وزیر کار: وزارت کار متولی اصلی اشتغال نیست

حجت‌الله عبدالملکی وعده داده بود یک میلیون شغل در سال ایجاد کند

حجت‌الله عبدالملکی: مسئولیت وزارت کار ایجاد هماهنگی میان دستگاه‌های دیگر است - باشگاه خبرنگاران جوان

حجت‌الله عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از وجود ۲.۵ میلیون «بیکار مطلق» در ایران خبر داد و گفت که ۱۴ میلیون نفر هم «شغل شایسته» ندارند. او که پیش‌تر وعده داده بود سالانه یک میلیون شغل در وزارتخانه‌اش ایجاد خواهد کرد، این بار در مجلس شورای اسلامی گفت که «این وزارتخانه متولی اصلی اشتغال در کشور نیست.»

حجت‌الله عبدالملکی صبح سه‌شنبه، هفتم دی‌ماه، به مجلس رفت تا به سوال سیدسلمان ذاکر، نماینده ارومیه، پاسخ دهد. ذاکر از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواسته بود که در صحن علنی مجلس، درباره «بی‌عدالتی در توزیع اشتغال در استان‌های برخوردار و کم‌برخوردار» توضیح دهد.

حجت‌الله عبدالملکی در پاسخ به سوال این نماینده گفت: «وزارت رفاه مخاطب اصلی اشتغال در کشور نیست؛ بلکه وزارتخانه‌های دیگری مانند صمت، جهاد کشاورزی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، محیط زیست و گردشگری هم مخاطب این موضوع‌اند.»

او همچنین مدعی شد که وزارت کار مسئولیت اشتغال‌زایی در جمهوری اسلامی ایران را بر عهده ندارد و مسئولیت آن ایجاد هماهنگی میان دستگاه‌های دیگر است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سخنان روز سه‌شنبه خود به سهم اشتغال‌زایی در بودجه پیشنهادی ۱۴۰۱ نیز اشاره کرد و گفت که بر اساس مصوبه شورای عالی اشتغال، ۳۲ هزار میلیارد تومان از بودجه ۱۴۰۱ برای حوزه اشتغال در نظر گرفته می‌شود. به گفته او ۱۶۰ هزار میلیارد تومان نیز با هماهنگی بانک مرکزی به‌عنوان تسهیلات اشتغال پرداخت خواهد شد که ۶۰ هزار میلیارد تومان آن قرض‌الحسنه و ۱۰۰ هزار میلیارد تومان آن بنا بر نرخ مصوب شورای پول و اعتبار ارائه می‌شود. عبدالملکی در ادامه وعده داد که با در نظر گرفتن دو عدد ذکر شده، یک میلیون فرصت شغلی در سال آینده ایجاد خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری فارس، پس از پاسخ عبدالملکی، ذاکر، نماینده ارومیه، گفت که مجلس برای باز کردن «گره کار» به وزارت کار فرصت می‌دهد.

حجت‌الله عبدالملکی پیش‌تر نیز در یک برنامه تلویزیونی گفته بود که حدود ۲۰ میلیون نفر در ایران یا شغل ندارند یا کارهایی انجام می‌دهند که پایدار نیست و درآمد کافی ندارند. او مدعی شد که ۸۰ تا ۸۵ درصد افراد بیکار «فاقد مهارت»‌اند؛ این در حالی است که طبق گزارش مرکز آمار ایران، حدود دو میلیون نفر از جمعیت سه‌ میلیون‌ نفری بی‌کاران ایران، پیش‌تر شغل داشته‌اند ولی کسب‌وکار خود را از دست داده‌اند.

در گزارش مرکز آمار ایران به دلایل از دست دادن کسب‌وکار این افراد اشاره‌ای نشده اما ناظران می‌گویند که افزایش نرخ تورم و مشکلات ناشی از همه‌گیری کرونا در این ایجاد این وضعیت نقش داشته است.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در پاییز ۱۳۹۹ در گزارشی، اعلام کرد که نرخ واقعی جمعیت بیکاران ایران به ۲۴ درصد می‌رسد اما روزنامه شرق با بررسی آماری جمعیت در سن کار، جمعیت فعال، جمعیت غیرفعال، جمعیت شاغلان، نرخ مشارکت و اشتغال ناقص اعلام کرد که نرخ واقعی بیکاران ایران ۲.۵ برابر آمار رسمی است.

ارزیابی صندوق بین‌المللی پول نیز نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۰، نرخ بیکاری در ایران ۱۶.۳ درصد بوده است.