دستیار ارشد ولودیمیر زلنسکی اعلام کرد که رئیسجمهوری اوکراین تنها در صورتی در مذاکرات صلح استانبول شرکت خواهد کرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، نیز آنجا حضور داشته باشد.
زلنسکی که پیشتر اعلام کرده بود روز پنجشنبه شخصا در استانبول است تا در مذاکرات پیشنهادی پوتین برای صلح و پایان جنگ سه ساله این دو کشور شرکت کند، به نوعی کرملین را به چالش کشیده تا با حضور رئیسجمهوری روسیه نشان دهد در مورد دستیابی به صلح صادق است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، نیز پیشنهاد داده است که در نشست پیشنهادی روز پنجشنبه در استانبول شرکت کند؛ نشستی که بر محور تلاشهای ترامپ برای پایان دادن به مرگبارترین درگیری در اروپا از زمان جنگ جهانی دوم شکل گرفته است. با این حال پوتین هنوز نگفته است که آیا خود او در این گفتگوها شرکت خواهد کرد یا خیر.
روسیه و اوکراین هر دو پس از تاکید ترامپ بر پایان جنگ، تلاش کردند نشان دهند که برای صلح آمادهاند؛ این در حالی است که هنوز بر سر هیچ مسیر روشنی به توافق نرسیدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پوتین روز یکشنبه پس از نادیده گرفتن پیشنهاد اوکراین برای آتشبس ۳۰ روزه بدون قیدوشرط، پیشنهاد مذاکرات مستقیم با اوکراین را مطرح کرد. سپس ترامپ از زلنسکی خواست که پیشنهاد او را بپذیرد.
میخاییلو پودولیاک، مشاور رئیسجمهوری اوکراین، به رویترز گفت: «زلنسکی در استانبول، جز پوتین، با هیچ نماینده دیگری از روسیه دیدار نخواهد کرد.» آندری یرماک، رئیس دفتر زلنسکی، نیز گفت که رئيسجمهوری اوکراین بهوضوح اعلام کرده که کییف آماده مذاکره است، اما هرگونه مذاکرهای باید پس از آتشبس انجام شود.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: «ما بهجد به جستجوی راههایی برای حلوفصل مسالمتآمیز و بلندمدت متعهدیم.» اما در مورد مذاکرات اظهارنظر بیشتری نکرد.
پوتین در فوریه ۲۰۲۲ حملهای تمامعیار به اوکراین را آغاز کرد و جنگی را شروع کرد که در آن، صدها هزار سرباز از هر دو طرف کشته شدند. بیشتر کشورهای اروپا با ارائه سلاح و کمک مالی به کییف، از این اوکراین حمایت کردهاند، در حالی که روسیه برای حمایت به جمهوری اسلامی ایران و کره شمالی روی آورد.
ترامپ از دو کشور خواسته است که به جنگ پایان دهند و تهدید کرده است که اگر بهزودی نشانههای روشنی از پیشرفت مشاهده نشود، از تلاشها برای میانجیگری توافق صلح کنارهگیری خواهد کرد.
اگر زلنسکی و پوتین روز پنجشنبه با هم ملاقات کنند، این اولین دیدار رودرروی آنها از دسامبر ۲۰۱۹ خواهد بود.
رویترز سال گذشته گزارش داد که پوتین برای مذاکره در مورد آتشبس با ترامپ آماده است، اما مسکو هرگونه امتیازدهی ارضی عمده را رد کرده است و اصرار دارد که کییف از جاهطلبیهایش برای پیوستن به ناتو دست بردارد.
اوکراین نیز اعلام کرده که آماده مذاکره است، اما تاکید دارد که آتشبس لازم است؛ موضعی که متحدان اروپاییاش هم حامی آناند. کییف همچنین بهعنوان بخشی از هرگونه توافق صلح، خواستار تضمینهای امنیتی قوی است و پیشنهاد روسیه را کوچک کردن ارتش خود رد میکند. بنا بر اعلام این کشور، مسائل ارضی میتواند پس از برقراری آتشبس بحث شوند.
اوکراین و متحدان اروپایی آن به روسیه گفتهاند که باید از روز دوشنبه آتشبس ۳۰ روزه و بدون قیدوشرط را بپذیرد یا با تحریمهای جدید روبرو شود؛ مهلتی که از آن گذشته و کرملین هم اعلام کرده است که به این اولتیماتوم پاسخ نخواهد داد.
فرانسه روز دوشنبه اعلام کرد رهبران اروپایی که آخرهفته در اوکراین دیدار کردند، از کمیسیون اروپا خواستهاند در صورت موافقت نکردن روسیه با آتشبس، تحریمهای «گسترده» جدیدی را علیه بخش نفت و مالی روسیه وضع کند.
طبق براوردهای روسیه، نیروهای این کشور کمی کمتر از یکپنجم اوکراین، از جمله تمام کریمه، تقریبا تمام لوهانسک و بیش از ۷۰ درصد از مناطق دونتسک، زاپوریژژیا و خرسون را کنترل میکنند و بخش کوچکی از منطقه خارکیف را نیز در کنترل دارند.
زلنسکی ایده به رسمیت شناختن کریمه بهعنوان بخشی از روسیه را بهصراحت رد و آن را خلاف قانون اساسی اوکراین دانسته است. او از جهان خواست با استفاده از ابزارهایی همچون تحریم، به فشار بر روسیه ادامه دهد، اما در سوی دیگر، روسیه پیشتر تاکید کرده بود که «پیششرط» هرگونه مذاکرات صلح احتمالی به رسمیت شناختن بینالمللی الحاق پنج منطقه اوکراین از جمله کریمه به خاک این کشور است.