دومین سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی و چشم‌انداز ۲۰۳۰

در سال‌های پس از وقوع انقلاب در ایران، به موازات قطع سفر روسای جمهوری آمریکا و بسیاری از کشورهای اروپایی به ایران، رونالد ریگان، بوش پدر و پسر، کلینتون، اوباما، ترامپ (دولت اول و دوم) و جو بایدن به عربستان سفر کردند

تصاویری از ترامپ در سفر قبلی به عربستان و در حال سوار شدن به هواپیما به مقصد ریاض-

با استفاده از خبرگزاری فرانسه و اسکرین‌شات از ویدیو

 

امروز، سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت، دونالد ترامپ در نخستین سفر خارجی دومین دوره ریاست‌جمهوری خود وارد عربستان سعودی می‌شود. همزمان با او تیمی از بزرگترین سرمایه‌گذاران و ثروتمندان و مدیران مشهورترین کسب‌وکارهای آمریکایی هم به ریاض می‌رسند.

بویینگ ۷۷۷ که از دبی عازم ریاض است، پر از مسافران کت‌و‌شلوار پوش غربی است که احتمالا پس از این پرواز یک‌و‌نیم ساعته عازم ملاقات رسمی یا ماموریت کاری هستند. 

پرچم‌های عربستان سعودی و آمریکا در بزرگراه اصلی منتهی به فرودگاه برافراشته شده‌اند و در هرگوشه شهر پروژه‌ای توسعه‌ای یا زیرساختی در حال اجراست.

عربستان سعودی در چارچوب تحقق اهداف چشم‌انداز ۲۰۳۰ شاهزاده محمد بن سلمان که هدف آن ایجاد تنوع در منابع درآمد اقتصادی است، به کاهش تنش‌ها در منطقه نیاز دارد و همکاری‌های دفاعی و امنیتی از جمله سرفصل‌های سفر ترامپ به ریاض است. آمریکا و عربستان سعودی همچنین قصد دارند سرمایه‌گذاری و مشارکت اقتصادی در زمینه‌های مختلف از هوش مصنوعی تا معادن را افزایش دهند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این سفر، یکی از مهمترین سفرهای ترامپ در طول دوره ریاست‌جمهوری‌اش خواهد بود که دستاورد آن به‌طور مستقیم بر منطقه نیز تاثیرگذار است.

از همین رو، عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز شنبه و پیش از ورود ترامپ به ریاض به عربستان سفر کرد و به هر یک از مقاصد بعدی سفر او؛ امارات متحده عربی و قطر نیز سرک کشید.

عربستان سعودی برای دومین بار در هشت سال اخیر میزبان نخستین سفرخارجی رئیس‌جمهوری تازه به قدرت رسیده آمریکاست. این کشور در تاریخچه ۸۰ ساله روابط خود با ایالات متحده، دست‌کم میزبان ۱۲ رئیس‌جمهوری آمریکا از روزولت تا بایدن بوده است.

در سال‌های پس از وقوع انقلاب در ایران، به موازات قطع سفر روسای جمهوری آمریکا و بسیاری از کشورهای اروپایی به ایران، رونالد ریگان، بوش پدر و پسر، کلینتون، اوباما، ترامپ (دولت اول) و جو بایدن به عربستان سفر کردند. در ۴۷ سال اخیر سفر مقامات اول کشورهای مهم جهان به ایران انگشت‌شمار بوده است.

این در حالی است که ایران پیش از وقوع انقلاب و در دوران محمدرضاشاه پهلوی بارها میزبان روسای جمهوری آمریکا، ملکه‌ و پادشاهان کشورهای اروپایی و منطقه بود. نقطه عطف این مسیر رو به رشد، جشن‌های ۲۵۰۰ ساله بود که در آن دست‌کم ۶۰ پادشاه، رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر حضور داشتند. به موازات این پویایی دیپلماتیک، اقتصاد ایران نیز از سرمایه‌گذاری خارجی نفع می‌برد و تاجران و متخصصان و گردشگران غربی مسافران متداول پروازها به مقصد ایران بودند.

ارتقا جایگاه ایران در عرصه بین‌المللی و تقویت اقتصاد بخش مهمی از چشم‌انداز پادشاه فقید ایران برای آینده‌ای روشن و متعالی بود که در آن منافع ملی و پیشرفت کشور در اولویت قرار داشت. هدفی که امروز ولیعهد عربستان سعودی نیز برای کشورش تعریف کرده و گام‌های بزرگی در مسیر تحقق آن برداشته شده است.

هرچند در چهار دهه اخیر، جمهوری اسلامی، ایران را از فرصت‌هایی که می‌توانست داشته باشد محروم کرد، ایرانِ بدون جمهوری اسلامی می‌تواند منزلت خود را بازیابد.

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

بیشتر از دیدگاه