه این است که فکر کنیم ما اروپاییها در این مسئله باید دنبالهرو باشیم و خود را با ضرباهنگ آمریکاییها و واکنشهای بیش از حد چینیها تطبیق دهیم.»
مکرون به اروپا هشدار داد که از درگیر شدن در بحران اجتناب کند و گفت که این کار ممکن است به «تله»ای برای قاره اروپا ختم شود.
مکرون در تازهترین اظهاراتش گفت که اروپا باید از درگیر شدن در بحرانهایی که به آن ربطی ندارد، پرهیز کند، زیرا چنین کاری مانند یک تله برای این قاره عمل خواهد کرد؛ بهویژه اینک که با پشت سر گذاشتن دوران همهگیری کووید، استقلال عمل بیشتری به دست آورده است.
او تاکید کرد که در صورت وقوع و تشدید درگیری احتمالی میان آمریکا و چین، اروپا زمان و منابع لازم را برای تامین استقلال مالی راهبردی خود نخواهد داشت و مجبور خواهد شد به جای بدل شدن به قطب سوم نظم جهانی - که ممکن است تا چند سال دیگر محقق شود- نقش یک «دنبالهرو» را ایفا کند.
مکرون با تاکید بر رشد شتابان قدرت در اروپا در سالهای اخیر، اذعان کرد که همگان پذیرفتهاند که اروپا باید استقلال راهبردی خود را تقویت کند.
با این حال، او اطمینان داد که اروپا با ابداع روش خود با هدف افزایش فناوری سبز داخلی و تولید مواد خام حیاتی، به این نیاز پاسخ سریع داده است.
مکرون همچنین اظهار داشت که گفتوگوهای او با شی جین پینگ در به چالش کشیدن رضایت چین در قبال روسیه، مفید بوده است، و تاکید کرد که هدف از گفتوگو با چین، ایجاد رویکردهای مشترک در قبال جنگ اوکراین و تحکیم یک موضع مشترک بود.
مکرون چهارشنبه، ۵ آوریل (۱۶ فروردین)، همراه با هیئتی بلندپایه از مقامهای اروپایی، ازجمله اورزولا فوندرلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، برای دیداری سهروزه وارد چین شد.