مجیب مهرداد، شاعر افغان، برنده مقام نخست جایزه شعر احمد شاملو شد

محتوای شعرهای مهرداد بیشتر در زمینه رنج و اندوه ناشی از جنگ و آوارگی، بی‌خانمانی و نابسامانی‌های زندگی است

صفحه انتشارات مهر و دل در انستاگرام و صفحه مجیب مهرداد در فیسبوک

امروز، یکشنبه ۲۱ آذر، هیئت داوران هفتمین دوره جایزه شعر احمد شاملو، اعلام کردند که مجموعه شعر «کوچه دلفین‌ها» اثر مجیب مهرداد، شاعر افغان، برنده مقام نخست آن جایزه شده است.

براساس بیانیه‌ هیئت داوران هفتمین دوره جایزه شعر احمد شاملو، مجموعه شعر «کوچه دلفین‌ها» سروده‌ مجیب مهرداد، با کسب رای کامل از سوی اکثریت داوران، به عنوان برگزیده‌ اول هفتمین دوره‌ جایزه‌ شعر احمد شاملو معرفی شد. 

در بیانیه‌ای که در تارنمای جایزه شعر احمد شاملو منتشر شد، آمده است که «مجموعه شعر کوچه دلفین‌ها، به دلیل برخورداری از تصویرهای به‌یادماندنی و گاه تسخیرکننده، ضرباهنگ شعری پذیرفتنی و گاه نفس‌گیر، برخورداری از لحن مدرن و طنز لطیف، قوت شعری، روح، زهر و خون شاعری که خود را با آتش جنگ‌های سرزمینش گم کرده است، و مهم‌تر از همه، دست‌آورد قابل تحسینِ دست‌یابی به زبان و ضرباهنگی مناسب برای آینه زمانه خویش بودن و گزارش دنیای معاصر»، برگزیده این دور جایزه جشنواره معرفی شده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

هیئت داوران هفتمین دور جایزه شعر احمد شاملو، همچنین مجموعه‌های «اکسپرسیونیسم غمگین» سروده دیار مردان‌بگی و «شیهه» سروده میثم متاجی را به دلیل کسب آرای بالا شایسته تقدیر دانسته است.

مجیب مهرداد، شاعر و روزنامه‌نگار افغان، در گفت‌وگو با خبرنگار ایندیپندنت فارسی گفت که مجموعه شعر «کوچه دلفین‌ها» تازه‌ترین مجموعه سروده‌های او است که از سوی انتشارات مهر و دل در ایران چاپ شده است. به گفته آقای مهرداد، محتوای شعرهای این مجموعه بیشتر در زمینه رنج و اندوه ناشی از جنگ و آوارگی، بی‌خانمانی و نابسامانی‌های زندگی است و سروده‌های این مجموعه دارای فضا و محتوای اجتماعی واحد است.

مجیب مهرداد از شاعران نام‌آور فارسی‌زبان در افغانستان است و گذشته از سرایش شعر، به کار روزنامه‌نگاری و ترجمه نیز مشغول است. او از نزدیک به یک‌ سال پیش مدیرمسئول روزنامه «هشت صبح» بوده است و پیش از بازگشت طالبان به قدرت، در دانشگاه البیرونی در استان کاپیسا، ادبیات فارسی تدریس می‌کرد.

مهرداد با ابراز نگرانی از اختناق و محدودیت‌هایی که به‌دست طالبان در افغانستان اعمال شده است، گفت: «اکنون وضعیت دشوار و غیرقابل پیش‌بینی است. ممکن است یک نویسنده یا شاعر، به جرم بیان کلماتی توسط طالبان مواخذه شود، چنانچه در روزهای نخست سلطه طالبان بر شهر هرات، یک شاعر به جرم آن که غزل سروده بود، زندانی شد.»

به گفته مهرداد، با آنکه در دهه هشتاد خورشیدی و با شکل‌گیری فضای نسبتاً آزاد و دمکرات در افغانستان، نسل نو آن کشور توانست فضاهای بهتری در حیطه ادبیات و شعر خلق کند، اما بازگشت طالبان به قدرت، بار دیگر فضا و فعالیت‌های‌ فرهنگی را مختل کرد و به جای امید به آینده، ترس و اختناق بر جامعه حاکم شده است.

طالبان پس از مسلط شدن بر افغانستان در پانزدهم اوت، راهبردهای جدیدی را بر ناشران، رسانه‌ها، نویسندگان، و خبرنگاران اعمال کردند و در پی وضع آن محدودیت‌ها، بسیاری از بنگاه‌های نشر، کتاب‌فروشی‌ها و رسانه‌ها از فعالیت بازماندند. 

در چهار ماهی که از سلطه طالبان بر افغانستان می‌گذرد، فعالیت بیش از ۲۰۰ در رسانه در آن کشور متوقف شده است و شمار زیادی از نویسندگان، شاعران، روزنامه‌نگاران و هنرمندان افغان، از ترس تهدید و شکنجه طالبان، به کشورهای مختلف پناه برده‌اند. مجیب مهرداد نیز از جمله شاعران و روزنامه‌نگارانی است که در پی سلطه طالبان بر افغانستان، کشورش را ترک کرد و اکنون در یک کشور اروپایی به سر می‌برد.
 

بیشتر از فرهنگ و هنر