بر اساس طرح رهبر طالبان برای کوچکسازی نهادهای دولتی و کاهش نیروی کار به دلیل کمبود بودجه، قرار است بیش از دو هزار و ۵۰۰ استاد از دانشگاههای دولتی افغانستان اخراج شوند.
منابع مطلع در دانشگاه وزارت تحصیلات عالی رژیم طالبان در دانشگاههای کابل و بغلان، به شرط محرمانه ماندن نامهایشان به ایندیپندنت فارسی گفتند که دستور رهبر طالبان از روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت، اجرایی و روند اطلاعرسانی به افراد مشمول این دستور هم آغاز شده است.
بر اساس اطلاعات منبعی در دانشگاه کابل، بیشترین افرادی که در فهرست اخراج قرار گرفتهاند، استادان دانشکدههای علوم سیاسی، حقوق، هنرهای معاصر، روزنامهنگاری و اقتصادند. شماری از کارمندان بخشهای اداری و مدیریتی که در دولت پیشین افغانستان استخدام شده بودند، نیز در این فهرست قرار دارند.
این منبع شمار استادان و کارکنانی را که از دانشگاه کابل اخراج میشوند، ۲۵۰ نفر اعلام کرد و گفت این تصمیم باعث سراسیمگی و نگرانی شدید استادان و کارمندان دانشگاهها شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
منبعی در دانشگاه بغلان، واقع در شمال افغانستان، نیز گفت که ۵۰ تن از استادان و کارکنان این دانشگاه صبح سهشنبه حکم اخراج گرفتهاند. به گفته این منبع، برخی استادان اخراجی مدارک دکترا و فوقلیسانس دارند و ۱۰ تا ۱۵ سال است در این دانشگاه تدریس میکنند. این منبع افزود نام افرادی که پس از بازگشت طالبان به قدرت استخدام شدند، در فهرست اخراج قرار ندارند.
به گفته منابع، طرح رهبر طالبان برای کاهش نیروی کار در نهادهای دولتی موجی از نگرانی درباره بیکار شدن هزاران نفر از کارکنان دولت را به دنبال داشته است.
بر اساس فرمانی که ملا هبتالله آخندزاده اوایل اردیبهشت صادر کرد، ۲۰ درصد کارمندان تمامی نهادهای دولتی باید اخراج شوند تا کمبود بودجه حکومت طالبان جبران شود. در این طرح آمده است که ۸۹ هزار و ۵۱۶ نفر از کارمندان وزارت معارف (آموزش و پرورش) اخراج خواهند شد.
منبعی در شهرستان گوسفندی ولایت سرپل گفت که پس از اجرایی شدن طرح تعدیل نیروی کار مدارس، دهها معلم از مدارس این شهرستان اخراج و مدارس دولتی با کمبود معلم روبرو شدهاند. به گفته این منبع، رئیس اداره معارف طالبان در نشستی با مدیران مدارس و بزرگان قومی این شهرستان، از نمایندگان مردم خواسته است کمبود نیروی کار در مدارس را با کمکهای مردمی جبران کنند. این مقام طالبان تاکید کرد که مردم باید پول جمع کنند و حقوق معلمانی را که برای جبران کمبود نیرو استخدام میشوند، بپردازند.
گرچه این طرح هنوز در سراسر افغانستان اجرایی نشده است، اما منبع یادشده میگوید که در صورتی که مردم برای استخدام معلم اقدام نکنند، طالبان نیز اقدامی نخواهند کرد. از سوی دیگر، در حالی که نیروی انسانی مدارس مدرن کاهش یافته است، روند ساختوساز مدارس جهادی در سراسر افغانستان ادامه دارد.
در همین حال، منبعی در وزارت تحصیلات عالی گفت که بهتازگی ملا ندامحمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی رژیم طالبان، در حال کار روی طرح لغو فعالیت دانشکدههای حقوق، علوم سیاسی و روابط بینالملل در تمام دانشگاههای دولتی و خصوصی افغانستان است. این منبع افزود که استادان دانشکدههای حقوق و علوم سیاسی دانشگاه کابل با این طرح مخالفاند، در مقابل، استادان دانشکده شرعیات دانشگاه کابل از این طرح حمایت کرده و پیشنهاد دادهاند که دانشکده حقوق با دانشکده شرعیات و دانشکده علوم سیاسی و روابط بینالملل با دانشکده «پالیسی و اداره عامه» ادغام شود.
منابع تاکید کردند که در صورت لغو مجوز فعالیت این دانشکدهها، نهتنها صدها استاد دانشگاه بیکار خواهند شد، بلکه هزاران دانشجو در دانشگاههای دولتی و خصوصی نیز با آیندهای نامعلوم مواجه خواهند شد.